Canan Karatay diyeti belkide üzerinde en çok tartışma yapılan beslenme biçimi. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin, İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalları’nın ünlü öğretim üyesi Prof. Dr. Canan Karatay Efendigil ismini duyana kadar ekmeği çok rahat yiyorduk. Şekersiz olmaz diyorduk. Şimdi ondan öğrendiklerimizle daha sağlıklıyız. Yapanların yorumlarına göre kilo vermede çok etkili ve başarılı bir diyet olduğu söylenebilir. Peki Karatay diyeti nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir, kaç gün sürer, 1 haftada kaç kilo verdirir sorularını bu yazıda açıkladım.
Kısa sürede kilo vermek isteyenler için oldukça başarılı olduğu daha uygulamanın ilk haftasında fark edilebilir. Öyle ki kan şekerinin hızlı bir şekilde dalgalanmasına imkan vermediği için yağ yakımı sürecini olumlu olarak değiştirmekte ve 1 hafta gibi kısa bir sürede 2,5 – 3 kg vermeyi sağlamaktadır.
Bize göre bir rejim değil, devrim niteliği taşıyan bir yaşama biçimidir. Çünkü şu ana kadar bilinen beslenme programlarından birçok açıdan farklılıklar taşıyor. Örneğin kilo vermek istiyorsanız sık sık ama az az yemeniz gerekiyor klişesini kökünden sarsmış, diğerlerinin aksine öğün sayısının mümkün olduğunca azaltılması gerektiğini önermiştir. Sırf bu cümle bile tüm alışkanlıkları değiştirebilecek külliyat niteliğinde. Nasıl uygulanır hadi başlayalım.
Canan Karatay Diyeti
Canan Karatay diyeti ile zayıflayanlar sonuçtan oldukça memnun kaldığını ifade ediyor. Yıllarca denemedik yöntem bırakmayan bu kişiler, binlerce yıl öncesinde gerek İslam Peygamberi Hz. Muhammed gerekse İbn-i Sina gibi alimlerin önerileri doğrultusunda 2 öğün yemeye başlamış, ekmek yemeyi, şekeri kesmiş ve kısa sürede hiç veremedikleri kadar kilo vermeyi başarmışlardır.
Başarılı olmayı sağlayan en önemli faktör şekersiz ve ekmeksiz bir beslenme düzenini esas alması olarak kabul edilebilir. Böylece kan şekerinde ani dalgalanmalar görülmüyor ve diğer diyetlerde görülen sık acıkma sorunu ortadan kalkıyor.
Bir çok beslenme rejimi yağ yemeyi yıllarca yasaklamışken bu diyete göre en büyük zarar verici yağ değil şekerdir. Sağlıklı Akdeniz tipi şeklinde özetlenebilecek bu beslenme biçimine göre doğal köy tereyağı, kırmızı et ve yumurta yemek acıkmayı önlediğini için sağlıklıdır ve zararlı değildir. Çünkü içlerinde yüzlerce zararı olan şeker yoktur.
Akdeniz mutfağını örnek alan bu beslenme biçiminde vücuda zarar verebilecek yiyecekler yoktur. Hatta önerilen pişirme şekilleri, sağlıklı gıdaların zararlı hale dönüşmesini engelliyor. Bu diyet sadece beslenme ile ilgili değil aynı zamanda uyku düzeni hakkında bilgi vermesi ile yaşam biçimi olma özelliği de gösteriyor.
- Aşağıda verilen bilgiler ünlü bilim insanının katıldığı tüm televizyon programları izlenerek analiz edilmesi ile oluşturulmuştur.
Canan Karatay Diyetinin Kuralları ve Önerileri
Aşağıda ifade edilenleri bir kurallar zinciri olarak değil her zaman uyulması gereken alışkanlık olarak görmenizi öneriyoruz.
- Her türlü hazır meyve sularından uzak durmak bu diyetin önemli kuralları arasında yer alıyor. İçerdiği şeker nedeniyle aşırı meyve tüketiminden kaçınmak gerekiyor. Çünkü şeker içeren bu gıdalar kan şekeri hormonu seviyesinin aniden dalgalanmasına neden olabiliyor.
- Diyetin en önemli püf noktası günlük öğün sayısının 2 ana öğün ve tercihen 1 ara öğün olmak üzere en fazla 3 öğünden oluşmasıdır. Ara öğün şart değildir.
