Kabızlığa Ne İyi Gelir Ve Kabızlık Nasıl Geçer?

Hemen kabızlığa ne iyi gelir evde doğal yollarla en çabuk ne geçirir diyenlere anında tuvalete çıkaran yiyecekler burada! Şayet 5 gündür tuvalete çıkamıyorum ne yapmalıyım diyorsanız işler pek de yolunda gitmiyor demektir. Lütfen “bağırsakları en hızlı ne çalıştırır?” diyerek vakit kaybetmeyin kabızlık hemen nasıl geçer yazımızı sonuna kadar okuyarak öğrenin.

Tuvalette uzun vakitler geçirmek ve kabızlık problemi ile rahatınız son derece kaçırır. Ikınırken acı çekmekten bıktıysanız, dışkılama işleminin eziyete dönmesinden çok çektiyseniz size iyi haberlerimiz var. Çünkü bu yazı kısa sürede kabızlık nasıl geçer ne iyi gelir diyenlere bilimsel kanıtlı pratik çözüm önerileri içerir.

Tıp dilindeki adıyla konstipasyon, herkes tarafından bilinen adıyla kabızlık, dışkının sert ve kuru bir hal alarak bir kaç gün boyunca tuvalete çıkılamaması durumudur. Ve kabız olanlarda bağırsak hareketleri zorlaşır ya da normalden daha az olur. Her yaş grubunda ortaya çıkarama yetişkin kadınlarda ve yaşlılarda daha sık olur.

Bağırsak hareketleri arasındaki zamanın normal uzunluğu kişiden kişiye değişir. Bazı insanların bağırsak hareketleri günde üçe kadardır, bazılarında ise günde sadece bir veya haftada iki kez civarındadır. Salınımlar tamamen durduğunda ise bağırsak tıkanmaları bile söz konusudur.

Yetişkinlerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Dışkının sert ve katı olmasının yanında dışkının uzun süre yapılamaması da kabızlıktır. Nadiren olması fazla sorun yaratmasa da uzun süre bu problem ile karşı karşıya kalmak anüste çatlaklara ve kanamalara neden olur.

Halk arasında basur ya da hemoroit olarak bilinen ve daha sonraki dönemlerde kolon kanserine neden olma olasılığı vardır. Bu nedenle problemi oluşturan nedenlerin çok iyi teşhis edilmesi gerekecektir.

Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?

Birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkar. Özellikle beslenme düzenindeki hatalar, yediklerimiz, sindirim sistemindeki bir bozukluk ve ilaçlar kabızlığa neden olabilir. En temel sebebi ise posalı beslenmedeki yetersizlik ve vücudun susuz kalmasıdır.

1) Beslenme düzeni

kabızlık nasıl geçer

Kabızlığa ne iyi gelir?

Sağlıklı beslenme ile uzaktan yakından ilginiz yoksa, günlük vitamin ve mineralleri yeterince almıyorsanız, 8 bardaktan daha az su içiyorsanız ve lif içeren yiyecekler yemiyorsanız katı bir dışkı ile karşılaşabilirsiniz.

Aşırı yeme, fazla unlu gıdaların yenmesi ya da aşırı protein tüketimi ve posasız beslenme sonucunda meydana gelebilir. Belirli bir beslenme düzeninin olmaması da bağırsak hareketleri üzerinde olumsuz etkiye sahiptir.

Kahvaltıyı bir gün sabahın saat sekizinde yaparken diğer gün öğlen ikide yapmak gibi. Ayrıca her zamanki diyet veya faaliyetlerinde değişiklikler de kabızlığa neden olabilir. Özellikle inekten elde edilen süt ve süt ürünlerini aşırı tüketmek de bu soruna yol açan nedenler arasındadır.

2) Posalı beslenmedeki yetersizlik

Sebze ve meyve az mı yiyorsunuz? O zaman dışkının sert ve kuru olması kaçınılmaz bir durum olabilir sizin için. Sabah kahvaltılarını yağlı poğaça ve katran gibi demli çaylarla mı geçiştirmek zorunda mı kalıyorsunuz?

Üzülerek söylemeliyiz ki her olumsuz durum başımıza düzensizlikten geliyor. Neden sabahları poğaça yemek zorundasınız? Buna bazıları “Çünkü erken kalkamıyorum.”, bazıları “Çok erken yiyemiyorum, midem bulanıyor.”gibi cevaplar verir.

