Yağ Yakan Besinler Nelerdir, Hızlı Yağ Yakmak İçin Ne Yapmalı?

Zayıflamak isteyen birçok kişi beslenme planı için hem yağ yaktıran hem de tok tutan yiyecekler arar. Problem genellikle yağ yakan besinleri bilmemekten değil, yanlış bir yağ yakma diyetinden kaynaklanır. Hızlı yağ yakmak için ne yapmalı, vücutta yağ yakan besinler ve yağ yakımını hızlandıran besinler nelerdir sizin için araştırdık ve oldukça faydalı bilgilere ulaştık.

Elbette diyetinizdeki bazı yağ yakıcı besinler kilo vermenizi sağlar ancak düşük kalorili bir yağ yakma diyeti sizi hüsrana uğratır. Evet yanlış okumadınız yağ yakımını hızlandıran besinler yeseniz bile çok az kalori yağ yaktırmaz tersine yağ oranınızı artırır. Nedeni ise metabolizmanın yavaşlaması ve vücudun enerjiyi temkinli kullanmasıdır. Bu kulağa ilginç geldiyse hızlı yağ yakmak için ne yapmalı, yağ yakma beslenme programı nasıl olmalıdır?

Şimdi hayal edin! Fazla yağlardan nasıl kurtulurum diye düşünüp en çok yağ yakan besinleri denemeye karar verdiniz. Eğer yağ yakmak için yapılması gerekenleri bilmiyorsanız zamanınız ve emeğiniz maalesef boşuna gider. Peki en çok yağ yakan besinler nelerdir, hızlı yağ yakmak için nasıl beslenmeli, spordan önce yağ yakıcı besinler tüketmek faydalı mı merak ediyorsanız işte en ayrıntılı cevap sonraki bölümlerdedir.

Hızlı Yağ Yakmak İçin Ne Yapmalı?

Vücudun yağ yakma kapasitesini en üst düzeye çıkarmak için en etkili adım yağsız kas kütlesini artırmaktır. Kas-yağ oranını değiştirmenin düzenli egzersiz ve doğru beslenme adımlarını takip etmek olduğunu bilirsiniz. Yapacağınız en büyük hata ise hemen çok düşük kalorili bir diyete başlamaktır çünkü yağ yakma bir süreçtir. Sürekli aynı beslenme programı ile hedefinize ulaşmanız ne yazık ki mümkün değil!

Sıfır karbonhidrat diyeti ile sürece başlamak hiç de akıllıca bir strateji olmaz. Çok az kalori içeren bir beslenme planı ile sadece kısa bir sürede yağ yakımı hızlı gerçekleşir. Sonrasında daha az kalori almadan yaşamanız mümkün olmadığından vücuttaki yağ kaybı minimum seviyeye düşer.

Çok az kalori alarak diyet yaptığınızda, vücudunuz açlık moduna geçtiği için tepki vermek zorunda kalır. Bu tepki beyninizin “yeterli enerjin yok idareli kullanmalısın” sinyali ile başlar. Neticede çok az kalorili diyetlerde vücudunuz metabolizma hızınızı yavaşlatır.

1) Neden Yağ Yakamıyorum

Mekanizmanın temelinde vücudun zayıf kalmayı tercih etmemesi vardır. Genleriniz, bir anlamda besin yokluğunda kullanabileceği güvenli enerji depolarını koruyacak şekilde kodlanmıştır. Bu yüzden hücrelerinizin vücut yağını koruma kodlarını harekete geçirmeniz yağ yakmak için ciddi bir engeldir.

Peki diyet yaparken metabolizmayı nasıl canlı tutarız? Cevap oldukça basit: Kaloriyi birden değil, aşamalı bir şekilde düşürerek. Elbette, egzersiz metabolizma hızınızı daha yüksek tutmanıza yardımcı olur. Ancak çok düşük kalorili bir diyette egzersiz yapsanız bile metabolizma yavaşlamasını durduramazsınız.

2) Yağ Yakımını Hızlandıran Besinler

Vücutta hızlı yağ yakan besinler arasında hayvansal protein kaynakları ilk sırada yer alır. İkinci sırada sağlıklı yağ içeren besinler ve üçüncü sırada ise sağlıklı karbonhidratlar vardır. Hızlı yağ yapmak için ne yapmalı diye merak eden birçok kimse genellikle yağ tüketmekten kaçınır. Neticede yağları es geçmek yağ yakma sürecinde ters etki yapar.

