Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer? Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boğaz ağrısı oldukça yaygın bir şikayettir. Soğuk algınlığı, grip ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları gibi viral enfeksiyonlar en yaygın boğaz ağrısı nedenleridir. Bunun yanı sıra, bakteriyel enfeksiyonlar (örneğin, streptokokal boğaz enfeksiyonu), alerjiler, sinüzit, kuruluk, reflü veya aşırı ses kullanımı da boğaz ağrısına neden olabilir.

Burun akıntısı ve boğaz ağrısı, insanların çoğu zaman hayatlarının belirli dönemlerinde deneyimlediği bir semptomdur. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonlar yaygın olduğu için boğaz ağrısı da sık görülür.

Boğaz ağrısı genellikle kendiliğinden iyileşebilir ve evde uygulanabilecek önlemlerle rahatlatılabilir. Ancak, semptomlarınız şiddetli, uzun süre devam eden veya ciddi eşlik eden semptomlarla birlikteyse, bir doktora başvurmanız önemlidir. Doktor, altta yatan nedeni belirleyerek uygun tedavi yöntemlerini önerecektir.

1) Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir? İbrahim Saraçoğlu

Boğazın arka kısmı, enfeksiyonlara karşı vücudu savunan bademcikler gibi lenfatik dokuları içerir. Genellikle kendiliğinden iyileşen virüs enfeksiyonları veya bademcik iltihabında olduğu gibi antibiyotik tedavisi gerektiren bakteriler nedeniyle boğaz ağrısı ortaya çıkar.

Bazen boğaz enfeksiyonlarına burundaki akıntılar da eşlik eder. Sonuç olarak burunda tıkanıklık ve zor nefes alma problemleri oluşur. Tabi ki birçok çeşidi olduğundan doktor kontrolü oldukça önemlidir. Ama bu mümkün değilse evde birkaç basit yöntemle de ağrılardan kurtulmanız mümkün!

Anjin olarak da bilinir. En sık nedeni farenjit ve bademcik iltihabıdır. Genellikle soğuk algınlığının ilk belirtisidir. Ancak, soğuk algınlığına göre bu durum daha hafif ve ilk bir iki gün iyi seyreder. Tedavi gecikirse bakteriyel enfeksiyonlar oluşur.

boğaz ağrısı nasıl geçer

Boğaz ağrısına ne iyi gelir?

Farenjit: Boğazın arka tarafında kızarıklıkla birlikte oluşan hafif ateş farenjit (viral boğaz ağrısı) belirtileri arasındadır. Bununla birlikte burun akıntısı veya öksürük de görülebilir.

Bademcik İltihabı: Çok ağrılı boğaz ağrısı, yüksek ateş ve daha iri lenf düğümleri ise bademcik iltihabının belirtileri arasındadır. Bununla beraber boğazın arkasındaki bademciklerde beyaz lekeler ortaya çıkar. Ayrıca vücutta ve yanaklarda kızarıklık, dudak çevresinde soluk cilt ve dilde “çilek” görünümü diğer belirtilerdir. Çocuklarda ve genç yetişkinlerde bademcik iltihabı oldukça yaygındır.

Bademcik iltihabı genellikle viral kaynaklıdır. Başka bir ifadeyle vücuda ağız yoluyla giren virüsler nedeniyle ortaya çıkar. Çok sık olmamakla birlikte bakteriyel enfeksiyonlar da bademcikte iltihaplanma nedenleri arasındadır. İltihaplanma ne yazık ki boğaz ağrısı, ağrılı yutkunma ve ateş ile kendini gösterir. Bununla beraber ağız kokusu bilhassa küçük çocuklarda mide ağrısı ve baş ağrısı da diğer işaretlerdendir.

2) Yaygın Boğaz Ağrısı Belirtileri

Boğaz ağrısının en yaygın belirtileri şunlar olabilir:

a) Yutkunma sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi: Boğaz ağrısı genellikle yemek veya içecek tüketirken veya tükürük yutarken hissedilen bir ağrı veya rahatsızlık olarak kendini gösterebilir.

b) Tahriş, yanma veya kaşıntı hissi: Boğazda tahriş hissi, yanma veya kaşıntı gibi rahatsızlık hissedilebilir.

c) Kızarıklık ve şişme: Boğazda kızarıklık ve şişlik görülebilir. Bademcikler iltihaplanabilir ve büyüyebilir.

