Hiç olmadık anlarda hepimizin başına gelebilen hıçkırık bazen gülümsemenize bazen de gıcık olmanıza neden olabilir. Peki böyle bir durumla karşılaştığınızda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Uygulayacağınız basit tekniklerle hıçkırığı önlemek mümkün. Siz değerli ziyaretçilerimiz için hazırladığımız hıçkırık nasıl geçer rehberinde hıçkırık nedir, neden olur, tedavisi nasıldır, hıçkırığa ne iyi gelir ve bebeklerde nasıl geçer gibi soruların cevapları üzerinde duracağız.
Yetişkinlerin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilecek bu durum uzun süreli olduğunda çekilmez bir hale gelebilir. Bu yazıyı okuduğunuzda 45 saniyede bu rahatsız edici durum nasıl geçer öğreneceksiniz. Ancak uzun süre nefessiz kalma gibi yöntemlerden uzak durmalısınız.
Hayat meyvelerimiz bebeklerde görülmesi durumu ise genellikle gaz birikmesi ile ilgili olabileceği gibi başka bir rahatsızlığa işaret edebilir. Bebeklerde bu durum geçmiyorsa hemen doktora gitmek iyi olacaktır. Makalemizde hıçkırığa ne iyi gelir sorusunu da ayrıntılı olarak ele almayı düşünüyoruz.
Hıçkırık Nedir Nasıl Geçer?
Bilimsel ifadesi ile singultus her yaşta görülebilen ve çok sık rastlanan bir durumdur. Kısa süren singultus bir hastalık olmasa da çok uzun sürenlerin bir hastalığın habercisi olduğu düşünülebilir.
Nefes almayı engelleyen, ses tellerinin bulunduğu gırtlağın orta kısmı olan glottisin kapanması ve ses kutusunun kasılması ile eş zamanlı olarak gerçekleşen diyafram kasının aniden istemsiz olarak kasılması ile oluşur ve eş zamanlı diyafram çarpıntısı olarak da bilinir.
Yani, eğer diyafram kası isteğimiz dışında aniden kasılırsa ani nefes alınması ve ses kutusunun da kasılmasıyla, ses tellerini titreştirerek hıçkırığı meydana getirir. Tek tek olabileceği gibi ritmik bir şekilde de olabilir. Hıçkırığın nedenleri nelerdir aşağıda ayrıntılı bir şekilde açıkladık.
Uzun Süreli Hıçkırık Neden Olur?
Kısa sürenler, genellikle yanlış beslenme biçimlerine yani sağlıklı beslenme kurallarına aykırı beslenme düzenine bağlı olarak gelişir.
Uygun olmayan beslenme bozuklukları ya da biçimleri ise sürekli yemek yemek, porsiyonların çok büyük olması ya da yemek sırasında çok büyük tabak kullanılması ya da başka bir ifade eder gereğinden fazla yemek yemektir.
Sağlıklı olmadığı kabul edilen kola, doğal olmayan meyve suları, soda gibi içecekler de hıçkırığa neden olabilir. Bir de bu içeceklerin bardak ile değil de pipet vasıtasıyla içilmesi de bu sorunun oluşumunu tetikleyebilir.
Uzun sürenlerin altında ciddi bir hastalık ya da uzun süre boyunca kullanılan bir ilacın yan etkisi söz konusu olabilir. Bu hastalıklar arasında kalp zarı iltihabı, farenjit, bazı tümörlerin oluşumu, guatr ve göz tansiyonu da vardır. Ayrıca beyne bağlı olarak gelişen hastalıklarda da bu durum gözlenebilir.
İnatçı Hıçkırığa Neden Olan Faktörler
Birçok hastalık ya da durum ile ilişkilidir. Bunlar;
- Hızlı yeme alışkanlığı ve gıda ile birlikte yanlışlıkla hava yutulması
- Baharatlı gıdaların yenilmesi
- Sigara içmek ya da sakız çiğnemek
- Alkol kullanım
- Aşırı yeme, yağlı gıdalar, alkol veya gazlı içecekler
- Kuru ekmek yenilmesi
- Böbrek yetmezliği, beyin tümörleri, beyin travması, menenjit, ensefalit ve reflü gibi hastalıklar
- Benzodiazepinler, diazepam, alprazolam ( Xanax ) ve lorazepam, nikotin veondansetron, nikotin gibi ilaç ya da maddeler ile opioid ağrı kesiciler, kortikosteroidler, anestezi, ya da kemoterapi ilaçları
- Zehirli dumanlar
- Guatr ve astım gibi hastalıklara sahip olma
- Bebeklerde ağlama ya da öksürme durumları hıçkırığı tetikleyebilir ve reflü (bebekler GÖRH ) hıçkırığa daha eğilimli olabilir.
