Zayıflamak isteyenler ve özellikle istediği kiloya kavuşamayanlar için umut ışığı olan mide küçültme ameliyatı uygun şartlar sağlanmadan yapıldığında ölümlere bile sebebiyet verebilir. Fenerbahçe Kulübü üyesi Özge Şeker bu nedenle hayatını kaybedenlerden sadece birisi. Üstelik bu üzücü durum 2017’nin Ekim ayında gerçekleşti. Benim kuzenim Aslı ise tüp mide ameliyatından sonra 61 kg verdiğini söyledi. Şimdi sağlıklı ancak herkes de başarılı elde edilmeyebilir.
Medyada bu tür üzücü durumlara yer verildikçe tüp mide ameliyatının sağlıklı olup olmadığı tartışılmaya başlandı. Bu operasyon hangi şartlarda yapılabilir ve mide küçültme ameliyatı nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını, her zaman olduğu gibi en bilimsel kaynaklardan faydalanarak sizlerle paylaşmayı vazifemiz olarak gördük.
Avantajları, dezavantajları ve yan etkileri ile ilgili en ayrıntılı bilgiyi bu makalede bulacağınızdan emin olabilirsiniz. İşte tüp mide operasyonlarının ayrıntıları:
Tüp Mide Ameliyatı
Bu bölümde tüp mide nedir sorusunun cevabını, ameliyatın amacının ne olduğunu ve kimler için uygun olduğunu öğreneceksiniz. Gastrik bypass ya da tüp mide ameliyatı tüm kilo kaybetme ameliyatlarının yaklaşık % 50’sini kapsayan yaygın ameliyat türlerinden biridir. Operasyonda; mide laparoskopik yani kapalı girişim ile küçültülerek muz gibi ince uzun bir tüp şekline dönüştürülür.
Gastrik bypass ameliyatı obez hastalarda sağlıklı beslenme programları, zayıflama hareketleri ya da ilaç tedavisi sonucunda başarılı olunmadığında yapılabilen ve midenin neredeyse %75 -80’lik kısmının çıkarıldığı cerrahi bir girişim olarak da tanımlanabilir.
Amaç sadece obez hastanın kilo vermesi değil aynı zamanda bazı metabolik bozuklukların da tedavi edilmesidir. Bu metabolik bozukluklardan birisi de diyabettir.
Gastrik bypass ameliyatı ile mideniz daha küçük hale geleceği için daha az yiyerek daha çabuk doyabilirsiniz. Daha az yemek ise daha az kalori almak anlamına gelir. Böylece istediğiniz kiloya adım adım yaklaşırsınız.
Çeşitleri
Tüp mide (sleeve gastrektomi), gastrik bypass, ayarlanabilir gastrik bantlama (adjustable gastric band) ve duodenal anahtarı ile biliopankreatik yönlendirme olmak üzere dört çeşit olsa da bu makalede sadece tüp mide ve gastrik bypass üzerine odaklanılmıştır.
En önemli sindirim organımızın % 80’lik kısmı çıkarılarak kişinin daha çabuk doyması ve daha az yemesi amaçlanmaktadır.
Gastrik bypass cerrahi girişimi ise midenin belirli bir oranda küçültüldükten sonra doğrudan ince bağırsağa bağlanmasıdır. Küçülme sonucunda kişi daha az yemek yiyecektir. Ayrıca onikiparmak bağırsağı devre dışı kalacağı için besinler emilmeden dışarı atılmış olur. Gastrik bypass ameliyatının amacı da kişinin daha az kalori almasının sağlanmasıdır.
İyileşme Dönemi
Gastrik bypass ameliyatından sonra hasta genellikle 2-3 gün hastanede kalır. Hastanın normal yaşamına dönmesi 2-3 haftayı bulabilir.
Olası Riskler
Bu bölümde operasyon riskleri nelerdir sorusuna ayrıntılı bir açıklama bulacaksınız. Hastaların yaklaşık yüzde onunda (% 10) çok ciddi olmayan yara durumlu enfeksiyon, ülser, sindirim sorunları ve kanama gibi sorunlar yaşanabilir.