d) Ses kısıklığı veya ses kaybı: Boğaz ağrısı, ses tellerinde tahrişe ve iltihaba neden olabilir, bu da sesin kalitesini etkileyebilir. Ses kısıklığı veya hafif bir ses kaybı görülebilir.

e) Öksürük: Boğaz ağrısı genellikle öksürüğe eşlik eder. Öksürük, boğazı temizlemeye veya tahrişi hafifletmeye çalışır.

f) Burun akıntısı veya tıkanıklığı: Boğaz ağrısı genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlıdır. Bu enfeksiyonlarla birlikte burun akıntısı veya tıkanıklığı da görülebilir.

g) Genel halsizlik veya yorgunluk: Vücudun enfeksiyonla mücadele etmesi nedeniyle, boğaz ağrısı genellikle genel halsizlik, yorgunluk veya enerji eksikliği ile ilişkilendirilebilir.

Bu belirtiler, boğaz ağrısının yaygın semptomlarıdır, ancak herkes aynı semptomları deneyimlemeyebilir. Her bireyde belirtiler farklılık gösterebilir. Ayrıca, boğaz ağrısı farklı nedenlere bağlı olarak değişebilir. Eğer belirtileriniz şiddetli, uzun süre devam eden veya diğer ciddi semptomlarla birlikteyse, bir doktora danışmanız önemlidir.

3) İnatçı Boğaz Ağrısı Neden Olur?

Boğaz ağrıları birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Hastalıklar ve günlük yaşamdaki bazı alışkanlıklar bu duruma neden olabilir. Bazen masum bir öpücükle, bazen yiyeceklerin tam çiğnenmeden yutulmasıyla, bazen de tümörler sebebiyle ortaya çıkabilir. Ancak bununla sınırlı değil. İşte yaygın boğaz ağrısı nedenleri:

a) Viral enfeksiyonlar: En yaygın boğaz ağrısı nedeni viral enfeksiyonlardır. Soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları boğazda tahrişe ve ağrıya neden olabilir.

b) Bakteriyel enfeksiyonlar: Streptokokal boğaz enfeksiyonu gibi bakteriyel enfeksiyonlar da boğaz ağrısına yol açabilir. Bu enfeksiyon genellikle bademciklerde iltihaplanma ve ağrıya neden olur.

c) Alerjik reaksiyonlar: Polen, toz veya hayvan tüyleri gibi alerjenlere karşı duyarlı olan kişilerde boğaz ağrısı ve tahriş görülebilir.

d) Sinüzit: Sinüzit, sinüs boşluklarının iltihaplanmasıdır ve burun akıntısı, tıkanıklık ve boğaz ağrısı gibi semptomlara neden olabilir.

e) Reflü hastalığı: Mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan reflü, boğazda yanma ve ağrıya neden olabilir.

f) Aşırı ses kullanımı: Uzun süreli veya yüksek sesle konuşma, bağırma veya şarkı söyleme gibi aktiviteler boğazı tahriş edebilir ve ağrıya yol açabilir.

g) Kuruluk: Kuruluk, boğazın nemini azaltabilir ve tahrişe neden olabilir. Uzun süreli ağız solunumu, kuru hava veya yetersiz sıvı alımı boğaz ağrısına yol açabilir.

h) Sigara içmek: Sigara içmek veya pasif içicilik boğazda tahrişe ve ağrıya neden olabilir.

Bu sadece yaygın nedenlerden bazılarıdır. Boğaz ağrısının altında farklı nedenler yatabilir. Eğer boğaz ağrınız şiddetli, uzun süre devam eden veya diğer belirtilerle birlikteyse, bir doktora danışmanız önemlidir. Doktor, semptomlarınızı değerlendirerek doğru teşhisi koyacak ve uygun tedaviyi önerecektir.

Boğaz Ağrısında Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Ağrı ilk başladığında doktora gitseniz erkenden önlem almış olursunuz ancak iki günden fazla süren ağrılarında, kanlı balgam gelmesi, ağrının çekilmez bir hal aldığı ve burun akıntısı, üşütme, titreme, halsizlik, yorgunluk gibi durumlarda vakit kaybetmeden doktora ya da bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.

Eğer ağrılar 2 günden fazla sürdüyse doktora gitmeniz faydalı olacaktır. Yukarıda sayılan hastalıkların belirtisi olabilecek olan şiddetli ağrılar ciddiye alınması gereken bir sorundur. Eğer yukarıdaki hastalıkların birinin başlangıcı ise sağlığınız tehlike altında demektir. Bu nedenle ağrının olduğu ilk günlerde doktora gitmek hayat kurtarabilir.