- Heyecan, stres ya da kaygı durumları
- Diyabet, hipoglisemi ya da hiperglisemi
- Duygusal ya da ruhsal sorunlar ve stres hem geçici hem de inatçı diyafram çarpıntılarına sebebiyet verebilir.
Yetişkinlerde Hıçkırık Nasıl Geçer?
Bazen sosyal yaşamı olumsuz yönde etkileyebilen bu durum eğer ciddi bir rahatsızlık nedeniyle meydana gelmiyorsa yani kısa süreli ise meydana geldiği anda onu hafifletmek ya da ortadan kaldırmak için bazı önlemler alınabilir. Bunlar aşağıda listelenmiştir.
Su içmek, şeker emmek, yemesi kolay olan yiyecekleri yemek, dondurma yemek, dondurma yoksa bir buz kalıbını suyun içerisinde biraz beklettikten sonra 10 saniye kadar buzu ağızda bekletmek ve sonra ağızdan çıkarmak, diyafram çarpıntısı oluştuğunda derin nefes alıp vermek hıçkırığı geçirebilir.
Hıçkırığın asıl nedeni diyafram kasının kendiliğinden kasılıp gevşemesi olduğundan sanki çok korkmuş gibi davranarak kendinizi ve diyafram kasınızı tümüyle kasıp bırakabilirsiniz. Bu işlemi ardı ardına 3 kez tekrarladığınızda hıçkırığın geçtiğini fark edeceksiniz.
Göğsünüzü sıkıştırmak için hafifçe öne eğilebilirsiniz.
- Dizlerinizi göğsünüze doğru çekip otururken kollarınız ile sarabilirsiniz.
Bazı kaynaklarda en etkili hıçkırık geçirme yönteminin ise 1 tatlı kaşığı bal yemek ya da 1 çay kaşığı şeker emilmesi olduğu ifade edilmektedir.
1 tatlı kaşığı zeytin ezmesi ya da fıstık ezmesi yutulabilir.
Derin bir nefes alın ve yavaşça verirken içinizden ona kadar sayın.
- Meydana gelmemesi için yemek yerken konuşmamak, gülmemek, yemekten hemen sonra sigara içmemek, alkol çeşitlerinden ve gazlı içeceklerden uzak durmak, gibi önlemler alınabilir.
Uzun süreli hıçkırıklardan korunabilmek için ise beslenme programlarının sağlıklı beslenme kurallarını uygun olup olmadığını kontrol etmemiz gerekir. Düzenli egzersiz yapılmalı ama aşırısından da kaçınılmalıdır. Düzenli olarak rutin kontroller yaptırılmalı ve herhangi bir hastalık olup olmadığı önceden teşhis edilmelidir.
2 saatten uzun süren durumlarda mutlaka doktora başvurulması gerekir.
Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?
Bebeklerde hıçkırık nasıl geçer sorusunun cevabını öğrenmek için aşağıdaki videoyu çok dikkatli bir şekilde izleyebilir ve bebeklerde nasıl giderilir uzmanından öğrenebilirsiniz. Bu tür durumlarda bebek yatar pozisyonda ise beline destek vererek dik bir şekilde oturmasını sağlayabilirsiniz.
Süt veya su içerken olduysa bir kaç kez daha süt emzirmeniz bu sorunu ortadan kaldırabilir. Ancak bebekte görülen hıçkırık bebeğin sindirim sisteminin iyi çalıştığının göstergesi olması da mümkündür. Eğer çok uzun ve inatçı ise o zaman hemen doktora götürmelisiniz.
Hamileyken Bebek Hıçkırır Mı?
Cevap tek kelimeyle evet. Siz nasıl hıçkırıyorsanız bebeğinizin fetüs hali bile bu durumu yaşayabilir. Ancak endişe edilecek bir durum olmadığı söylenebilir. Bazen karnınızda düzenli olarak meydana gelen spazmlar hissedebilirsiniz. Bunu hemen bebeğin tekmelemesi anlamına yormayın zira bebek büyük bir ihtimalle hıçkırıyor olabilir. Bazı bebekler gün içinde bu durumu hiç yaşamazken, bazılarında ise 2-3 kez bu durum oluşabilir.
Hıçkırığı önlemek için en etkili yolların şeker emmek, su içmek ve 30 saniye kadar nefesi tutmak olduğunu da öğrenmiş oldunuz. Herhangi bir sağlık sorununda mutlaka doktorlarınıza danışmalısınız.