Protein Tozu Kilo Aldırır Mı?

Kilo almak isteyenler için protein tozu kilo aldırır mı oldukça merak konusu. Özellikle yeterli ve dengeli beslenme söz konusu değilse, doğal olarak makro besin ihtiyaçları karşılanamaz. Bu durumda olanlar da genellikle besin takviyelerine sığınır. Ben de kullansam protein tozu 1 ayda kaç kilo aldırır diyenlerdenseniz doğru yerdesiniz.

Birçok sporcu bilhassa vücut geliştirme yapanlar protein açığını kapatmak için protein tozu kullanır. Protein tozlarının temel amacı, egzersiz sonrasında hasar gören kas hücrelerini tamir etmek ve hızlı kas yapımını sağlamaktır. Ama ne yazık ki spora yeni başlayan birçok kimse de protein tozlarıyla vücut kütlesini artırmayı hedefler.

Aşırı zayıf olanların da kullanmayı düşündüğü bu tozların protein oranları yüksek olmasına rağmen karbonhidrat oranları düşüktür. Proteinlerin enzim yapımı, hormon ve enerji üretimi, doku onarımı ve kas yapımı gibi önemli görevleri vardır. İşte protein tozları da içerdikleri yüksek proteinle egzersiz sonrasında hasar gören kas tellerinin yapımına yardımcıdır. Ancak vücudun birincil enerji kaynağı proteinler değil, karbonhidratlardır. İkincil enerji kaynağı da yağlardır.

Whey Protein Tozu Kilo Aldırır Mı?

protein tozu yağlandırır mı?

Protein tozu kilo aldırır mı?

Kasların yapısı aslında proteindir. Eğer hedef kas kütlesini artırarak kilo almak ise kas protein sentezini artırmanın yanı sıra kas yıkımını da azaltmak gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu, spora yeni başlayanlar için vücut ağırlığının kilogramı başına en az 1 gram protein tüketmektir.

Araştırmalar göstermiştir ki sporda seviye ve egzersiz yoğunluğu arttıkça bu değer kilo başına 2,5-3 grama kadar çıkmaktadır. Yani 70 kg ağırlığında yoğun spor yapan biri günlük en az 175-210 gram proteine ihtiyaç duyar. Ancak bu kadar proteini besinlerden almak genellikle pek pratik değildir.

Bu nedenlerle spor yapanlar için protein tozları hem pratik hem de yiyeceklere göre daha az maliyetlidir. Bilhassa sağlıklı bir beslenme programına ek olarak diyetisyen onayı ile kullanmak mümkündür. Bununla birlikte yanlış kullanımda göbekte yağlanma, vücudun çeşitli yerlerinde kaşıntı ve böbrek problemleri yaşama ihtimali de var. Ancak bunlar genellikle, yanlış kullanım ve güvenilir olmayan marka seçiminden kaynaklanır.

Doğru miktarda ve güvenli bir markayı kullanırsanız protein tozu kilo aldırır demek yanlış olur. Örneğin kaliteli olmayan bir markada protein yerine karbonhidrat miktarı daha fazladır. Bu durumda aşırı karbonhidrat aldığınız için kilo almaya başlarsınız.

Kilo Almak İçin Protein Tozu Kullanılır Mı?

Eğer hedef sadece kilo almaksa protein tozu iyi bir seçim olmayacaktır. Çünkü kilo almanın ilk şartı protein oranını değil de karbonhidrat oranını artırmaktır. Ancak buradan kilo almak isteyenlerin protein tozu kullanmalarına gerek yok anlamı da çıkmamalıdır.

Dahası kilo almak isteyen birinin sırasıyla karbonhidratlara, sağlıklı yağlara, proteinlere, vitaminlere ve minerallere ihtiyaç vardır. Ama vücutta dengeli bir kilo artışı için ağırlık çalışmasının ne kadar faydalı olduğunu unutmamak gerekir. Bununla birlikte kilo almak isteyenler, kas kütlesini artırmak için iyi bir vücut geliştirme programı uygularken sağlıklı bir beslenme düzeni takip etmelidir.

Kilo almak istiyorsanız, öncelikle gün içinde ne yediğinizi, ne kadar yediğinizi ve makro besin miktarlarını hesaplamanız lazım. Sonra günlük makro besin hesaplama aracı ile bulduğunuz değerleri olması gerekenlerle karşılaştırın. Eğer değerler eksik geliyorsa protein tozu ya da karbonhidrat tozu kullanımına diyetisyenle karar vermeniz daha mantıklı olur.

Kilo alımında önemli olan bir başka faktör ise besinlerden alınan kalori miktarının harcanandan fazla olmasıdır. Günlük ihtiyacınız olan kalori miktarını besinlerden alamıyorsanız gainer gıda takviyeleri iyi bir tercihtir. Ancak yoğun egzersiz yapmayan birinin protein tozu kullanması da gereksizdir.

ÖZET: Protein tozunu kilo almak için kullanmak fayda sağlamaz. Beslenme ile yeterli protein alınmıyorsa kullanımına diyetisyen ile karar vermek daha uygundur. Ancak kilo alımında temel faktör protein değil, karbonhidrattır.

✓ Kilo almak için protein, karbonhidrat ve hatta vitaminler, mineraller, kreatin ve glutamin gibi daha fazlasını içeren gainer kullanımı daha etkilidir.

Protein Tozu 1 Ayda Kaç Kilo Aldırır?

Protein tozu ayda kaç kilo aldırır merak ediyorsunuz ancak kilo aldıran tozlar protein tozları değildir. Kilo almak için protein tozu yerine karbonhidrat oranı yüksek olan gainer takviyesi daha faydalıdır. Ancak ne protein tozu ne de gainer sizin ayda 10 kilo almanıza neden olmaz.