Akşam yemeğini 7 den önce yerseniz ve erken yatıp sabah da erken kalkarsanız kahvaltınızı evde yapabilirsiniz. Hem de mideniz bulanmadan. Eğer kahvaltıyı evde yaparsanız posalı bir kahvaltı yapma olasılığınız artar. Ondan yukarıdakileri yazdık. Sabah kahvaltısında iki salatalık, bir domates rahatlıkla yenebilir. Beyaz ekmek de posalı beslenmenizi engeller.

3) Parazit ve enfeksiyon kaynaklı

Bağırsak parazitleri de bazen bağırsak hareketlerinin durmasına neden olarak bağırsakların tıkanmasına ve bu probleme neden olabilir.

Bazen de yenilen gıdalardan ve içilen sulardan bakteri, virüs, mantar ya da parazit gibi gözle görülmeyen mikroorganizmalar sindirim sisteminde ilerleyerek bağırsaklara kadar ulaşıp kilitlenme yapabilirler. Bu durum özellikle yiyeceklerin hazırlanmasında ve tüketilmesinde hijyen kurallarına uyulmamasından kaynaklanmaktadır.

Bozulmuş gıdalar bağırsak düzenini bozmaya yeter. Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri satın almayınız ve bozuk gıdalardan uzak durunuz.

3) Bazı ilaçlar

Özellikle kalsiyum ya da alüminyum içeren antiasit ilaçlar ve antibiyotikler yeterli su ile alınmadığı durumlarda ortaya çıkabilir. Ayrıca aşırı laksatif kullanmak, antidepresanlar ya da demir hapları gibi ilaçlar da koyu ve kuru dışkılamayı ortaya çıkarabilir.

4) Yetersiz su tüketimi

Günde 1,5- 2 litre arasında su tüketen bireylerin bağırsak sorunları ile karşı karşıya kalma olasılığı tabii ki daha düşük. Bu sağlıklı bireyler için söylenebilir, eğer herhangi bir sağlık sorununuz varsa bundan söz etmek doğru olmaz.

Bazen su içmek de yeterli olmayabilir. Vücuttaki asit dengesini artırmayan sulardan yani alkali su içmeniz gerekebilir.

5) Hareketsizlik

Gün boyunca sürekli oturmak da etkili olan faktörlerden biridir. Her zaman spor yapmak gerekir. Ancak yaptığımız spor doğru olmalıdır. Örneğin vücut geliştirme yapanlar çok ağır kaldırmaktan sakınmalıdır eğer kronik bir konstipasyon durumlarına sahipseler.

Sürekli oturmak, bilgisayar başından kalkmamak,  asansöre binmek ve her yere arabayla gitmek de bağırsakları tembelleştirir.

Kabızlığın çok bilinen nedenleri;

  • Lifli gıdalar açısından düşük bir beslenme düzeni
  • Hareketsiz yaşam
  • Yetersiz su tüketimi
  • Bağırsak kanseri ve tümör oluşumu
  • Safra hastalıkları
  • Guatr
  • Şeker hastalığı
  • Menenjit
  • Tifo
  • Karaciğer problemleri
  • Morfin ve antibiyotik gibi ilaçların kullanımı
  • Uzun süreli oturma ya da bisiklet, motor ve araba kullanımı

olarak sıralanabilir. Demek ki uzun süren durumlarda doktora gitmek ve hangi nedenle ortaya çıktığını öğrenmeniz gerekiyor. Doğru teşhis için şart bir aşama.

Kabızlığın Belirtileri Nelerdir?

Aşağıda böyle bir problem yaşandığında en çok görülen belirtiler özetlenmiştir:

  • 7 gün içinde 3 kereden daha az dışkılama görülebilir.
  • Dışkılama sırasında ıkınmak zorunda kalınabilir.
  • Dışkı koyun pisliği gibi küçük küçük, sert ve katı bir şekilde olabilir.
  • Tüm dışkının çıkmaması olabilir ya da hissi meydana gelir.
  • Kanama ya da çok feci ağrılar varsa basur ve kanser riski söz konusu olup doktor kontrolü şarttır.

Sert ve koyu dışkıya ek olarak kanama, şiddetli ağrılar, kusma, halsizlik, baş ağrısı ve karın şişliği gibi durumlarla karşılaşıldığında acilen doktora gitmelisiniz.


Kabızlık Nasıl Geçer? Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler

kabızlığa ne iyi gelir

Kabızlık nasıl geçer?