Hastaların yaklaşık % 1 ile % 6’sı arasında ciddi sayılabilecek kalp krizi ve kan pıhtısı oluşumu dışında bağırsak bağlantılarında sızma durumu, enfeksiyon, kanama ve küçük bir oran da olsa komplikasyon gibi durumlar yaşanabilir.
Ameliyat sonrasında gelişebilecek komplikasyonlardan en ciddi olanı mideden karın boşluğuna kaçakların ya da sızmaların olmasıdır.
Ölüm riski de söz konusudur. Yapılan ameliyatların binde 2 si ile binde 5’i ölüm riski ile karşı karşıyadır. Yani 200 kişiden 1’inde bu vahim durum gerçekleşebilir. Ancak deneyimli bir cerrah tarafından gerçekleştirilen gastrik bypass sonrası ölüm çok nadirdir.
Kimler İçin Uygundur?
Büyük riskleri ve komplikasyonları olabileceği için bu operasyonu olmak için bazı kriterlerin sağlanması gerekmektedir. Mide küçültme ameliyatı kimlere yapılır ya da gastrik bypass operasyonu kimler için uygundur:
- Tüm kilo verme çabalarına rağmen başarısızlık durumu varsa
- Vücut kitle indeksi 40 veya daha yüksekse
- Tip 2 diyabet, ciddi uyku apnesi, karaciğer yağlanması gibi karaciğer hastalıkları ya da yüksek tansiyon gibi durumlar söz konusuysa ve vücut kitle indeksi 35 üzerindeyse
- Kilo nedeniyle bazı sağlık sorunları yaşayanlarda vücut kitle indeksi 30 ile 34 arasında ise
gerçekleştirilebilir. Ancak bu koşullar deneyimli cerrah ve doktorlar tarafından analiz edilip değerlendirildikten sonra ameliyat hakkında bilgilendirme yapılır. Ameliyata uygun olup olmadığınız, ameliyatın riskleri, avantajları ve dezavantajları açıklanır. Karar vermek ise gerçekten zordur.
Ameliyat kararının alınması detaylı bir muayene ve ekip işi gerektirir. Hastanın bu işi yapacak cerrahın dışında endokrinoloji ve psikiyatri uzmanı tarafından da değerlendirilmesi faydalı olacaktır.
Hastanın kilo verme sürecinde endokrin ve ruhsal açıdan durumunun uygun olup olmadığı bu değerlendirme sonucunda ortaya çıkacaktır.
Mide Küçültmeye Hazırlık
Ameliyat sonrasında hastanın özellikle beslenme biçiminde köklü değişiklikler olacaktır. Ameliyat öncesinde kişinin mutlaka bu konuda bilgilendirilmesi gerekir.
Hasta müdahale sonrasında nasıl beslenecek, neler yiyecek ve hangi yiyeceklerden mahrum kalacak gibi soruların cevapları hekim tarafından hastaya mutlaka ayrıntılı bir şekilde açıklanmalıdır.
Ameliyat sonrasında uygulanacak diyet programı ameliyat öncesinde hastayla mutlaka paylaşılmalıdır. Ayrıca hasta ruhsal açıdan iyi değilse bunun da düzeltilmesi gerekecektir.
Peki mide küçültme ameliyatı devlet karşılıyor mu? 2017’nin bittiği ve 2018’e girdiğimiz şu dönemde obezite girişimlerini devlet karşılamaktadır.
Mide Küçültme Sonrası Beslenme
Bu bölümde ise mide küçültme ameliyatı sonrasında beslenme hakkında en ayrıntılı bilgiye ulaşacaksınız. Eskiden gelen yanlış beslenme alışkanlıklarına devam edilmesi sağlığınızı ciddi şekilde tehdit edecektir. Beslenme gelişigüzel olamaz ve mutlaka uzman eşliğinde planlanır.
Tüp mide ameliyatı ya da gastrik bypass sonucunda hastanın yediği yiyecek sayısı azaldığı için vitamin ve mineral eksikliği söz konusu olabilir. Bunu önlemek için diyetisyenin önereceği vitamin takviyesi kullanılabilir.
