B Vitamini Nelerde Bulunur?

B vitamini nelerde bulunur ve ne işe yarar oldukça önemli bir soru. Çünkü bir çok hastalığın altında yatan neden B vitamini eksiliği olabilir. Faydalarını öğrendiğinizde sağlıklı bir beslenme programı uygulama konusundaki motivasyonunuz artabilir.

Saçınız dökülüyorsa, vücudunuzda kramplar meydana geliyorsa veya unutkanlık ile başınız dertteyse beslenmeniz günlük B vitamini ihtiyacını karşılamıyor olabilir. Bu durumda yapılması gereken B vitamini içeren besinler ile beslenmektir.

Sağlıklı bir beslenme programına uyabilmek için daha somut bilgilere ve miktarlara ihtiyacınız olacak. Onun için bu yazıda bilinen ve herkesin kullandığı ölçüleri kullandık.

B Vitamini ve Faydaları

Bu vitaminler, yediğiniz yiyeceklerden enerji alma ve enerji yapma için vücudunuzun enerji kullanma sürecine yardımcı olurlar. Onlar ayrıca kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına da yardımcıdır.

B vitaminini balık, kümes hayvanları, et, yumurta ve süt ürünleri gibi proteinlerden alabilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzeler, fasulye ve bezelye de B vitamini içerirler. Birçok tahıl ve bazı ekmeklere de B vitaminleri eklenebilir.

Bu temel vitamin grubu bizim gün boyunca enerjik kalmamız için yardımcı olur. Hafıza kaybı veya migren oluşumunu önlenmesinde,  sağlıklı bir cildin ve güçlü saçların oluşumunda etkilidir.

B vitamini ailesi sekiz çeşittir. Bunlar genellikle bir grup olarak kabul edilir ve çoğu zaman vücut içinde birlikte çalışırlar. B vitaminlerinin her biri vücudunuzda eşsiz ve önemli bir görevi yerine getirir. B vitaminleri çeşitlerinin görevlerini daha iyi anlamanı için size B vitamini rehberi hazırladık.

B Vitamini İçeren Yiyecekler

İşte sizin için hazırladığımı B vitamini nelerde bulunur rehberi aşağıdadır.

• B1 ( tiamin ): Kepekli tahıllar, fıstık, fasulye, ıspanak, lahana, şeker pekmezi ve buğday tohumu
• B2 ( riboflavin): Badem, yabani pirinç, süt, yoğurt, yumurta, brüksel lahanası, ıspanak ve soya fasulyesi
• B3 ( niasin): Maya, kırmızı et, süt, yumurta, fasulye ve yeşil sebzeler,
• B5 ( pantotenik asit ): Avokado, yoğurt, yumurta, et ve baklagiller
• B6 (piridoksin): Tavuk, hindi, ton balığı, somon, mercimek, ayçiçeği tohumu, peynir, esmer pirinç ve havuç
• B7 ( biyotin): Arpa, karaciğer, maya, tavuk, balık, patates, karnabahar, yumurta sarısı ve fındık
• B9 (folik asit): Koyu yeşil yapraklı yeşillikler, kuşkonmaz, pancar, somon, kök sebzeler, süt, bulgur ve fasulye,
• B12 (kobalamin): balık, kabuklu deniz ürünleri, süt, yumurta, sığır eti

Çeşitleri

B vitaminlerinin birçok türü vardır. Bunlar:

• B1 (tiamin )
• B2 (riboflavin)
• B3 (niasin)
• B5 (pantotenik asit )
• B6 (piridoksin)
• B7 (biyotin)
• B9 (folik asit)
• B12 (kobalamin)

B1 Vitamini-Tiamin

Yediğiniz besinlerden hücresel enerji üretmek için ve aynı zamanda DNA ve RNA sentezi için gerekli olan enerjiyi oluşturmak için gereklidir.

💪Mercimek, kepekli tahıllar ve bazı et çeşitleri en iyi tiamin kaynaklardan bazılarıdır. Tiamin kırmızı et, maya, fındık, ayçiçeği tohumu, bezelye, süt, karnabahar, ıspanak ve baklagiller gibi gıdalarda vardır.

B2 Vitamini- Riboflavin

Ayrıca, B2 vitamini olarak da bilinen riboflavin normal büyüme ve gelişme için temel yapı taşıdır. Sağlıklı hücresel enerji üretimi için gereklidir ve aynı zamanda vücutta bulunan antioksidanların aktive olmasını destekler.

💪Riboflavin tahıllar, süt, yumurta, somon, sığır eti, ıspanak ve brokoli gibi çeşitli gıdalarda bulunur.

B3 Vitamini-Niasin

Aynı zamanda B3 vitamini olarak da bilinen Niasin hücresel enerji üretimi ve yağ asidi sentezi de dâhil olmak üzere vücutta 200’den fazla kimyasal reaksiyonu destekler.

Nikotinik asit biçimindeki Niasinin kalp-damar sağlığı üzerine rolü bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir.