Vücudumuz yeterince su alamamış olabilir. En başta da ifade edildiği gibi özellikle yediğimiz besinlerden kaynaklandığı için bazı besinlerin tüketimi kabızlığın daha kolay atlatılmasında etkili olabilir.

Sert dışkıdan korunmak için su alımını artırmak ve posalı gıdalarla beslenmek gerekir. Yüksek oranda lif içeren gıdaları sağlıklı beslenme listesi içerisine eklemenizde yarar vardır.

Çok yağlı ve sindirilmesi zor olan besinler beslenmek sorunu daha da artırabilir.  Acı biber, kara biber, alkol ve kafeinli gıdalardan uzak durulması gerekenler listesinin en başında yer alır. Ayrıca kabız olmamak için de bunlardan her zaman uzak durmanız çok faydalıdır.

  • Suyu yeterince içmeye çalışın

Günde 1,5- 2 litre kadar su içmek koyu dışkıları engelleyecektir. Özellikle pH değeri 7,5’tan yüksek olan alkali su içmenizde büyük fayda vardır. Ancak yemekten 30 dakika önce ya da 30 dakika kadar sonra su içmeye dikkat etmeniz daha sağlıklıdır. Çünkü yemekle birlikte içilen su besinlerin hacmini artırarak sindirimini de zorlaştırır. Bazı olumsuz durumlara neden olur.

  • Kahvaltıdan önce

Sabah uyanır uyanmaz aç karnına bir su bardağı su içmeniz çok önemli ve değerlidir. Ayrıca sürekli kronik böyle bir durumu söz konusu ise bu durumda aç karnına bir su bardağı suyun üzerine 3-4 adet kuru kayısı ve üstüne takrar bir bardak su içebilirsiniz ve yarım saat sonra da kahvaltınızı yapabilirsiniz.

  • Sebze çorbası

İster kahvaltı, ister öğle arası, isterse de akşam yemeği olsun bütün öğünlerden önce içeceğiniz diyet sebze çorbası bağırsak problemlerinizi en aza indirecektir.

Çorbanın içerisine eklediğiniz kabak, patates, brokoli, soğan, havuz gibi sebzeler sağlıklı bağırsaklar için birebirdir. Nasıl yapıldığını öğrenmek için ilgili linke tıklayabilir ve sebze çorbasının tarifi hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

  • Kahvaltıda posalı ve lifli tüketin

Kahvaltılarda demli çay içme alışkanlığını bırakarak doğal sebze suyu ya da erik suyu içimine alışmaya özen gösterin. Eğer bunları yapamıyorsanız ya çayınızı çok açık için ya da bitkisel çaylara yönelin. 1 bardaktan fazla çay içmeyin.

Kahvaltıda poğaça, ekmek, simit gibi unlu mamullerden uzak durmak bu sorunu önlemek açısından çok önemlidir. Peki ama lif oranını nasıl artırabilirsiniz?

Kahvaltıda 15-20 adet tuzsuz zeytin, 2 adet domates ve 1-2 adet salatalık yiyebilirsiniz. Ayrıca suda pişmiş yumurtanın beyazı ve 1 dilimi geçmeyecek şekilde tam buğday ya da ruşeymli ekmek tercihiniz olabilir.

  • Anında tuvalete çıkmak için

Anında tuvalete çıkarmak için özel olarak belirli yiyeceklerin olduğunu söylemek zordur çünkü her bireyin sindirim sistemi farklıdır ve yiyeceklerin etkisi kişiden kişiye değişebilir. Bununla birlikte, bazı yiyecekler bazı insanlarda daha hızlı bağırsak hareketlerini uyarabilir. İşte bazı yiyecekler:

  1. Kuru erik: Kuru erik, doğal olarak yüksek lif içeriği ve doğal bir müshil etkisi olan bir meyvedir. Sindirim sistemi için uyarıcı etkisiyle bilinir ve bağırsak hareketlerini artırabilir.
  2. Keten tohumu: Keten tohumu, lif ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir besindir. Lifli özelliği sayesinde bağırsak hareketlerini teşvik edebilir.
  3. Yoğurt: Probiyotik özellikleri olan yoğurt, sindirim sistemi sağlığını destekler ve bağırsak hareketlerini düzenleyebilir. Özellikle probiyotik içeriği yüksek yoğurtlar, sindirim sistemi düzenini iyileştirebilir.
  4. Prune suyu: Kuru eriğin sıkıştırılmış suyu olan prune suyu, bağırsak hareketlerini teşvik ettiği bilinen bir içecektir. Lifli ve doğal müshil özellikleriyle bağırsakları hareketlendirebilir.
  5. Lifli gıdalar: Genel olarak, lifli gıdalar bağırsak hareketlerini artırabilir ve sindirim sistemini düzenleyebilir. Tam tahıllar, sebzeler, meyveler, baklagiller ve kabuklu yemişler gibi lifli gıdalar tüketmek sindirim sistemini hareketlendirebilir.