Hastanın çabuk iyileşmesi, sağlığının bozulmaması ve sağlıklı kilo kontrolü için diyetisyen tarafından hazırlanan beslenme programını kararlı bir şekilde taviz vermeden uygulaması gerekir.
Yaklaşık üç ay sonrasında düzenli beslenmeye geçilebilir.
Sıvıların tüketimi
Ameliyat sonrasında dehidrasyonu yani su kaybını önlemek için azami dikkat edilmelidir. Bunlar genel hasta profili için uygun olsa da asıl dikkat etmeniz gerekenler doktorunuzun size önerileridir.
- Yemekten hemen önce ya da sonra su içilmesi uygun değildir. Bu ekstra bir doluluk hissi oluşturur ve tehlikelidir. Yemeklerden 20 dakika öncesine ve 30 dakika sonrasına kadar sıvı tüketilmemelidir.
- Katı yiyeceklerle birlikte sıvı tüketimi yanlıştır ve yasaktır.
- Et suyu, içinde şeker olmayan su, kafeinsiz çay, yağsız süt ameliyat sonrasında tüketilebilir.
- Su içme hızı çok yüksek olmamalıdır. Suyu nefes alarak, mola vererek ve yudum yudum içmek gerekir. Bunun için pipet kullanılabilir. Birden sindirim sistemine yük bindirmek sağlıklı değildir.
Katıların tüketimi
Mide küçültme ameliyatı sonrasında beslenmenin en önemli kuralı katı besinlerin azaltılmasıdır. Kendinizi çok aç ya da çok dolu hissediyorsanız doğru yolda değilsiniz.
- Çok acıkıyorsanız öğün atlamış olabilirsiniz. Diyetisyen tarafından hazırlanan beslenme programı itinalı bir şekilde uygulanmalıdır. Öğün atlamamaya dikkat etmelisiniz.
- Çok dolu hissediyorsanız çok yediğiniz anlamına gelir. Genellikle diyetisyen tarafından önerilen sık sık ama az az yemektir. Bu hem acıkmanızı önler hem de tıka basa yemenizi engeller.
- Doktorun önereceği egzersizlere devam edilmelidir.
- Bazı katı yiyecekler suyla birlikte püre şekline getirilerek yenebilir. Örneğin balık, yumurta, fasülye, kıyma, yumuşak sebze ve meyveler su, yağsız süt, et suyu ve şekersiz meyve suyu içeceklerle karıştırılabilir. Ancak bunu doktorunuzun önerdiği şekilde yapabileceğinizi unutmayın!
Mide Küçültme Sonrası Uzak Durulması Gereken Yiyecekler
Gerek tüp mide gerekse gastrik bypass sonrasında bazı yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız. Bu yiyecekler aşağıda listelenmiştir:
- Fındık, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler
- Kuru kayısı, kuru incir, kuru erik gibi kurutulmuş meyveler
- Pirinç patlağı ya da patlamış mısır
- Kola gibi gazlı içecekler
- Brüksel lahanası, lahana, kereviz ve mısır gibi lifli yiyecekler
- Her türlü ekmek çeşidi
- Patates kızarması
- Et, tavuk kızartması
- Kızarmış gıdalar
- Çok sert etler
Mide küçültme ameliyatı sonrasında uzak durulması gereken bu yiyeceklere zamanla doktorunuzun önereceği şekilde tüketilmeye başlanabilir.
Bu yazıyı okuyanlar şunları da okudular:
Merhabalar, 37 yaşında 165 cm boyunda ve 128 kilo bir kadınım. Doktora gittim ve tahlillerimi yaptırdım. Bir sağlık sorununuz yok dendi. Aşırı yediğim için kilo almışım. Koladan ve cipsten bir türlü vazgeçemiyorum. Acaba bu tüp mide ameliyatı bana uygun mudur? Saygılarımla.
Sevgili Şerife, mutlaka doktora görünmen gerekiyor. Mide küçültme gerekli mi değil mi buna ancak tüp mide konusunda deneyimli bir uzman ile birlikte karar vermelisiniz. Allah şifa versin.