💪Niasinin iyi kaynakları; sığır eti, kümes hayvanları ve balık ile kepekli ekmek, fıstık ve mercimek gibi gıdalardır.

B5 Vitamini-Pantotenik Asit:

Vücutta yağ asidi sentezi ve hücresel enerji üretimini desteklemede yardımcı olur. Pantotenik asit, bitkisel ve hayvansal gıda kaynaklarında yaygın olarak bulunur.

💪Zengin pantotenik asit kaynakları organ etleri ( karaciğer, böbrek ), yumurta sarısı, tam tahıllar, avokado, kaju fıstığı, fıstık, mercimek, soya fasulyesi, kahverengi pirinç, brokoli ve süt olarak sıralanabilir.

B6 Vitamini-Piridoksin

Piridoksin, vücutta 100’den fazla hücresel reaksiyonları ve çeşitli vücut fonksiyonlarını düzenlemede görevlidir.

B6 vitamini amino asit ve glikojen ( glikoz vücudun depolama formu) metabolizması için gereklidir. Ayrıca normal sinir sistemi, hormon sistemi ve kırmızı kan hücre fonksiyonu için önemli görevleri vardır.

💪B6 vitamini bol olan yiyecekler et, tavuk, yumurta, muz, balık, güçlendirilmiş tahıl taneleri ve pişmiş ıspanak olarak sıralanabilir.

B7 Vitamini-Biotin

Biotinle ilgili çalışmalarda biyotininin saç, cilt ve tırnak sağlığı yardımcı olabileceği bulunmuştur. Biotin sağlıklı karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasını destekler.

💪Bira mayası, çilek, organ et, peynir ve soya fasulyesi gibi besinlerde bulunur.

B9 Vitamini-Folik asit

B9 vitamini olarak da bilinen, folik asit, DNA sentezi, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu ve amino asit metabolizması için gereklidir.

Bir bebeğin omurilik ve sinir sisteminin oluşumu için kritik olarak etkili olan folik asit düşük riskini önlemede ve bebeğin gelişiminde etkilidir. Bu önemli gelişim süreci gebeliğin ilk haftalarında ortaya çıkar.

Yeterli folik asit alımı, çocuk doğurma çağındaki tüm kadınlar için özellikle önemlidir. Ekmek ve tahıl gibi gıdalar folik asit açısından iyi kaynaklardır.

💪Folik asit açısından zengin diğer iyi kaynakları kuşkonmaz, ıspanak,  bira mayası, karaciğer koyu yeşil yapraklı sebzeler, portakal suyu, pancar, tarih ve avokado olarak sıralanabilir.

B12 Vitamini-Kobalamin 

B12 vitamini veya kobalamin, hücresel enerji üretiminde kritik bir rol oynar. Ayrıca, DNA sentezi, kırmızı kan hücresi oluşumu ve sağlıklı sinir sistemi fonksiyonları için gereklidir.

💪B12 açısından zengin olan tavuk, sığır eti, balık, süt ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinleri tüketmeyen veganlar ya da vejetaryenler B12 takviyesinden doktor kontrolünde yararlanabilir.

B12 Vitamin Eksikliği

B12 vitamini, kandaki B12 vitamini seviyesi çok düşük olduğu zaman bu durumun tedavi edilmesi veya önlenmesi için kullanılmaktadır. Aynı zamanda bir anemi türünün tedavisinde ve yaşlı insanlarda çoğunlukla bulunan B12 eksikliğini gidermek amacıyla kullanılır. Bu amaçla, ağızdan alınan bir takviye ya da burun içine uygulanan bir jel kullanılır.

B12 vitamini hafıza kaybını gidermede, Alzheimer hastalığını önlemede, ruhsal sağlığını iyileştirmede, enerji, konsantrasyon ve bağışıklık sistemini güçlendirmede kullanılır.

B12 yaşlanmayı yavaşlatır. Aynı zamanda kalp hastalığına da neden olabilen yüksek homosistein seviyelerini azaltmada, erkeklerde kısırlığı ve şeker hastalığını (diyabet) önlemede kullanılır.

Uyku bozukluklarını, depresyonu, akıl hastalıklarını, kemik erimesini (osteoporoz) ve şiş tendonları tedavi etmek amacıyla kullanılır.

AIDS hastalığını, enflamatuar bağırsak hastalığını, astımı, alerjileri, deri hastalıklarını, cilt enfeksiyonlarını ve vitiligoyu önleyebilir.


Bu yazıyı okuyanlar şu yazıları da okudular:

💪B12 Vitamin Eksikliği Nasıl Giderilir?

💪Vitaminlerin Özellikleri ve Faydaları

Yorum

  1. blank ben omer Nisan 23, 2015
  2. blank deniz yılmaz Nisan 25, 2015
  3. blank Ali Erdoğan Temmuz 5, 2015
  4. blank davut Temmuz 6, 2015
  5. blank nilüfer sipahi Temmuz 6, 2015

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!