Bu yiyeceklerden herhangi birini tüketmeden önce kendi vücudunuzu ve sindirim sisteminizi dinleyin. Her bireyin sindirim sistemi farklı tepkiler verebilir, bu yüzden kişisel deneyimleriniz doğrultusunda hangi yiyeceklerin sizde daha hızlı etki yaptığını belirleyebilirsiniz. Ayrıca, sağlıklı bir beslenme planı benimsemek ve yeterli miktarda su içmek de düzenli bağırsak hareketlerini destekleyen önemli faktörlerdir.

Sabahlarda bir gün aç karnına bir bardak su içtikten sonra tüketeceğiniz 3 adet kuru kayısı tüketerek diğer gün aynı şekilde kuru kayısı kuru incir tüketebilirsiniz. Bu hem sindirimi kolaylaştırır hem de kabızlığı önler. Posa ve lif alımını da böylece artırmış olursunuz.

  • Probiyotik içeren gıdalar

Probiyotik içeren besinlerin düzenli olarak tüketilmesi bağırsak florasını düzene sokarak bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını dengeler ve kabızlık önlenmiş olur. Sütlü tatlılar, yoğurt ve ayran aşırıya kaçılmadan tüketilebilir.

Aşırısı ters etki yapabilir. Özellikle antibiyotik tedavileri sonlandıktan sonra düzenli olarak yoğurt tüketebilirsiniz. Örneğin her akşam yemeğinden 1 saat sonra bir kase doğal yoğurt yenebilir. Manda yoğurdu daha faydalı olacaktır.

  • Yulaf kepeği

100 gram yulaf kepeğinde 17 gram protein, 67 gram karbonhidrat ve 1,5 gram yağ vardır. Ayrıca 27 gram lif içerir. Eğer 10 gram yulaf kepeği yerseniz yaklaşık 2,7 gram lif kazanabilirsiniz.

İşlenmiş ve marketlerde satılan yulaf kepeğini tercih etmemek gerekir. Yani işlenmemiş ham yulaf seçilmelidir. Özellikle bir tabak sebze çorbası içine 1 yemek kaşığı kadar ekleyebilirsiniz.

  • Su teresi

100 gram su teresinde yaklaşık 11 gram lif vardır. Lifin kabızlık tedavisinde ne kadar önemli olduğunu bir kez daha söylemeye gerek yok. Özellikle kırmızı et ve tavuk eti yediğinizde su teresi bağırsak tıkanmasını önlemek açısından çok faydalı olabilir. Ayrıca sadece lif değil aynı zamanda kalsiyum, demir, potasyum, fosfor gibi mineraller ve C vitamini içerir.

  • Sızma zeytinyağı

Salatalarınıza ekleyeceğiniz 1 yemek kaşığı doğal sızma zeytinyağı hem sindirimi kolaylaştırır hem de dışkı atımının daha rahat olmasını sağlar. Kabızlığı da önler. Ayrıca eğer yoğurt yiyecekseniz 1 kase yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı zeytin yağını iyice karıştırıp tüketebilirsiniz.

  • Kabak

Tedbir almak için en önemli gıdalardan birisidir kabak. 100 gram kabakta 28 kalori vardır. Şeker içermez ve lifleri sayesinde bağırsak hareketlerine iyi gelir.

  • Ayaklarınızı sıcak tutun

Soğuktan uzak durun, ayaklarınızı üşütmeyin ve aşırı dar giysilerden kaçının. Bu sayılanlar direkt olarak kabızlığa neden olmasa bile uzun vadede reflü, hemoroit gibi ciddi rahatsızlıklara neden olarak bağırsakları da olumsuz etkiler.


Hamilelikte Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Hamile kadınların kabız olma olasılığı yüksektir ve gebelik bağırsakları zaten sürekli etkilediği için bunu anlamak da biraz zor olabilir. Özellikle hassas bağırsak sendromunu anlamak mümkün olmayabilir. Eğer hamilelik sırasında kabız olursanız bu hassas bağırsak sendromunun önemli bir belirtecidir.