4) Burun Akıntısı ve Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Doktora gidene kadar evde boğaz ağrısı nasıl geçer merak edenler için yapılması gerekenler basit! Eğer 2 -3 günü geçmemiş ağrıyı hafifletmek istiyorsanız şunları deneyebilirsiniz.

a) Bol ılık su için: Ilık su içmek boğazın kurumasını önler. Böylece o bölgede biriken mikrop ve bakterilerin bir kısmı mideye geçer. Mideye geçen mikroplar mide asidi içinde yok olurlar.

Ne var ki su içmek vücudun asit dengesini azaltır. En önemlisi de asidik olmayan ortamda mikropların üreyemezler. Bununla beraber suyun kaynamış ve soğutulmuş olması mikroplardan korunmanızı sağlar.

b) Ada çayını deneyin: Birçok uzmana ve bilimsel yayına göre ada çayında bulunan bazı maddeler antibiyotikler kadar etkilidir. Ama hamile olanlar ada çayı içemezler. Zira düşüklere neden olabilir.

Bazıları ada çayının tadını sevmez. Bu gibi durumlarda ada çayını biraz soğuttuktan sonra yakmayacak kadar ılıtın. Sonra 3-4 saatte bir gargara yapmak boğaz ağrısına iyi gelir. Bununla birlikte günde 2 bardaktan fazlasını tüketmemek gerekir.

c) Papatya çayı için: Ağrıyı hafifletecek bitkisel çaylardan biri de papatya çayıdır. Papatya çayı hem o bölgeyi yumuşatır hem de bazı bakterileri uzaklaştırır ve bazılarını yok eder. Maksimum sınır 2 su bardağı kadardır.

d) Bitkisel pastiller: İçerisinde meyan kökü, limon, bal, ada çayı veya zencefil olan bazı bitkisel pastilleri boğaz ağrılarının hafiflemesine yardımcıdır. Son zamanlarda kara mürver ve c vitamini içeren pastiller de revaçtadır.

e) Ortamı nemlendirin: Nemli bir ortam soluk borusunun son noktasının kurumasını engeller. Çaydanlık gibi bir kapta kaynatacağınız suyun buharı ortamın nemlenmesini sağlayarak soluk borusunun rahatlatır. Eğer kış ise kombi peteklerine üzerine nemli havlu koyun. Ayrıca varsa ortam nemlendirici cihazlarınızı çalıştırın.

f) Ballı zencefil karışımı: Bir yemek kaşığı bal ile bir çay kaşığı toz zencefili karıştırın. Bir hafta boyunca her sabah aç karnına tüketin, sadece boğazınızı değil öksürüğünüzü de gidersin. Ayrıca limon, kara turp suyu, zencefil suyu ve harnup pekmezi diğer faydalı besinler arasında yer alır.

g) Sauna ve buharlı oda: Saunada terlemek ve vücut ısısını yükseltmek bağışıklık sistemini harekete geçirerek mikropların ortadan kaldırılmasını sağlar. Ayrıca saunadaki nemli ortam da ağrıları ve yutkunma sorunlarını hafifletmeye yardımcıdır.

h) Spor yapın: Düzenli spor sadece böyle bir hastalık meydana geldiğinde değil her zaman yapıldığında etkili olur. Yani bağışıklık sisteminizi güçlendireceği için hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

ı) Tuzlu su ile gargara yapın: Bu da ağrıyı hafifletir ve mikropların dengesini bozar. Her saat başında 10-20 saniye kadar tuzlu su ile gargara yapın. Ancak iyotsuz tuz kullanmak daha uygundur.

i) Keçiboynuzu pekmezi: Sabah akşam 1 yemek kaşığı keçiboynuzu pekmez tüketin. Bu balgamların ve pisliklerin dışarıya daha kolay atılmasını sağlar. Fakat pekmezin şeker ilavesiz olanını tercih edin veya keçiboynuzu ununu deneyin.

