5 Dakikada Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?

Her insan hayatında en az 20-25 kez sindirim problemleri ile karşı karşıya kalmıştır. Hepimiz midemizin ağrıdığını, yediklerimizi sindiremediğimizi, besin maddelerinin resmen ağzımızdan geldiğini deneyimlemişizdir. Kimisinde reflü sorunu kimisinde mide mikrobu, kimisinden başka bir nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Sindirim bozukluğu olarak da bilinen tıp dilindeki adıyla dispepsi ya da hazımsızlık nedir, belirtileri nelerdir ve hazımsızlığa ne iyi gelir hakkında en faydalı bilgileri bulacağınızdan emin olabilirsiniz.

Yenilen yiyecekler mide ağrılarına sebebiyet verebilir. Bazı insanların maalesef hazımsızlık problemleri vardır ve yemek sonraları adeta eziyete dönebilir. Birçok kişi yemek yedikten sonra pişman olur. Bu bir hastalık olmasa bile bazı hastalıklar sonrasında gelişen ve oldukça sık rastlanan bir durumdur.

Hazımsızlık Rehberi

hazımsızlık nasıl geçer

Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?

Asıl konuya geçmeden önce tanımlar ve hazımsızlığın nedenleri üzerinde duralım; çünkü bunların farkına varırsanız bu problemden kurtulmak için önemli bir adım atmış olacaksınız.

Nedir?

Sindirim zorluğu ya da güçlüğü anlamına gelen  ve birçok nedene bağlı olarak gelişen hazımsızlık, yenilen besinlerin sindirilmesi gereken süreden daha uzun bir sürede sindirilmesi olarak tanımlanabilir.

Besinlerin normal süresi dışında sindirilip sindirilemediğini bilmek için makro besinlerin ne kadar sürede sindirildiğini ne bilmeniz gerekebilir.

Karbonhidratların, proteinlerin ve yağların sindirilme süreleri farklılık gösterir. Karbonhidratların sindirilme süreleri ile proteinlerin sindirilmesi süreleri aynı değildir. Halk arasında yağlı gıdaların daha genç sindirildiğine dair bir inanış vardır ki bu inanış pek de yanlış değildir.

Nedenleri

Etkili olan faktörler; kişinin hastalıkları ve bazı günlük yaşam alışkanlıkları olarak iki grupta incelenebilir. Hastalıklar: reflü, ülser, gastrit, parazitler ve mide mikropları olarak sınıflandırılabilir.

  • Kişinin günlük yaşam alışkanlıklarından bazıları da bu sorunu tetikleyebilir. Örneğin gün boyunca hareketsiz kalmak, yiyecekleri iyice çiğnememek, sağlıklı bir diş yapısına sahip olmamak ve stres gibi durumlar etkili olan faktörler arasında sayılabilir.
  • Gereksiz ilaç kullanımı, ilaçların doktorun önerdiği şekilde kullanılmaması gibi alışkanlıklar da besinlerin sindirimini olumsuz yönde etkileyebilir. Eğer bu gibi bir şikayetin nedeni yemeklerden sonra yaşadığınız mide yanması ise mide yanmasına ne iyi gelir başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.
  • Günümüzde sanayileşmiş toplumun da ötesinde bilgisayarların, cep telefonlarının, kısacası teknolojinin gelişmesiyle oluşan dünyada birçok şey robotik hale gelmekte ve insanlar hareketsiz bir yaşam sürme eylemine girmektedirler. İnsanlar artık her işlerini bilgisayarlardan, internetten yapabilirken spor, vücut geliştirme, fitness ve egzersizleri maalesef göz ardı edebiliyor.
  • Özellikle yemeklerden sonra hareketsiz bir şekilde kalmak besinlerin zor sindirilmesine sebebiyet verebilir. Duygunun, gerçek etkileşimin, arkadaşlığın, sosyalleşmenin sanal ortamlarda yaşanmaya başlanması insanları bazen strese sürükleyebiliyor.
  • Olumsuz hava koşulları, olumsuz çalışma koşulları, ekonomik durumun iyi olmaması gibi birçok faktör strese ve bunun sonucunda da sindirim problemlerine neden olabiliyor. İşte bu nedenle strese girmemek, bu rahatsızlığın ortadan kaldırılması açısından çok önemlidir.
  • Diğer bir önemli nedeni de mide rahatsızlıkları ve safra kesesi hastalıklarıdır. Şayet dispepsi şikayeti yaşam kalitenizi olumsuz etkileyecek kadar fazlaysa hemen bir dahiliye uzmanına giderek sorunlarınızı anlatın ve bu mide rahatsızlıklarının tedavisinin mutlaka yaptırınız. Çünkü bu tür rahatsızlıklar sadece hazımsızlığa değil aynı zamanda kanser gibi sinsi hastalıklara da maalesef neden olabiliyor ve erken teşhisin hastalıkların ortadan giderilmesindeki önemini bilerek check-up yaptırmayı da ihmal etmeyin.