Gebelik kabızlığında yanlış ilaçlar kullanarak geri dönülemeyecek durumlara neden olmamak gerekir. Gebelik sırasında alacağınız bazı önlemler ile bağırsaklarınızı koruyabilirsiniz.

  • Öğün sayısı az olmamalıdır. Sık ve az yemek daha etkilidir.
  • Baharatlı gıdalar yemeyin.
  • Günde en az 10 bardak su için.
  • Lif içeren yiyecekler ile protein içeren yiyecekler tüketin.
  • Doktordan onay aldıktan sonra enterogermina gibi probiyotik desteği kullanabilir. Doktora danışmadan kullanmamalısınız.
  • Takviye kullanmak sizin için uygun değilse ayran ya da ev yoğurdu tercih edilebilir.
  • Hamilelikte kabızlığa ne iyi gelir merak ediyorsunuz daha ayrıntılı bilgi için aşağıdaki videoyu seyredebilirsiniz.


Hamilelikte meydana gelen bu tür durumlarda doktorunuzun önerdiklerini yapmanız çok önemlidir. Kulaktan dolma bilgilerle kendiniz bir şeyler yapmaya çalışmayın.

Çok Kabızım Neleri Yememek Gerekir?

  • Her türlü pilav
  • Makarna
  • Börek, kek gibi unlu gıdalar
  • Portakal
  • Suda pişmiş tavuk eti
  • Aşırı şekerli gıdalar
  • Süt, yağ, dondurma ve peynir gibi süt ürünlerinin aşırı tüketilmesi
  • Alkol ve kafeinli içecekler
  • Aşırı yağlı ve katı besinler
  • Mayalı gıdalar
  • Uzun süre beklemiş ve dondurulmuş gıdalar

Uzun süreli olması durumunda ciddi bir rahatsızlık olduğu unutulmamalıdır, mutlaka doktorunuzun önerilerini dikkatle uygulayın.

Bizim sitemizde dahil olmak üzere hiç bir internet sitesindeki bilgileri doktor kontrolünden üstün tutmayın. Ayrıca ellerinizi bol bol yıkayın ve hijyen kurallarına da dikkat edin.

Kabızlıkta Kahvaltı Menüsü

Açıkçası kabızlığa iyi gelen kahvaltı menüsü lif açısından zengin olmalıdır. Sabah kahvaltısı öncesinde 1 bardak filtre su ve alkali su içip üzerine lif açısından zengin gıdalar tüketin. Örneğin kabızlıkta kahvaltı menüsü şunları içersin.

  • İlk olarak 1 su bardağı suyu için. Hemen ardından 4-5 adet gün kurusu kayısı tüketin.
  • Eğer sabahları çorba içmek size zor gelmiyorsa 1 veya 2 kepçe kabaklı mercimekli sebze çorbası için.
  • Çorba içme imkanınız yoksa ya da çorba içemiyorsanız diğer bir alternatife geçin. Bu da 4 çorba kaşığı orman meyveli müsli ile 1 su bardağı keçi sütünü karıştırıp içmektir.
  • İkinci olarak zeytinyağlı veya organik tereyağında soğanlı omlet yapın ve afiyetle yiyin. Ancak yumurtaları suda pişirmeyin çünkü suda yumurta kabız yapar.
  • Üzerine biraz peynir tüketin. Yanında 10 adet tuzsuz siyah zeytin ve biraz peynir tüketin. Ayrıca domates, maydanoz ya da salatalık da kabızlığı hafifletmek için iyi bir seçenektir.
  • Demli çay kabızlık yapacağı için onun yerine papatya çayı veya yeşil çayı tercih edin.
  • Beyaz ekmek veya poğaçadan kesinlikle uzak durun. Bununla birlikte 2 adet tam buğday ekmeği veya çavdar ekmeği oldukça iyi olur.

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bebeklerin dışkıları mutlaka kontrol edilmeli ve sert midir yoksa çok sulu mu böyle bir durum varsa hemen doktora gidilmelidir. Bebeklerde bu türdeki sorunların nedenleri ise posa açısından zengin olmayan gıdalarla beslenme ve bebeğinde gerektiği kadar su alamamasıdır.

Bebeklerde uzun süreli oluşması durumunda anüste çatlak ve kanamalar meydana gelebilir. Bu durumda bebeğinizin maalesef canını çok acıtır ve sürekli ağlamasına neden olabilir.

