Öksürüğe Ne İyi Gelir? Evde Kesin Çözüm

Kış geldi mi soğuk algınlığı ve öksürme problemleri eksik olmuyor. Eğer öksürüğe ne iyi gelir evde alınabilecek önlemler ve tedavi yolları nelerdir, kuru öksürük neden olur, kısa sürede göğüs ağrısı ve kuru öksürük nasıl geçer gibi soruların cevabını öğrenmek istiyorsanız yazımızı sonuna kadar okuyabilirsiniz.

İnatçı kuru öksürük hayatta en az 1 kez karşılaşılan geçmesi zor bir durumdur. Özellikle soğuk algınlığı sonrası şiddetlenen bu durum insanı oldukça rahatsız edebilir. Ciddi hastalıkların da belirtisi olabilmesi nedeniyle önlem alınmalı ve tedavi edilmelidir.

Öksürüğün ne zaman başladığı ve ne kadar süreyle devam ettiği bilindiğinde tedavi yolları daha etkili olabilir. Çünkü akut ya da kronik olup olmama durumuna göre farklı çözüm yolları uygulanır.

Hatta bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde farklı tedavi yaklaşımları sergilemek gerekebilir. Şimdi bu çözüm yolları nelerdir ayrıntılarıyla açıklayalım.

Öksürüğe Ne İyi Gelir Evde Tedavi

Öncesinde boğaz ağrısı ya da soğuk algınlığı gibi problemler yaşayabileceğiniz öksürük sorununu evde tedavi etmek isteyebilirsiniz. Ancak bu konuda o kadar çok bilgi kirliliği var ki duyduğunuz yanlış bilgileri uygulamaya kalktığınızda ortadan kaldırmak şurada dursun istemsiz bu davranışı daha da büyütebilirsiniz.

Öksürük, vücudun boğazı temizleme işlemi olarak tanımlanabilir. Refleks şeklinde ortaya çıkan bu davranış ile boğazda bulunan balgam gibi pisliklerin, tahriş edici maddelerin ve mikropların atılması sağlanır. Bir başka tanıma göre; soluk borusundaki pisliklerin ve orada olması sakıncalı istenmeyen maddelerin dışarı atılmasını sağlayan bir durumdur.

Kuru öksürük ise; balgamsız öksürmeler şeklinde ortaya çıkar. Nedeni genellikle alerji olmakla birlikte reflü gibi mide asidinin yemek borusuna kaçtığı durumlarda da görülebilir. Bu aynı zamanda ses kısıklığına da neden olabilir.

Göğüs kafesinin kasılması ve zorlanmasıyla ciğerlerdeki havanın ağızdan gürültü ile çıkması şeklinde oluşan bu durumun amaçlarından biri de ciğerlerin korunmasını sağlamaktır. Doğal bir refleks olarak kabul edilir.

öksürük nasıl geçer ve öksürüğü ne geçirir

Öksürüğe ne iyi gelir

Duman ve mukus gibi akciğeri tahriş edici maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar ve solunum yollarının temizlenmesine yardımcı olur. Böylece enfeksiyonların ve hastalıkların önüne geçebilirsiniz.

Özetleyecek olursak solunum yollarındaki balgam ve zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlayan vücudun kendini koruma mekanizmalarından biridir.

Uzun süreli kuru öksürük, göğüs ağrısı, bitkinlik, hafif baş dönmesi ve idrar kontrolünün kaybı gibi istenmeyen olumsuz durumlara neden olabilir. Ayrıca uykuyu, sosyalleşmeyi ve çalışmayı etkileyecek kadar ciddi bir durumun habercisi olabilir.

Öksürük Nasıl Oluşur?

Zararlı ve  tahriş edici maddeler solunum yoluna geçtiğinde, solunum yolundaki sinirler zararlı maddelerin çıkmasını sağlamak için beyne sinyal gönderir. Bu durumda karın ve göğüs kasları büyük bir güçle akciğerlerdeki havayı dışarıya atmak için harekete geçer ve öksürük durumu meydana gelir. Bu vücudun kendini koruma refleksidir.

Öksürüğün Nedenleri

Birçok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Ancak öksürük genellikle bir hastalığın belirtisidir. Teşhisi kendiniz koymaya kalkarsanız yanılma olasılığını yüksektir. Doktora gitmeli ve neden olduğunu öğrenmelisiniz.