  • Protein, termojenik özelliklerinden dolayı çok etkili bir yağ yakıcıdır. Yüksek proteinli diyetlerin yağları en fazla yaktığı, uzun süre tok tuttuğu ve dengeli enerji sağladığı kanıtlanmıştır.
  • Sağlıklı yağları yemek sizi şişmanlatmaz, damarlarınızı tıkamaz ve kalp hastalığına neden olmaz. Korkmanız gereken kötü trans ve doymuş yağlardır. Fındık, ceviz gibi kuruyemişlerde bulunan yağlar kalbinizi daha sağlıklı hale getirir. Bunun da ötesinde yağ yakan enzimleri açarlar ve yağ depolayanları kapatma özelliğine sahiptir.
  • Yağ yakma sürecinde karbonhidratlardan sınırlandırmak oldukça faydalıdır. Tamamen kesmek belirli bir süre fayda sağlasa da bir süre sonra işe yaramayacaktır. O neden hem tok tutan hem yağ yakıcı iyi karbonhidrat kaynaklarına ihtiyacınız var. Şimdi hızlı yağ yakan besinler nelerdir daha yakından bakalım. İşte yak yakmanıza yardımcı besinler:

3) Yağ Yaktıran Protein Kaynakları

Vücutta yağ yakan besinler listesinin ilk sırasında protein kaynakları yer alır. Proteinler geç sindirildikleri için kan şekerini yükseltmezler ve bu yüzden tok tutarlar. İçeriğindeki yağ basit şekerler kadar vücuda zarar vermez hatta Canan Karatay’a göre sağlıklıdır. İşte yağ yakımına yardımcı proteinler…

a) Yumurta

İnsan vücudu için en kaliteli protein kaynağı olan yumurta kan şekerini dengelemeye yardımcıdır. Hem bu özelliği sayesinde hem de içerdiği proteinlerle tok tutar ve yağ yakımını hızlandırır. Bununla birlikte sağlıklı diş ve kemikler için gerekli olan D vitamini ile zayıflama sürecini destekler.

Sanılanın aksine kalp dostu bir besindir. Zira sindirim sonrasında protein içeriği kan basıncını da düşürmeye yardımcı moleküllere dönüşür. Araştırmalar, bilhassa sarı kısmındaki kolesterolün doymuş yağlar kadar sağlıksız olmadığını göstermiştir.

Beyaz kısmının ise zaten kolesterol oranı düşük ve protein oranı yüksektir. Ayrıca kalorisinin düşük olması bakımından da değerlidir. Tek bir yumurta akı ayrıca selenyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi kilo vermeye yardımcı mineraller içerir.

b) Tavuk ve Hindi Göğsü

Hindi etinde bulunan yüksek kaliteli proteinler yemek sonrası insülin seviyelerini uzun süre dengede tutmaya yardımcıdır. Ayrıca içeriğindeki B vitaminleri ve triptofan da kan şekeri üzerinde dengeleyici bir etkiye sahiptir. Bu nedenle hindi eti hipoglisemi için değerli bir besindir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Tavuk veya hindi etindeki triptofan gibi aminoasitler sinirleri sakinleştirir, ruh halini düzeltir ve depresyona iyi gelir. Bununla birlikte her iki et türü de yağsızdır ve yemek pişirmeye gelince çok yönlüdür. Doğru hazırlanırsa, tam porsiyon tam protein ve minimum miktarda yağ alırsınız.

Kümes hayvanlarının yağ yakımına yardımcı olması için şu noktaya dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın: Kısa sürede büyüyen tavuklar değil de organik tavuklar oldukça faydalıdır. Ancak Hindilerin yetişmesi tavuklar kadar kolay değildir. Bu yüzden kümes hayvanlarından hindi eti tavuk etine göre daha güvenilirdir.

c) Ton Balığı

Leptin direncini kırdığı ve yağları hızla yaktığı için zayıflamak isteyenler arasında her zaman popüler olmuştur. Ton balığı aynı zamanda kas yapımına yardımcı proteinler içerir. Egzersizle birleştiğinde konserve başına 30 gram kaliteli protein kas oranını artırır ve yağ yakma sürecini hızlandırır.

Ne yazık ki her gün ton balığı yemek güvenilir ve sağlıklı değildir. Her zaman küçük miktarlarda tüketmelisiniz. Çünkü ton balıkları büyük balıklar olduğu için cıva gibi toksinler barındırırlar. Bu yüzden küçük balıklar yağ yakımını hızlandırmak için daha iyi bir seçenektir.

d) Karides

“Denizden babam çıksa yerim.” atasözünün bir gerçeklik payı vardır elbette. Tıpkı diğer deniz ürünlerinde olduğu gibi karides de yağ yakımına yardımcı oldukça popüler bir besindir. Bununla birlikte hazırlaması kolaydır ve birçok lezzetli tarif için vazgeçilmezdir.