Süt çocuklarına verilen inek sütünü sulandırmamak ya da içine şeker katmamak ve bazı mamaların yedirilmesi sorunu daha kötü bir hale sokabilir. Ayrıca baskıcı bir tuvalet eğitimi de kabızlığın en önemli nedenleri arasındadır.

Çocuğun tuvaleti gelmeden zorla yaptırmaya çalışmak da ıkınmaya ve zorlanmaya neden olacaktır. Bu da zararlı bir durumdur. Çatlaklara ve kanamalara neden olur.


Ne zaman doktora gidilmelidir?

Bebeklerde 1 günden fazla süren her kabızlık durumunda çocuk doktoruna başvurmalı ve doktorun verdiği beslenme önerilerini uygulamalısınız. Eğer buna ilaveten birlikte aşağıdaki durumlar söz konusu ise gecikmeden çocuk doktoruna başvurunuz.

  • Ateşlenme- yüksek ateş
  • Bulantı, kusma, yediklerini geri çıkarma
  • Huzursuzluk durumu, sürekli ağlama ve inleme

Bebeklerde kabızlık nasıl geçer?

  • İnek sütünü sulandırmak ve doktorun önereceği miktarda şeker koymak kabızlığı önleyebilir.
  • Mamayı doğru miktarda vermek ve doktorunuzun önereceği demir miktarı açısından aşırı yüksek olmayan mama markalarını tercih edebilirsiniz.
  • Kabız olan çocuğa müshil ve lavman gibi teknikleri doktora danışmadan uygulamak kesinlikle doğru değildir. Doktora danışmadan kesinlikle kullanmayınız.

Enterogermina İle Kabızlık Nasıl Geçer?

İçerdiği sporlar bağırsaklara geçtiğinde faydalı bakteriler gibi işlev gördüğü iddia edilen enterogermina probiyotik takviyesi eczanelerden reçetesiz olarak satın alınabilmektedir.

Çocuklar ve yetişkinler için ayrı versiyonları vardır. Yapılan yüzlerce araştırma ile probiyotiklerin kabızlık üzerindeki olumlu etkilerini ortaya konmuştur. Bu gıda takviyesi düzenli olarak önerilen şekilde kullanıldığında bağırsaklardaki faydalı bakterilerin sayısı artacağı için uzun vadede faydalı olabilir.

Enterogermina, kabızlık nasıl geçer sorusuna mükemmel bir cevap niteliğinde olur mu derseniz cevabım uzun vadede evet olur. Ancak hemen kullandığınız gün etkisini göremeyebilirsiniz.

Sonuç:

  • Bol su tüketin.
  • Belirli bir süre süt ürünlerinden uzak durun.
  • Bol su içerken bol lif içeren yiyecekler ile beslenin.
  • Şeker oranı az meyveler ile beslenin. Daha çok sebze ve sebze çorbası tüketin.
  • Hareketli olun.
  • Magnezyum içeren besinleri artırın ya da doktor onayı ile magnezyum takviyesi kullanın.
  • Doktor önerisi ile glukomannan ve probiyotik takviyesi kullanabilirsiniz.

Bonus Bilgi: Lavman Kısa Sürede Çözüm

Hiç bir şekilde dışkılama yoksa doktorunuza ya da eczacıya danışarak lavman yapabilirsiniz. Lavman sıvı bir ilaç olup doktorun önereceği şekilde makattan içeri sıkılır ve 5 ya da 10 dakika sonra tuvalete gidilir. Rahat bir şekilde bağırsaklarınız boşalır. Ancak en az 3 ay geçmeden ve doktor önermeden kesinlikle ikinci kez yapılmamalıdır.

Bu yazıda hem bebeklerde, hem hamile kadınlarda hem de yetişkinlerde kabızlığa ne iyi gelir konusu üzerine odaklandık. Bu yazıyı okuduktan sonra kabızlık nasıl geçer gibi bir soru sormanıza gerek kalmaz inşallah. Allah şifa versin herkese.

Yorum

  1. blank kerim can Eylül 18, 2015
  2. blank fehmi yasin Eylül 19, 2015
  3. blank jale nur Eylül 22, 2015
  4. blank ozgur emre Ekim 12, 2015
  5. blank XSound Kasım 26, 2015
  6. blank Hasan Ocak 30, 2016
  7. blank Tuba Temmuz 11, 2016
  8. blank Mesut Temmuz 15, 2016
  9. blank Mihrican Mart 26, 2017
  10. blank nilüfer sipahi Mayıs 6, 2017

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!