- Sık yemek önerilmiyor, çünkü bu yöntem daha çok kilo aldırıyor. Yağların yakılma sürecine girmesi için öğünler arasında uzun zaman dilimlerinin olması gerekiyor.
- Doğal işlenmemiş yağlardan korkmayın ama şekerden korkun ve minimum düzeye indirin. Bu bağlamda sabahları kahvaltıda doğal ya da organik tereyağı yenebilir. Çünkü yağ vücut hücreleri için yararlı dır ve bağışıklık sisteminin korunmasında oldukça önemli bir göreve sahiptir.
- Sadece köy tereyağı değil aynı zamanda kırmızı et ve yağı yemek kalp sağlığı için zararlı değildir. Bunlar dışında zeytinyağı ve ceviz yağı gibi yağlar da sakıncalı değildir.
- Kahvaltılarda beyaz peynirle birlikte 3-4 adet ceviz yemek hem ekmek yerine geçer hem de çok az oranda şeker içermesi sebebiyle çabuk acıkmayı engeller. Ayrıca ceviz önemli bir omega kaynağıdır. İçerdiği yağlar da çok sağlıklı yağlardır.
- Canan Karatay diyetinde kahvaltılarda gün 2 ya da 3 adet gün kurusu kayısı yenebilir. Ancak onun dışında ekmek ve şekerli gıdaların yenmemesi gerekiyor. Ekmeğin 1 diliminden bile uzak durmak gerekiyor çünkü şeker ve katkı maddeleri içeriyor.
- Yemeklere kekik, nane ve maydanoz gibi her türlü baharat eklenebilir.
- Kahvaltılarda tuzsuz olmak şartıyla 8-10 kadar zeytin tüketilebilir. Mümkünse içine fesleğen ve limon da eklenebilir.
- Doğal ortamda yani yeşillikler içinde yayılan tavukların yumurtalarının çok yararlı olduğu ve ihtiyaç duyulan en kaliteli amino asitleri içerdiği vurgulanıyor. Böylece kahvaltıda 2 adet suda pişmiş yumurta yenilmesi gün içinde acıkmayı engelliyor.
- Karatay’a göre kolesterol vücut için gereklidir ve vücuda zararı yoktur. Bu nedenle kırmızı et, evde yapılmış yoğurt ve köy yumurtası kolesterol problemlerine neden olmaz. Ancak birçok kalp doktoru bu görüşe katılmıyor.
- Her gün 30 dakika kadar yürüyüş ya da hafif egzersiz yapılmalıdır.
- Yemekler pişirilirken uzun sürede ve düşük ısıda olmasına dikkat edilmelidir.
- Ekmek, pirinç pilavı ve makarna kesinlikle uzak durulması gereken gıdalardır.
- Her gün 2 litre kadar su içilmelidir. Yemeklerle birlikte içecek içilmesi uygun değildir ancak içilecekse limonlu su ya da ayran tercih edilebilir.
Uzak Durulması Gereken Yiyecekler
Canan Karatay diyetine göre “Şeker tatlı bir zehirdir, kanser hücrelerini besler.” ve her türlü şeker içeren yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Kilo aldıran yiyecekler;
- Çay şekeri
- Her türlü ekmek
- Her türlü hamur işi
- Pirinç pilavı
- Makarna
- Kola
- Hazır meyve suları
- Paketli ve light olduğu söylenen gıdalar
- Margarin
- Trans yağ içeren yiyecekler
olarak sıralanmaktadır.
Hangi Gıdalar Yenebilir?
Protein oranı yüksek ve sağlıklı yağ içeren gıdalar yenebilir. Örneğin doğal olmak şartıyla tereyağı bile yenebilir. Suda ya da fırında pişirilmiş her türlü et, yumurta, süt, ayran, beyaz peynir, kuru yemişler beslenme programına eklenebilir. Bunlar dışında Karatay’a göre yenilmesinde sakınca olmayan ve kilo aldırmayan yiyecekler;
- Ceviz, fındık, fıstık
- Ispanak
- Marul ve her türlü yeşillik
- Şekersiz bitki çayı
- Doğal gün kurusu kayısı
- Zeytinyağlı salata
- Tuzsuz zeytin
- Roka ve turp
- Domates ve yeşil biber
- Barbunya, bamya, ekmeksiz kuru fasulye
- Yeşil soğan
- Kelle
- Pırasa
- 20 gramı geçmeyecek şekilde tahin helvası
şeklinde özetlenebilir. İsveç diyeti gibi çok katı değildir. Örneğin diğer kurallara uyduktan sonra 2 kibrit kutusu kadar tahin helvası yemek sakıncalı olarak görülmez.