Belirtileri

Hangi durumlar hazımsızlık belirtisidir onları inceleyelim. Eğer yemek yedikten sonra ağrı ve mide yanması gibi sorunlar varsa, sanki yiyecekler yemek borusuna kadar yükselip ağzınıza kadar geliyormuş gibi oluyorsanız, mide gazlarınızın ağzınızdan çıkma hissi yaşıyorsanız, bu problemi yaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda sizde reflü olabilir veya kabızlık durumları olabilir, bu durumdan kurtulmak için kabızlığa ne iyi gelir başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Aşırı yeme hissi ve bunun sonucunda meydana gelen şişmanlık da sindirim güçlüğüne sebep olabilir. Eğer kilonuz normalden fazlaysa kısa sürede sağlıklı bir şekilde zayıflamanın yollarını öğrenmelisiniz.

Şişmanlık nedeniyle sindirim probleminiz varsa ilk aşama olarak dahiliye ya da endokrinoloji uzmanı ile görüşmeniz gerekir ve bunun sonucunda herhangi bir rahatsızlığınız yoksa diyetisyeninizin önereceği şekilde sağlıklı beslenme listesi uygulamanız gerekir. Tabi bununla ilgili burada çok ayrıntılı bilgiler veremiyoruz. Bu nedenle kolayca zayıflamanın yolları ile ilgili makaleyi okumanızı öneririz.

En yaygın belirtileri, mide yanması ve midedeki besin içeriğinin ağza kadar gelmesi ve aynı zamanda midedeki içeriğin insanı rahatsız eden gergin bir hisse neden olmasıdır. Özellikle yemekten sonra şişkinlik oluşması ve mide gazlarının ağızdan dışarıya çıkması da oldukça önemli belirtiler olarak görülebilir.

Hazımsızlığa Ne iyi gelir?

  • Doktor kontrolünde en bilinen ve etkili tedavi şekli reçete edilen ilaçların önerilen şekilde düzenli olarak kullanılmasıdır. Bu süreçte problemin altında yatan nedenin belirlenmesi oldukça önem arz eder. Her etken için ayrı bir reçete söz konusu olduğundan ilaçlar ancak doktor muayenesinden sonra etkili olabilir.
  • Doktor tarafından önerilen tedavide asit yok ediciler, proton pompaları, domperidon ve helicobacter pylori ile ilişkili enfeksiyonlarda antibiyotik gibi ilaçlar kullanılmaktadır.
  • İlaçların daha etkili olması açısından ise diyet şeklinin değiştirilmesi gerekebilir. Örneğin gazlı içecekler, kafein içeren yiyecekler ve portakal, greyfurt ve limon gibi meyveler ve baharatlar beslenme programından çıkarılmalıdır.
  • Diyet listeleri sık sık ve küçük porsiyonlar şeklinde tasarlanmalıdır. Yani bir öğünde 2 tabak makarna yemek yerine 1 tabağı ikiye bölerek 2 saat aralıklarla yemek daha faydalı olacaktır.
  • Hareketsiz bir yaşamın hazımsızlığa neden olduğunu yukarıda söylemiştik. O halde yemeklerden sonra uzanmak, yan yatmak, hareketsiz kalmak gibi durumları hayatınızdan çıkarabilir ve yemeklerden sonra 20 30 dakika yürüyüş yapabilirsiniz.
  • Günümüz şartlarında stresten uzak durun demek anlamsız olduğu için en azından stresle baş etme yollarını öğrenmeye çalışın ve yaşamınıza uygulayın.
    Sağlıklı beslendiğinizden emin olun ve eğer sindirim sistemi hastalıklarının varsa bir an önce bunun tedavisini yaptırmaya çalışın.
  • Yemeklerden 30 dakika öncesine ve 30 dakika sonrasına kadar içeceklerden uzak durmakta yarar olabilir. Çünkü yemeklerle birlikte içilen her su ya da içecek mide içeriğinin daha dolu olmasına ve şişkinliğe sebebiyet verebileceği gibi proteinlerin de asitlenmesine neden olabilir. Bu da şişmanlığa ve dolayısıyla hazımsızlığa dolaylı yoldan etki edebilir, bunu ortadan kaldırmalısınız.
  • Zararlı etkileri kanıtlanmış olan sigara ve alkol kullanımı mutlaka ortadan kaldırılmalıdır. İçerisinde binlerce zehir olduğu bilinen sigaradan lütfen uzak durun. Sigara sadece hazımsızlığa neden olduğu için değil, daha birçok hastalığa özellikle de akciğer kanserine neden olabileceği için zaten kesinlikle tüketilmemesi gereken bir zehirdir. Her açıdan zararlı olan şu meretten lütfen kurtulmanın yollarını araştırın.

Yatağa gitmeden yani uyumadan 3 saat öncesine kadar yememek lazım ya da başka bir ifadeyle yemek yedikten 3 saat sonra yatağa gitmek lazım. Ayrıca aşırı demli çaylardan, kahveden, koladan, asitli içeceklerden uzak durmak ve bunun yerine probiyotik içeren yiyeceklerden tüketmek hazımsızlığa iyi gelebilir. Bunların başında süt ürünleri, ayran, kefir, yoğurt gelmektedir. Ayrıca probiyotik içeren bitkisel takviyeler de kullanılabilir. Etle birlikte içecek içme alışkanlığı zararlıdır ve hazımsızlığa ortam hazırlar ve hatta ondan da tehlikelidir.

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!