Kaliteli beslenmeKilo alma yöntemleri

Pharmatondaki jelatin

Pharmaton adlı gıda takviyesinin içeriği okunduğunda jelatin yazdığını görebilirsiniz. Pharmatondaki jelatin neden elde ediliyor, zararlı mıdır özellikle bu tür takviyeleri kullanmak isteyenlerin çok merak ettiği bir konu bu. Jelatinin neden elde edildiğini şüphesiz siz de öğrenmek istiyorsunuz. Normalde tatlı ve şekerlemeler içerisinde bulunan jelatinin inanılmaz faydalarından bahsediliyor. Peki bu tür multivitamin haplarının içerisindeki jelatin de sağlıklı mıdır? İkisi de aynı kaynaklardan mı elde ediliyor? Haram mıdır yoksa helal midir? Konu ilginizi çektiyse yazımızda bütün bu soruların cevabını bulabilirsiniz.

Jelatin denilince aklınıza hemen renkli tatlı ve şekerlemeler gelse de bu madde sağlıkla ilgili bir çok ürünün içinde bulunur. Özellikle kan şekerinin dengede kalmasını sağlayan jelatin amino asit ve proteinlerden oluşmaktadır. Aynı zamanda içerdiği kollajen kemikler için çok faydalıdır.

Besinlere katılan jelatinin jelleştirici bir etkisi vardır. Yani gıda maddelerini bir arada tutar. Gıdalara jöle gibi pürüzsüz ve zor akıcı bir doku oluşturan bu bileşenin aynı zamanda yiyecekleri kalınlaştırma ve kırma gibi özellikleri de vardır.

Jelatin ve Pharmaton

Hayvansal bir bileşen olduğu için özellikle vejetaryen ve vegan bireyler için kullanımı uygun olmayan bir gıda malzemesi olarak açıklanabilir. Hayvanların derilerinden, tendonlarından ya da kemiklerinden elde edilir. Bu hayvanlar sığır ya da domuz olabilir. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’de gıda malzemelerinde ya da besin takviyelerinde kullanılan protein ve aminoasitlerden oluşan jelatin genellikle domuz ve sığırdan tendonlarından sağlanmaktadır. Şekerlemelerde, peynirlerde, kaşar peynirlerde ve bir çok gıdada maalesef kullanılıyor. Dolayısıyla islami açıdan içinde haram olarak nitelendirilen birçok gıda var piyasada. Bu yazıyı sizlerden gelen talep doğrultusunda hazırladık.

Helal midir haram mıdır?

Peki ama siz de ya Pharmaton kullanıyorsanız ve haram olan maddeleri tüketiyorsanız  endişe ederdiniz değil mi? Bu makaleyi okuduğunuzda bu sorunun cevabını öğrenmiş olacağınızı ümit ediyoruz. Amacınız sadece vitamin ve mineral kazanmak ancak ya yanlış bir şeyler yapıyorsanız, ya haram tüketiyorsanız o zaman ne yapacaksınız, hiç düşündünüz mü? Bazılarınız için önemli olmasa da bazıları için de önemlidir.

Bize bu konuda danışanlarda Pharmaton kullananların ya da kullanmak isteyenlerin çok endişeli olduklarına dair bir gözlememiz oldu. Pharmatondaki jelatinin domuzdan elde edildiğini ve bunun haram olduğunu iddia edenler var.

İddialar doğru mudur?

Ben de buradan diyorum ki biz o jelatinin domuzdan mı yoksa başka bir hayvandan mı elde edilip edilmediğini belirleyebilecek kurum değiliz. Ancak dün benim erkek arkadaşım aldı. Ben de hemen içeriğini okudum.

Jelatin kelimesinin yanında parantez içinde sığır yazıyordu. Ben ve erkek arkadaşım o yazıyı görünce rahatladık. Yani bu demek oluyor ki Pharmatondaki jelatin sığırdan yapılıyor. Ama kutunun üzerinde yazanlara inanmayacak olanlar varsa bilmem ben.

Tam sevinecektik ki bu maddenin sığırdan temin edilmesinin kesinlikle helal olduğu anlamına gelmediğini öğrendik. Çünkü müslüman için sığırın helal olmasının şartı, hayvanın kurallara uygun olarak kesilmesidir. Eğer yurt dışında bu kurallara uygun olarak kesim yapılmıyorsa bazı mezheplerde sığır jelatini helal olmaz. Ancak helal ya da haram olma durumu mezheplere göre farklı yorumlanıyor. Bunu biz söylemiyoruz tabi ki ilahiyat hocaları söylüyor. Aşağıdaki videoyu sonuna kadar seyretmenizi öneriyorum.

İnanmayanlar ya da tereddüt yaşayanlar Sağlık Bakanlığı’na, Gıda ve Tarım Bakanlığı’na ya da helal sertifikası veren kuruluşa danışabilirler. Ya da firmanın kendisine de danışabilirsiniz. Bizim bu konuda bu gıda takviyesini karalamak gibi bir niyetimiz asla olamaz. Zira benim erkek arkadaşım ilk kullandığı gün, çok etkili olduğunu söyledi. Çok enerjik olduğunu gözlemledim. İçerisinde birçok vitamin, mineral ve ginseng var.

Bu makalede Pharmaton jelatin hakkında bilgiler verdik. Pharmatondaki jelatin helal midir, haram mıdır sorusunun cevabını hep birlikte yanıtlamaya çalıştık. Jelatin kavramını da öğrendiğimizi sanıyorum.

Nilüfer Sipahi

4 yorum

  • selam ben artvinden adnan, bu yazıyı tesadüfen gördüm ben de bir pharmaton kullanan biri olarak kutunun içeriğine baktım ve jelatin yazısını gördüm. Jelatinin yanında bu makalede de yazdığı gibi parantez içinde sığır yazıyor. Yani bu gıda takviyesindeki jelatin domuzdan değil sığırdan yapılıyor. Ancak yine de içim rahat etmiyor. İnşallah domuzdan değildir? Umarım korktuğumuz gibi değildir.

  • ben kemal 36 yaşındayım iki aydır kullanıyorum bu gıda takviyesini içinde jelatin olduğunu bilmiyordum kutusunun üzerine baktım üzerinde domuz jelatini yazmıyor sığır jelatini yazıyor bu sebeple bence haram değildir. bir de jelatin zaten bir çok gıdada varmış . Ancak bu takviye o kadar faydalı oldu ki anlatamam.

  • Pharmaton’un jelatininde problem yok, bovine yani sığır jelatini. Ancak Glycerin konusunda benim şüphem var, hayvansal veya bitkisel kaynaklı olabiliyor ama ayrıntısını yazmamışlar ilacın üzerine. Firmaya mail attım dönmediler 4 gün oldu. Glycerin in kaynağını öğrenen olursa başka problemli madde yok.

Bir cevap yazın