Aniden olur ve bazı üst solunum hastalıklarında olduğu gibi uzun sürmez ya da  kronik değildir bu durumda akut olarak adlandırılır. O halde kronik ya da akut veya uzun süreli ve kısa süreli olarak sınıflandırabiliriz.

Kısa süreli olanı hayati olmayabilir ancak tedavi edilmeyen ve uzun süren olanı ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Bu nedenle kısa ya da uzun süreli olması durumlarında mutlaka doktora gitmelisiniz. Aşağıda kısa ya da uzun süreli öksürüğün olası nedenleri sıralanmıştır.

1. Kısa Süreli Öksürük Neden Olabilir?

Kısa süreli olanı tıp dilinde akut öksürük olarak geçer. Akut yani geçici öksürüğün oluşmasında aşağıdaki faktörler etkili olabilir.

  • Sigara kullanmak
  • Polenler
  • Evcil hayvanların deri döküntüleri ve tüyleri
  • Deterjan gibi temizlik maddeleri
  • Soğuk hava
  • Ağızdan nefes almak
  • Bulunulan ortamdaki küf, toz ve partiküller
  • Burun kuruması
  • Burundan nefes almamak
  • Fabrikaların bulunduğu yerlere yakın bir yerde yaşamak
  • Hava kirliliği

Yukarıda sayılan faktörlere bağlı olarak gelişen durumlar ortadan kaldırıldığında öksürüğün geçme ihtimali yüksektir. Bunlar basit yöntemlerle giderilebilir.

2.Uzun Süreli Öksürük Neden Olur?

Akut öksürüğü kontrol altında tutmak için bazı reçeteli ilaç gerekebilir ancak bazıları da tıbbi müdahale gerektirmez ve  bir kaç gün içinde kaybolabilir. Ancak kronik öksürük bir haftadan uzun sürdüyse veya 5 gün içinde geçmediyse veya öksürüğe göğüs ağrısı eşlik ediyorsa acilen tıbbi müdahale gerekebilir. Hele ki bir de kanlı balgam söz konusu ise hemen doktora başvurmanız gerekir.

Uzun süreli yani kronik öksürük ise birçok hastalığa bağlı olarak gelişebilir. Bunlar solunum yolları ile ilgili olan hastalıklardır. Bu hastalıklar:

  • Astım
  • Bronşit
  • Kronik bronşit
  • Zatürree
  • Bakteriyel krup
  • Difteri krubu
  • Verem
  • KOAH
  • Kistik fibroz
  • Çeşitli bakteri ve virüs akciğer enfeksiyonları
  • Akut larenjit
  • Konjestif Kalp Yetmezliği
  • Anfizem
  • Akciğer kanseri

Kuru Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Tedaviyi öksürüğün nedeni belirler. Akut ise tedavisi de çok basit ve evde yapılabilse de doktorunuzun söylediklerini mutlaka dikkate almanız gerekir. Uzun süreli ve kronik öksürüğün tedavisinde ancak ve ancak doktor önerilerine uymanız ve reçeteli ilaç kullanmanız gerekecektir. Buna da ancak bir hekim karar verebilir.

Kuru öksürük evde uygulanacak tedavi yolları ile nasıl geçer kısaca maddeler halinde şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Sıcak bir duş alın. Böylece burundaki pislikler yumuşayacağı için biraz rahatlarsınız.
  • Papatya ya da ada çayı tüketin.
  • Bol bol sıvı tüketin.
  • 1 su bardağı su içerisine 1 tatlı kaşığı kaya tuzu ekleyerek iyice karıştırın ve her 2 saatte bir bu çözelti ile gargara yapın.
  • Ekinezya ya da ada çayı içeren boğaz pastilleri tüketin.
  • Sabahları aç karnına zencefilli bal karışımından 1 tatlı kaşığı yiyin.
  • Kuru öksürüğü geçiren en etkili yollardan biri de 1 çorba kaşığı şeker ilavesiz keçi boynuzlu pekmez tüketmektir.

