Cep Telefonu ve Testosteron Hormonu

Hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan cep telefonlarının ve akıllı telefonların özellikle bazı hormonları olumsuz etkileyip etkilemediğini ya da kansere neden olabileceğini daha önce hiç düşündünüz mü?

Cevabınız evetse cep telefonu satın alırken radyasyon değerleri düşük olanları tercih etmeniz gerektiğini de biliyorsunuz demektir. Radyasyon değerleri düşük cep telefonu kullansanız bile aşırı kullanımın hormonları etkilemesi söz konusu. Cep telefonlarının olumsuz etkilediği hormonların başında testosteron hormonu geliyor.

Erkek için güç anlamına gelen erkeklik hormonu düşüşe geçerse kaliteli birlikteler yaşama olasılığı maalesef azalıyor. Akıllı telefonların etkilediği diğer hormonlar TSH ve tiroid hormonlarıdır. Böylece akıllı telefon kullanarak  metabolizma hızınızı değiştirmiş oluyorsunuz. Bu da kilo alma ya da zayıflama problemlerine neden oluyor.

Cep Telefonu Kullanımı ve Hormonlar

Akıllı telefon kullanımı bilinçli kullanıldığında faydalı olurken, bilinçsiz ve aşırı kullanım sonucunda bir çok olumsuz duruma neden olabilmektedir.

Ruhsal yönden zorlayıcı kontrol etme alışkanlığı, artan sıkıntı ve bağımlılık olarak sıralanabilir.

Cep telefonların yayılan elektromanyetik dalgalar ise fizyolojik olaylar üzerinde olumsuzlar oluşturabilir.

Cep telefonunun bulunduğu ortamda iyonlaştırıcı olmayan elektromanyetik dalgalar insan vücudunda iki tür etkiye neden olabilirler. Bunlar ısıl etkiler ve ısıl olmayan etkilerdir.

  • Isıl etkiler: Sıcaklık artışı
  • Isıl olmayan etkiler: Uyku problemleri, kas ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve dikkat bozuklukları

Araştırma 1:

Isıl olmayan etkiler içerisinde yer alan uyku problemleri özellikle hormonlarda görülen değişmeler sonucunda ortaya çıkabilir.

2005 yılında fareler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre elektromanyetik radyasyona maruz kalan farelerin kortizol seviyeleri kontrol gruba göre anlamlı düzeyde yüksek bulunurken, testosteron düzeyleri anlamlı düzeyde düşük bulundu (Kaynak 1).

Araştırmacılar, bulunan sonuçları cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgaların nöroendokrin sisteme etkilerinin ısı ve stres kaynaklı olabileceğini değerlendirmişler ve çalışmaların daha ileri düzeyde yapılması gerektiğini önermişlerdir.

Araştırma 2:

2009 yılında yapılan çalışmanın sonuçları ise daha ilginç olarak gözüküyor. Şiraz Üniversitesi Tıp Bilimleri Fakültesi (Shiraz University of Medical Sciences ) tarafından yapıldı ve çalışmaya 23 erkek ve 54 kadın katılımcı toplam 77 sağlıklı üniversite öğrencisi katıldı.

Çalışma sonucunda mobil kullanıcıların TSH seviyeleri yüksek, T4 düzeyleri düşük ve T3 konsantrasyonları ise normal olarak bulundu (Kaynak 2).

Araştırmacılar, elde ettikleri verileri cep telefonun aşırı kullanılmasının az miktarda tiroid fonksiyon bozukluğu ortaya çıkardığı şeklinde yorumlamışlardır.

Araştırma 3:

2017 yılında Güney Hindistan’daki bir tıp fakültesindeki 83 lisans öğrencisi ile yapılan çalışmada cep telefonu kullanımı nedeniyle toplam radyasyona maruz kalma ile TSH değerlerinin artması arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşıldı (Kaynak 3).

2016 yılında yapılan çalışmada ise tiroid hormonlarındaki değişimi ortadan kaldırmak için çinko takviyesi kullanımı önerilmiştir (Kaynak 4).

Bu araştırma sonucu her türlü olumsuzluğu ortadan kaldırmak için sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha onaylamıştır.

Sağlıklı beslenmeniz durumunda çinko mineralini de yeterince almış olursunuz. Belki de takviye kullanımına bile gerek kalmaz.

Araştırma 4:

2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre 3 ay boyunca günde 60 dakika cep telefonu radyasyonuna maruz bırakılan 34 albino erkek farelerinin testosteron seviyelerinde azalma olduğu bulunmuştur (Kaynak 5).

Araştırmacılar buldukları bu sonucu akıllı telefonların aşırı kullanımının erkek üreme sağlığı ve genel sağlık için yıkıcı olabileceği şeklinde yorumlamışlardır.

Bilimsel araştırmalardan elde edilen sonuçlara bakıldığında akıllı telefon kullanımının kortizol hormonunu artışa geçirebildiği yorumu yapılabilir.

Kortizol hormonunun uzun süre yüksek olması ise yorgunluk, mide ülseri, yüksek şeker, kolesterol, obezite ve şişmanlık ile sonuçlanabilir.

Araştırmalara göre cep telefonu kullanımının testosteron düzeylerini düşüşe geçirmesi ise sadece iki kişi arasındaki etkileşimleri olumsuz etkilemiyor.

Aynı zamanda insülin direncine neden olarak kilo alımına ve özellikle göbek bölgesinin aşırı yağlanmasına ve estetik olmayan bir görünümde olmasına neden olabiliyor. Testosteron düşüklüğü sonucunda oluşabilecek durumlar;

  • İlişkilerde isteğin azalması
  • Kas gücünün azalması
  • Kaslarda erime
  • Yağlanma
  • Dikkat eksikliği ve odaklanma problemleri
  • Sinirlilik
  • Öfke patlamaları
  • Kemiklerde zayıflama
  • Uykusuzluk problemi

olarak özetlenebilir. Cep telefonlarının sizi etkilemesini ise sakın hafife almayın çünkü bu ailelerin dağılmasına bile neden oluyor.

Olumsuz etkilerine rağmen akıllı telefonları neden bu kadar çok kullanıyoruz? Cevabı basit çünkü bağımlısı olmuşuz. Eğer böyle bir problem yaşıyorsak ne yapmamız gerekir?

Cep Telefonundan Korunmak İçin Ne Yapalım?

  • Kullanımını mümkün olduğunca sınırlandırınız ve gereksiz yere kullanmayınız.
  • Erkekler telefonlarında ceplerinde taşımasınlar ancak illa cebe koymak isteyenler ekranını vücuda doğru değil vücuttan dışa doğru koyabilirler.
  • Kadınlar çantada taşıyabilir.
  • Cep telefonu ile çok konuşuyorsanız kulaklık kullanabilirsiniz.
  • Uyurken başka bir odada tutabilirsiniz. Nasıl uyanacağım demeyin, kurmalı mekanik bir saat daha zararsızdır.
  • Satın aldığınız cep telefonlarının SAR değerleri yani insan vücudu tarafından emilen radyasyon oranı Amerika Birleşik Devletleri kriterlerine göre 1,6 W/kg, Avrupa kriterlerine göre 2,0 W/kg altında olmalıdır.

Testosteron Hormonu Düşmesine Karşı Ne Yapalım?

Bilimsel olarak testosteron hormonu düzeylerini artırdığı bilinen besinleri tüketebilirsiniz. Bu besinleri aşağıdaki linkte açıkladım.

Yorum

  1. blank 34numara Nisan 6, 2015
  2. blank kenan-3 Nisan 24, 2015
  3. blank nilüfer sipahi Nisan 24, 2015

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!