Kuşkonmazla havuç, brokoli ve karides kombinasyonu metabolizmayı canlandırmak için oldukça iyi bir tariftir. Bilhassa salata şeklinde tüketmek kilo vermeyi destekler. Karides yüksek protein ile tok tutar ve kan şekerini dengeler. Bu tarife ayrıca zencefil eklerseniz metabolizma hızınız da artacaktır.

e) Whey Proteini

Tüm protein türlerinde olduğu gibi whey proteini tükettiğinizde gün içinde daha az kalori alırsınız. Zira peynir altı suyu proteini sindirimi en kolay protein türlerinden biridir. Bu yüzden gün içinde acıktırmaz ve tok tutar. Bu özelliği nedeniyle bilhassa düşük kalorili bir diyet uygulamayı kolaylaştırır.

Gerçekte yapılan araştırmalar whey protein tozlarının kas oranını artırdığını ve kilo vermeye katkı sağladığını göstermiştir. Çoğu kişi kilo almak için kullansa da bu tamamen bir efsanedir. Yani kilo almak için yüksek kalorili bir diyet uygulanmazsa whey protein tozları işe yaramaz. Aksine tok tuttuğu için yağ yaktırır.

  • Peynir altı suyu gibi whey kaynaklarında iştah kesici peptitler olduğu için daha az yemenizi sağlar.

f) Keçi Peyniri

Kemik ve diş sağlığını koruyan peynir gerçekte yağlı bir besindir. Ancak kilo alımında ilk kaynak yağlar değil karbonhidratlardır. Sanılanın aksine peynir ve kefir gibi süt ürünlerinde bulunan protein yavaşça parçalanır ve kaslara sabit bir amino asit akışı sağlar.

Hem kas oranını artırması hem de karbonhidrat içermemesi yağ yakımı sürecinde önemli bir avantaj sağlar. Bilhassa taze keçi peyniri tok tutar ve aynı zamanda yağ yakmaya yardımcı bileşikler içerir. Benzer şekilde kırmızı toz biber ve yoğurt karışımı da yağ yakımını hızlandırır ve sindirime yardımcı probiyotikler sağlar.

4) En Çok Yağ Yaktıran Yağ Kaynakları

Sanılanın aksine sağlıklı yağlar kilo aldırmaz. Tabi ki bu çok yüksek miktarlarda yemeniz gerektiği anlamına gelmez. Örneğin 40 gram kuruyemiş mi daha çok kilo aldırır yoksa 40 gram ekmek mi? Kuruyemişin kalorisi daha yüksek olsa da ekmeğin kan şekerini değiştirdiğini dikkate almalısınız.

a) Kuruyemiş ve Fındık Ezmesi

Kuru yemişlerden yer fıstığı, badem, ceviz veya fındık sağlıklı yağ kaynakları arasındadır. Eğer hızlı bir şekilde yağ yakmak istiyorsanız abur cuburlardan uzak durun ve kuruyemişleri tercih edin. Çünkü doğal kaynaklardan gelen omega 3 içeren besinlerin yağ yakımına yardımcı olabileceği yaygın bir bilgidir.

Tabi ki yüksek kalori içerdikleri tükettiğiniz miktara dikkat etmeniz gerekiyor. Kuruyemişler içerdikleri çok lezzetli yağ kaynakları ile tam bir kalori bombasıdır. Bunun için çok fazla tüketmediğiniz sürece kesinlikle hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Fındık ezmesi ise şeker ilavesiz ve doğal olmalı, katkı maddesi içermemelidir.

b) Balık Yağı

Balık yağları her kilo verme diyetinin olmazsa olmazıdır. Yapılan çalışmalar omega 3 içeren balık yağlarının sağlık üzerinde birçok olumlu etkisi olduğunu göstermiştir. En önemlisi de vücudun enerji için yağ yakmasını sağlaması ve yağ depolama sürecini engellemesidir.

Kilo verme veya yağ yakma sürecinde vücudun sağlıklı olması büyük önem taşır. Örneğin düşük kalori içeren bir diyet sağlıklı birinde etkili olurken, sağlıksız birinde etkisiz kalır. Yani balık yağları beyin, kalp, eklem, cilt sağlığı ve bağışıklık sistemi için destek olarak dolaylı yoldan da yağ yakımını hızlandırır.

c) Keten Tohumu Yağı

Zengin bir omega 3 kaynağı keten tohumu yağıdır. ALA (% 57) açısından zengindir ve doğal bir müshil görevi görür. Aynı zamanda bağırsak zarını yatıştırır ve kötü kolesterolü düşürme potansiyeline sahiptir.

Benzer şekilde keten tohumu da yüksek lif kaynağıdır ve tok tutar. Bilhassa yoğurdunuzun içine 1 çorba kaşığı eklediğinizde acıkmayı engeller ve daha az yemenizi sağlar. Ancak kadınlar için daha uygun bir besindir ve erkekler için iyi bir tercih olmaz.

d) Hindistancevizi Yağı

Bu süper yiyecek enerji için yağ yakımını destekler ve harika bir tada sahiptir. Yüksek yanma noktası olduğundan dolayı yemek pişirmek için de oldukça faydalıdır. Ancak yüksek kalorisi nedeniyle aşırı tüketmekten kaçınmanız gerektiğini unutmayın.