Akut Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Akut öksürüğün geçmesindeki en etkili tedavi yöntemi bol bol ılık su alımıdır. Burun içi su ile yıkanabilir. Çünkü burundaki sıvımsı madde kuruduğunda soluk ile alınan maddeler solunum yollarına kadar daha çabuk ulaşabilir. Oysa o bölge nemli olursa zararlı maddeler oraya yapışıp kalır. Bunun dışında ılık bitkisel çaylardan faydalanılabilir. Ancak akut öksürüğün nedenini doktor belirlemelidir.

1. Sıvı alımı

Sıvı alımı mikropları, bakterileri ve diğer gözle görülmeyen canlıların vücuttan dışarıya atılmasında  etkilidir. Yarım saate bir yarım bardak ılık su içebilirsiniz.

2.Limonlu su

İçtiğiniz suyun içerisine ekleyeceğiniz 3-4 damla limon vücuttaki mikropları ve bakterileri olumsuz yönde etkiler hatta öldürebilir. Ayrıca limondaki C vitamini de daha çabuk atlatmanıza yardımcı olur.

3. Ada çayı

Ada çayının mikropları, bakterileri ve hatta virüsleri yok ettiğine dair bazı çalışmalar vardır. Bazı uzmanlar ada çayının bakterileri ve virüsleri öldürme açısından antibiyotik kadar etkili olduğunu ifade etmektedirler. Öksürüğe iyi gelir ve kısa sürede ortadan kaldırabilir ancak hamile olanların ada çayı içmesi yasaktır.

4. Papatya çayı

Papatya çayı da ada çayı kadar etkili olmasa da özellikle tahrişten kaynaklanan boğaz ağrılarını hafifleterek öksürüğün geçmesine yardımcı olur.

5.Zencefilli bal karışımı

Bir yemek kaşığı bal ile bir çay kaşığı toz zencefili karıştırın ve 1 hafta boyunca her sabah aç karnına yiyerek öksürüğü hafifletebilirsiniz.

6. Bitkisel karışımlar

Kısa süreli olanında kurtulmak için limon, kara turp suyu, zencefil suyu gibi bitkisel gıdalardan ve harnup pekmezi gibi besinlerden  yararlanabilirsiniz. Bununla ilgili evde hazırlanan şurupla ilgili videoyu seyredebilirsiniz.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Aşağıdaki durumlar  da söz konusu ise gecikmeden bir hekime başvurunuz.

  • Ateşlenme- yüksek ateş
  • Bulantı, kusma, yediklerini geri çıkarma
  • Huzursuzluk durumu, sürekli ağlama ve inleme
  • Nefes daralması

Çocuklarda Öksürük Nasıl Geçer?

Çocuk doktoru kontrol ettikten sonra neler yapmanız gerektiğini ayrıntılı bir şekilde söyleyecektir. Çünkü bebeklerde oluşan bu durum çok ciddi olabilir ve doktor kontrolü şarttır. Bununla ilgili videoyu seyredebilirsiniz.

Kronik Öksürüğe Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?

Uzun süreli ise ciddi bir hastalık söz konusu olabilir. Tedavi nedene göre doktor tarafından belirlenir. Öksürük daha şiddetli veya kronik ise, bir doktor tedavi genellikle gereklidir ancak öksürüğü hafifletmek için ve akut öksürük için evde yapılabilecek durumları doktorunuz önerdiyse onlardan yararlanabilirsiniz. Bununla ilgili bilgileri aşağı bulabilirsiniz.

öksürüğe ne iyi gelir ve öksürüğü ne keser

Öksürük nasıl geçer

Kış ayları yaklaşırken ya da bazen yazın bile olabilen bu durum bazen çok can sıkıcı ya da tehlikeli olabilir. Öksürük varsa yeterince su almak ayrıca bir çaba göstermeniz gerekebilir. Çünkü bu en önemli yöntemlerden biridir.

En başta da ifade edildiği gibi özellikle çevresel faktörlerden kaynaklan akut öksürük durumlarında bazı bitkisel besinlerin tüketimi öksürüğün daha kolay atlatılmasında etkili olabilir.