Şimdi hayal edin. Beslenmeniz çok kötü ise bu takviyeleri kullanmanız ayda size en fazla 500 gram aldırır. Beslenmeniz normal düzeyde ise gainer kullanmak size ayda 1-2 kg kazandırır. Beslenmeniz oldukça iyi ve bir de üzerine gainer kullanıyorsanız o zaman 3-4 kg kadar alırsınız.

Şimdi size çok önemli bir bilgi daha vereceğim. Yukarıda söylediklerim, hiç hareket etmeyenler için maalesef geçerli değil. Aşırı zayıfsanız ve hiç spor yapmıyorsanız iştahınız da az olur ve az yersiniz. Takviye kullansanız da mümkün değil kilo alamazsınız.

Hemen umutsuzluğa kapılıp üzülmeyin size bir müjdem daha var. Protein tozu kullanarak ayda 10 kg nasıl alınır sizin için açıkladım. Bunun için yazının sonuna bakıp ilgili yazıyı okumanız yeterli!

Protein Tozu Kilo Verdirir Mi?

Kilo alımı uzun süreli pozitif enerji dengesinden kaynaklanır. Harcanan enerji alınan enerjiden azdır. Kilo vermek ise bunun tersidir. Yani alınan enerji harcanan enerjiyi karşılamaz ve negatif enerji dengesi söz konusudur.

Yapılan araştırmalar, protein oranı nispeten yüksek diyetlerin negatif enerji dengesini sağlamada daha başarılı olduğunu çünkü protein tüketiminin karbonhidrat tüketimini azalttığını iddia etmektedir.

Şimdi sıkın durun! Çünkü sizi şaşırtacak bir şey söyleyeceğim. Hoffman ve arkadaşlarının 2004 yılında yaptıkları çalışmada daha fazla proteinin kilo verme programlarının önemli bir parçası olduğu ifade edilmiştir.

2006 yılında yayınlanan başka bir çalışmada ise proteinlerin, karbonhidrat ve yağlara göre daha fazla tok tutması nedeniyle etkili bir kilo kaybı stratejisi olduğu vurgulanmıştır.

Püf Noktası: Kilo vermek istiyorsanız gün içinde yediğiniz proteini artırmak zorunda değilsiniz. Karbonhidrat miktarını azalttığınızda protein oranı % 15’ten % 30 değerine çıkabilir. Bunun sağlıklı olması için bir diyetisyenden yardım almanızda fayda var.

ÖZET: Protein tozu, karbonhidrat azaltıldığında ve diyetisyen rehberliğinde önerilen şekilde kullanıldığında kilo verdirebilir.

Protein Tozu Yağlandırır Mı?

Protein tozları, etkili bir vücut geliştirme programı ile hem kas yaptırabilir hem de kilo aldırabilirler. Ancak ideal olanı kas oranını artırıp yağ oranını azaltarak kilo almaktır.

Hacim kazanmak ve irileşmek isteyen bir vücut geliştirmeci için kilo almak, istenmeyen bir durum değildir. Ancak yağlanmak genellikle istenmeyen durumdur.

Egzersizler düzenli ve yeterli bir biçimde yapılmazsa göbek yağları ve göğüs bölgesinde yağlanmalar oluşabilir. Bu hangi şartlarda oluşur?

Hangi Şartlarda Protein Tozu Yağlandırır?

1. Yaptığınız egzersize göre önerilenden fazla protein tozu kullanırsanız vücudunuzun çeşitli bölgelerinde yağlanmalar oluşabilir.

2. Kaliteli olmayan bir markanın protein tozunu kullanıyorsanız yani protein oranı yüksek olduğu iddia edilen ancak şeker dolu bir ürün kullanıyorsanız hem yağlanarak kilo alırsınız, hem de sağlığınız bozulur.

3. Yanlış bir beslenme düzeni uygulanıyorsa ve özellikle kilo aldıran yiyecekler aşırı tüketilip bir de üzerine protein tozu kullanılırsa yağlanma olasılığı artar.

SONUÇ: Aşırı yağlanma da kilo alımına neden olacaktır. Dolayısıyla protein tozu kilo aldırmaz, kilo almak için ilk tercih değildir. Protein ihtiyacı karşılanmadığında kullanılabilir ancak tok tuttuğu için kiloyu korumayı sağlar veya kilo vermeyi kolaylaştırır. Spor yapmadan protein tozu kullanmak hem mantıklı değildir hem de kilo aldırmaz. Spor yapıldığında ise sadece kas kütlesinin artırılmasına yardımcıdır. Ancak yine kilo almak için karbonhidrat tüketmek şarttır.


Bu yazıyı okuyanlar şu yazıları da okudu:

Yorum

  1. blank aykut Haziran 14, 2015
  2. blank Bilgecan Haziran 15, 2015
  3. blank Elif Haziran 16, 2015
  4. blank gurbetci Ağustos 27, 2016
  5. blank nilüfer sipahi Ağustos 28, 2016
  6. blank Gurhan Kasım 11, 2016
  7. blank Yaşar Aralık 3, 2016
  8. blank ömer Nisan 4, 2017
  9. blank Gökberk Ozyurt Nisan 29, 2017
  10. blank Gündüz Mayıs 4, 2017
  11. blank nilüfer sipahi Mayıs 6, 2017
  12. blank Hasan Temmuz 10, 2017
  13. blank Mehmet Eylül 2, 2017
  14. blank Ömer Ağustos 2, 2018
  15. blank nilüfer sipahi Ağustos 4, 2018

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!