5) Yutkunurken Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Boğaz ağrısını hafifletmek ve rahatlatmak için aşağıdaki şeyleri deneyebilirsiniz:

a) Sıcak içecekler: Sıcak bitki çayları, ılık su, bal ve limonlu su gibi içecekler boğazı rahatlatabilir ve nemlendirebilir. Özellikle papatya, zencefil veya adaçayı gibi bitki çayları, boğazı yatıştırıcı etkisiyle rahatlatabilir.

b) Tuzlu su gargarası: Bir bardak ılık suya yarım çay kaşığı tuz ekleyin ve bu karışımı kullanarak gargara yapın. Tuzlu su, boğazdaki tahrişi yatıştırabilir ve iltihabı azaltabilir.

c) Bal: Yatıştırıcı ve antiseptik özellikleri olan bal, boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir çay kaşığı balı doğrudan tüketebilir veya sıcak içeceklere ekleyebilirsiniz.

d) Zencefil: Anti-enflamatuar özellikleri olan zencefil, boğaz ağrısını hafifletmek için kullanılabilir. Zencefil çayı hazırlayabilir veya taze zencefil parçalarını çiğneyebilirsiniz.

e) Soğuk kompres: Boğazınızı rahatlatmak için soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Buz torbasını bir bez veya havluyla sararak boynunuzun etrafına yerleştirin. Bu, boğazdaki şişliği azaltabilir ve rahatlama sağlayabilir.

f) Bol sıvı tüketimi: Bol miktarda sıvı almak, boğazı nemli tutar ve iyileşme sürecini destekler. Su, bitki çayları, ılık süt veya doğal meyve suları gibi sıvıları tercih edebilirsiniz.

g) Dinlenme: Vücudunuzun dinlenmeye ihtiyacı vardır, bu nedenle uygun bir uyku düzeni sağlamaya çalışın. Dinlenmek, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek iyileşme sürecini destekler.

Not: Eğer boğaz ağrınız şiddetli, uzun süre devam eden veya diğer ciddi semptomlarla birlikteyse, bir doktora danışmanız önemlidir. Doktor, semptomlarınızı değerlendirerek doğru teşhisi koyacak ve uygun tedaviyi önerecektir.

Yapmanız gereken papatya çayınızın ya da yeşil çayınızın içine 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keçiboynuzu eklemektir. İsterseniz pekmezini, isterseniz de öğütülmüş halini kullanın keçiboynuzu soluk borusu ve civarındaki mikropları bir araya toplayarak dışarı atılmasını sağlar.

Toplu taşıma araçlarını kullanıyorsanız, kalabalık ortamlarda uzun süre kalıyorsanız ister istemez bakterilere maruz kalırsınız. Bu canlılar ağız ve daha ilerisinde birikerek enfeksiyonlara ve sonuç olarak şiddetli ağrılara neden olurlar. Böyle durumlarda maske takmak vücuda fazla virüs veya bakteri girmesini önler. Vücuda girmeyi başaranları da bağışıklık sistemi ortadan kaldırır.

Boğaz Ağrısına Ne İyi Gelir İbrahim Saraçoğlu Kürü!

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, Diyanet Televizyonunda yaptığı açıklamada boğaz ağrısı varsa bir enfeksiyonun söz konusu olduğunu ifade etti. Eğer ağrı varsa ada çayından daha etkili bitkisel bir kür önermenin lazım olduğunu söyledi. O bitkisel kür ise ada çayı ve ebegümeci bitkisinden hazırlanıyor.

Kür İçin 3’e 1 oranına dikkat etmek gerekiyor. Yani üç ada çayına karşı bir ebegümeci karıştırılıp 7-8 dakika kaynatılır. Bu ada çayının etkisini kat kat artırır.

Sabah öğle akşam gargara olarak kullanılır. Bu kür aynı zamanda ses kısıklığına da iyi gelir. Bu kür ses kısıklığına, boğaz enfeksiyonuna ve bademcik iltihabına iyi gelen kürün yapılışını yakından görelim:

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Pastil

Ada çayının ne kadar etkili, bakterileri ve virüsleri öldürücü etkisi bilimsel araştırmalarla da desteklenmiş durumda. Ancak hamile kadınların kullanması kesinlikle önerilmez ve düşüklere neden olabilir.

Eczanede satılan ve boğaz ağrısına iyi gelen pastil gıda takviyelerinin çoğunu denedim. Otacı ada çaylı ve ekinezyalı olanlarından memnun kaldım. Bunu reklam yapmak için de yazmadım. Ancak şu kurallara da dikkat ettim:

  • Bol bol ılık su içmek
  • Her 2 saatte kaya tuzlu suyla gargara yapmak
  • Günde 1 kez ada çayı içmek
  • Varsa ada çaylı veya ekinezyalı pastil kullanmak

Bu yazıyı okuyanlar şu yazıyı okudular:

💪En İyi Vitamin Takviyesi Hangisidir?

Yorum

  1. blank mimar sinan Ocak 21, 2016
  2. blank S Mart 16, 2017

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!