Günlük 1 tatlı kaşığı kadar tüketirseniz 4 saatlik yağ yakma süresini rahatlıkla doldurmanızı sağlar. Başka bir ifade ile vücut aç kaldıktan 4 saat sonra yağ yakmaya başlar. İşte Hindistan cevizi yağı yemekten önce alınırsa daha az yemeyi sağlar ve tok tutar.

e) Sızma Zeytinyağı

Zeytinyağının sağlığa faydaları sayısızdır ve kilo verme için de bulunmaz bir nimettir. Nefis tadı her salatayı harika ve kaliteli bir besin haline getirir. Ancak yanma noktası düşük olduğundan yemek pişirmek için fazla uygun değildir!

Günlük olarak salataya eklenen 1 çorba kaşığı zeytinyağı belki yüksek kalori sağlar. Ancak tok tutması nedeniyle daha az yemenizi sağlar. Özellikle sabahları kahvaltıda kırmızı pul biber veya kekikle karıştırıp tüketirseniz yağlarınız erimeye başlar.

5) Yağ Yakmaya Yardımcı Karbonhidratlar

Hemen söylemek gerekirse basit şekerler yağ yakımı sürecinin önündeki en büyük engeldir. Bununla birlikte yağ yakımına yardımcı karbonhidratlar da vardır. Bunlar genellikle kompleks karbonhidrat kaynaklarını içerirler. İşte yağ yakımına destek olan ve tok tutan iki seçenek:

a) Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi, yavaş sindirilen ve uzun süre enerji sağlayan düşük glisemik değerli karbonhidrat içerir. Ek olarak, yulaf çok doyurucu tok tutan bir besindir. Yüksek lif içeriği ile daha az kalori verir ve tok hissettirir.

Yulaf ezmesinin en önemli avantajı birçok tarife uygun olmasıdır. Nötr tadı sayesinde diğer bileşenlerin lezzetlerini kolayca emer. Bununla birlikte kan şekerini dengede tutmaya yardımcıdır. İçeriğinde antioksidanlar ve kötü kolesterolü düşüren yüksek magnezyum vardır.

b) Tatlı Patatesler

Düşük glisemik değere sahip ve doyurucu karbonhidrat kaynaklarından biridir. Yulaf ezmesi gibi, tatlı patatesler de glütensiz harika bir karbonhidrat kaynağıdır. Aynı zamanda iyi bir B6, C, D vitamini, demir, potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Antioksidanlar ve karotenoidler içerir.

Tatlı patatesler çok yönlülüklerini yulaf ezmesiyle paylaşır ve tuzludan tatlılara kadar uzun bir tarif listesinde kullanılabilir.

6) Gece Yağ Yakan Yiyecekler Nelerdir?

Şimdi gece yatmadan önce yendiğinde yağ yakmaya yardımcı besinlere göz atalım. Hemen aklınıza gece uyurken kilo verilir mi sorusu mu geldi? Cevap elbette evettir. Yanlış okumadınız uyurken bile kilo vermek mümkün! Nasıl mı dediğinizi duyar gibi oldum? İşte ayrıntılı cevabı…

Varsayın ki kilo vermeye çalışıyorsunuz ve yağ oranınız oldukça yüksek olsun. Sizinle aynı kiloda ancak kas oranı daha yüksek olan biri isterse sizden daha çabuk kilo verir. Çünkü vücuttaki kaslar yağlardan daha fazla enerji harcar.

O halde gece yağ yakan yiyeceklerin kısa sürede etkisini göstermesi düzenli egzersiz yapmanıza bağlıdır. Başka bir ifade ile gece yatmadan önce yağ yakıcı yiyecekler ile yakacağınız yağ miktarı sınırlıdır. Ancak kas oranınız artarsa vücut gece daha çok yağ yakar.

İşte gece yendiğinde yak yaktıran yiyecekler:

  • 1 avuç çiğ badem veya 2 adet çiğ ceviz
  • 2 yemek kaşığı lor peyniri ve cheddar peyniri
  • Manda veya keçi sütünden yoğurt

Uyurken yağ yakmayı sağlayan içecek olarak da karbonatlı suyu deneyin. Karışım için 1 su bardağı suya 1 çay kaşığı kadar İngiliz karbonatı ekleyin. Suyu iyice karıştırdıktan sonra içebilirsiniz. Diğer bir yağ yakıcı içecek de yeşil çaydır. Ancak uyumadan önce değil de yemekten 1 saat kadar sonra için.

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!