Karatay Diyeti Yorumları
İletişim bölümünden bize gönderilen ve Karatay diyeti yapan bir takipçimizin izniyle mesajını sizinle paylaşmak istiyorum.
Ne olacağını hiç bilmiyordum çünkü denemediğim yöntem kalmamıştı. 80 kiloydum ama diyetisyen tarafından önerilmesine rağmen hiç kilo vermeyi başaramamıştım. Yaptığım yanlış sık yemekti. Az olsa da doğru gıdaları seçemiyordum demek ki. Onu televizyon programlarında görüp izledikten sonra KARATAY DİYETİ yapmaya karar verdim. Eskiden kahvaltıda ve öğle yemeğinde 2 dilim tam buğday ekmeği yiyordum. Onu tamamen hayatımdan çıkardım. Günde 2 öğün beslendim. Şekerden uzak durdum. İlk 1 haftada yoğun egzersiz ve bu beslenme biçimi ile tam 7 kg verdim. Ancak sonraki haftalarda daha yavaş kilo vermeye başladım. Olsun 3 ay gibi kısa bir sürede istediğim gibiyim. Çok mutluyum. Karaciğer yağlanması problemim de bir anda iyi sonuçlar vermeye başladı. Gerçekten ona çok teşekkür ediyorum.
Özetle bu diyeti yapanların başka mecralardaki yorumları da incelendiğinde genelin bu diyetten çok memnun kaldığı ve bu beslenme düzeninin kısa sürede istenilen kilo kaybını sağladığı söylenebilir.
1 Günlük Karatay Diyet Listesi
Aşağıdaki liste ve örnek menü Canan Karatay’ın televizyon programlarındaki önerilerinden yola çıkarak uzmanlarımız tarafından tasarlanmıştır.
Kahvaltı (10.00)
- 1 bardak şekersiz yeşil çay
- Doğal tereyağı kullanmak ve yakmamak şartıyla 2 yemek kaşığı lor peynirli 2 köy yumurtalı omlet
- 4 adet yıkanmış ceviz (Boğaz ağrısından korunmak için)
- 10 adet tuzsuz zeytin
- Bol maydanoz
- Mevsiminde yenmek şartıyla 1 adet domates ve 1 salatalık
- Elinizin yarısı kadar beyaz peynir
Ara Öğün (14.00)
- 10 adet çiğ badem
- 1 avokado
- 1 kase yoğurt
Akşam Yemeği (18.00 -19.00)
- 1 tabak sebze çorbası
- Balık ızgara ya da herhangi bir et yemeği (Kızartma yasak)
- Közlenmiş patlıcan ve kırmızı biber
- 1 bardak ayran ya da 1 kase yoğurt
Not: Akşam 20.00’dan sonra bir şey yenmesi kesinlikle yasaktır.
Karatay Diyetine Göre Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Canan Karatay katıldığı bir çok televizyon programında az uyumanın da gün içinde aşırı yemek yemeye neden olduğunu ve bunun sonucunda kilo alımının gerçekleştiğini ifade etti. Eğer günde 8 – 10 saat arasında uyursanız vücut uzun süre aç kalacağı için yağlar yakılmaya başlar.
Uzun süreli uykudan sonra karbonhidrat açısından fakir, protein açısından zengin gıdalarla beslenmek yağların hızlı bir şekilde erimesi için uygun bir ortam oluşturur. Bu ortamı sağladıktan sonra günde 10 bardak kadar limonlu su ise metabolizmayı hızlandırır. Yani limonlu su kilo vermeye yardımcıdır.
Canan Karatay diyeti beslenme biçiminde ayda 10 kilo vermek önemli değil, önemli olan verilen kiloları korumaktır. Sürekli uygulanacağı için kiloyu koruma adına yaşam biçimi olarak benimsenmeli ve rejim olarak görülmemelidir.