Öksürüğü hafifletmek için su alımını artırmak ve vitaminli gıdalarla beslenmek gerekir. Ayrıca öksürükten ve boğaz ağrısından korunmak için de aşırı sıcak ve aşırı soğuk içecekler ile gıdalardan uzak durmak gerekir. İşte yapılabilecekler. Öksürük nasıl geçer sorusunun cevabı:

1. Pastiller

Ballı, mentollü, meyan kökü şerbetli, ada çaylı, zencefilli ya da limonlu olmak üzere bazı şeker çeşitleri kullanılarak özellikle tükürüğün artırılması sağlanabilir. Bunlar hava yollarını sakinleştirmeye yardımcı maddeler içerir. Doktorunuz önerdiği taktirde eczanelerden temin edebilirsiniz.

2. Öksürük şurubu

Bunu ancak doktor reçete ile önerebilir. Yani kesinlikle doktor kontrolü olmadan kullanmayınız. Solunum yollarının rahatlamasını sağlar.

3. Alerji ilaçları

Alerjenlere karşı vücudun bağışıklık tepkilerini azaltmak ya da öksürüğü hafifletmek için doktor size alerji ilaçları yazabilir. Doktor kullanmanız gerektiğini söylediyse kullanabilirsiniz. Yoksa çevrenizdeki uzman olmayan kişileri kesinlikle dikkate almayınız. Bunlar genellikle günde bir kez alınır ve sadece reçete ile kullanılabilir.

4. Nemlendirici makineler

Bazı doktorlar bulunduğunuz ortamın daha nemli olmasını sağlamak için nemlendirici makinelerden yararlanmanızı önerebilir. Ortamın nemli olması da hava yollarının rahatlamasını sağlayabilir.

5.Demlikte kaynayan su

Eğer makine alma imkanınız yoksa yaşadığınız yerde çaydanlık gibi bir kapta kaynatacağınız su buharı ortamın nemlenmesini sağlayarak soluk borusunun rahatlatabilir. Eğer kış ise kombi peteklerine nemli havlu koyabilir ve daha nemli bir oda havası elde edebilirsiniz.

4. Antibiyotikler

Eğer durum çok ciddi ise doktorunuz size antibiyotik yazabilir. Doktorunuzun önereceği şekilde kullanmanız gerekir. Ancak her gün aynı saatte almanız daha faydalı olacaktır ya da doktorunuz ve eczacınız zaten nasıl içmeniz gerektiğini size açıklayacaktır.

5. Gargara ve fısfıs

Doktorunuz soluk yollarının rahatlaması ve öksürüğün hafiflemesi için yine reçete ile satılan gargara ya da boğaza veya burun içine püskürtülen fısfıs önerebilir.

6.Topikal merhem

Mentol kokulu topikal merhemler göğüs bölgesine sürülür ve o bölge merhemle birlikte ovulur. Bu merhemlerden göğüs ve solunum yollarının rahatlamasını sağlar. Kolay bir şekilde uyumanızı da sağlar ancak reçete ile kullanılabilir.

7. Meyan kökü

Meyan kökünden yapılan şeker ya da bitkisel çaylar öksürük, nezle, grip gibi hastalıkların çabuk atlatılmasında etkili olabilir. Ayrıca balgamların sökülmesini ve solunum yollarının rahatlamasını sağlar ve öksürüğü hafifletir.

Kuru Öksürüğü Ne Geçirir?

Bazı çok bilmiş insanların sizi öksürükten kurtarmaya çalışırken, tavsiye ettikleri bazı öksürük giderici besinler ve yöntemler öksürüğünüze çare olmak şurada dursun onu daha da artırabilir?

Özellikle geç sindirilen besinler konusunda dikkatli olmalısınız. Bunlar mide asidinin boğaza kadar gelmesine ve tahrişe neden olarak öksürmenizi tetikleyebilir.

Özellikle sosis, salam, kızartmalar, mantar, pastırma, ton balığı, sardalya gibi sindirilmesi 5 saatten daha fazla süren besinlerin tüketimine ara vermenizde fayda var. Bunlar şahtere, meyan kökü, hatmi çiçeği, ada çayı, kara turp suyu ve ballı karışımı, taze zencefil olarak sıralanabilir. Taze zencefil bulamazsanız kök zencefil de kullanabilirsiniz.

Uzun süreli öksürük ciddi bir rahatsızlığa delalet edebilir, acilen doktora görünmeniz şarttır. Doktor tedavisi olmadan düzelmesini beklemek sizi tehlikeye atabilir.

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!