Bu yazıda kalp krizinin belirtileri nelerdir ve kalp krizinden korunmak için neler yapılabilir sorularını cevaplıyoruz. Ayrıca enfarktüs belirtileri sizde var mı yok mu anlamanız için en iyi test hangisi yazımızın devamında açıklıyoruz.
Vücuttan gelen kirli kanı toplayarak temizlenmek üzere akciğere gönderen yaklaşık 200-300 gram ağırlığında olan kalp organların yeterli beslenmesi için düzgün bir çalışmaya devam etmelidir. Ancak bu hayati organın çalışması günlük yaşamda farkında olmadığımız bir çok nedene bağlı olarak sekteye uğramaktadır. Basit görünen bu nedenler yıllarca sonra artarak daha büyük sorunlara neden olmakta ve kalp krizi ile sonuçlanmaktadır.
Ölüme bile neden olabilen enfarktüs, halk arasındaki adıyla yüreğe giden damarların tıkanması sonucunda kan akımının tamamen durmasıdır. Ciddi sonuçları nedeniyle herkes kalp krizi belirtileri nelerdir ve hangi değişimler meydana gelir sorularının cevabını bilmelidir ve bu tür olaylarda hemen acil servise ulaşmalıdır. Çünkü insanlar bu belirtilerin bir kriz olduğunu bilmeyebilir ve çok geç kalarak hayatlarını kaybedebilirler.
Kalp krizinden korunmak için iki önemli faktöre dikkat etmek gerekiyor. Bunlardan birincisi hiç şüphesiz sağlıklı beslenme kurallarına uygun bir yemek programı takip etmektir. İkinci önemli faktör ise stresten uzak bir yaşam sürmektir. Her ikisi de paralı olmayı gerektirse de sigara içenlere söylüyorum. O zehirli maddeyi bırakarak beslenmeye daha çok para ayırabilirsiniz.
Adeta yaşamın merkezi olarak kabul edilen ve sürekli atan bu organ diğer organlar gibi beslenmeye ihtiyaç duyan hücrelerden oluşur ve tüm vücuda kan pompalar.Tüm hücrelere kan pompalayan kalbimiz bu beslenmeyi sağlayabilmek için kan almalıdır.
Kalbi besleyen koroner arterler yani damarlar tıkanırsa ya da bozulursa kan akımının durmasıyla hücreler beslenemez, kalbe giden kan akışı durur ve kalp krizi ortaya çıkabilir. Damarlar ise sağlıksız beslenme sonucunda tıkanmaktadır. Yani bu rahatsızlığın ortaya çıkmasından en etkili faktör beslenmedir.
Nedenleri Nelerdir?
Hareketsiz bir yaşam biçiminiz varsa, sağlıklı beslenme kurallarına uygun olmayan bir beslenme düzenine sahipseniz kalp krizi geçirme riskiniz artabilir. Eğer 1 ya da daha fazla koroner arter tıkandıysa kriz kaçınılmaz olabilir.
- Sigara içmek
- Obezite
- Düzensiz ve sağlıksız beslenme
- Aşırı kilo
- Aşırı şekerli beslenme
- Hareketsizlik
- Diyabet yani şeker hastalığı
- 65 yaşından büyük olmak
- Genetik faktörler
risk faktörünü artırmaktadır.
Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?
Dünyada ve ülkemizde en başta gelen ölüm nedeni olan bu rahatsızlığın bazı işaretleri vardır. Bununla ilgili doğru bilgi sahibi olabilen insanlar bu durumla karşılaştıklarında daha bilinçli davranabilirler ve hayatta kalmayı başarabilirler. Bu nedenle “Kalp krizi belirtileri nelerdir?” sorusunun cevabı çok önemlidir. Göğüste sıkışma hissi veren bir ağrıyla başlar.
Ağrı sol kola ve çeneye yayılır, hareket ettikçe artar. Soğuk terlemeler ve mide bulantısı başlar. Nefes almakta güçlük çekilir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Omuzlara, boyuna veya kollara yayılan göğüs ağrısıdır. Göğüs kafesinin orta bölgesinde birkaç dakikadan uzun süren baskı sıkışma oluşabilir. Ayrıca baş dönmesi, baygınlık, bayılma, bulantı, soğuk terlemenin eşlik ettiği göğüs kafesi şikayetleri meydana gelebilir.
- Soğuk ve aşırı terleme
- Nefes daralması
- Ani baş dönmesi
- Çenede ağrı
- Bayılma
- Göğüs ya da kollarda vücudun diğer organlarına yayılan baskı ve ağrı hissi
- Ayakta duramama
- Bilinç kaybı
- Yorgunluk
- Mide bulantısı
- Kusma
- Karın ağrısı
gibi şikayetler en önemli belirtiler arasında yer alır.
Bazı kişilerde kalp krizi belirtileri çok ani bir şekilde ortaya çıktığı için hemen kendini belli eder ve tanısı kolayca konulabilir. Ancak çoğu kişide bu durum çok yavaş gerçekleşmekte ve çok hafif bir ağrı ile kendini göstermektedir. Tanısını koymak daha zor olduğu için işte bu daha tehlikeli bir durumdur.
Ağrı, soğuk terleme ve mide bulantısı gibi durumlarda çok dikkatli olunmalı ve acilen hastaneye başvurmalıdır. Eğer ağrı hareket ederken artıyorsa ve dinlenirken azalıyorsa olasılık fazla olup acil servise gitmek gerekir.
Kalp Krizi Sırasında Ne Yapılır?
Aşağıda verilen önerileri uygulamak hayatta kalma riskini artırmaktadır.
- Hemen 112 aranmalıdır. Ya da yapılabiliyorsa yakınlara söylenmelidir.
- Kalp krizi geçirdiğini hisseden kişi 112 hattını ya da en yakınını arayabilir.
- Derin derin nefes alıp vermek gerekir.
- Kravat ve ceket gibi sizi sıkan giyecekler çıkarılmalıdır.
- Burun delikleri kapatılıp kuvvetli bir şekilde öksürmek kan akışını artırır ve kalp krizine iyi gelebilir.
- Kapılar ve pencereler açılmalıdır.
- Oksijenli bir yere yatılmalıdır. Ayakta beklemek yanlıştır.
- 1 bardak su ile birlikte aspirin içilebilir.
- Ara sıra kuvvetli bir şekilde öksürmek faydalı olabilir.
- Ayakta değil yatarak beklenmelidir.
Kalp Krizinden Korunma Yolları
- Kaliteli beslenme kurallarına uymalısınız.
- Şekerden uzak durmalısınız.
- Cips gibi kötü yağlar içeren besinlerden uzak durmalısınız.
- Sigara, pipo, nargile ve puro gibi zararlıları içmemeniz gerekir.
- Hareketli olmalısınız, düzenli spor yapmalısınız.
- Egzersiz için fitness hareketleri rehberinden faydalanabilirsiniz.
- Sebze ağırlıklı beslenmeniz gerekir.
- Yüksek tansiyonu tedavi ve takip ettirmelisiniz.
- Şeker hastası olanlar beslenme düzenlerine dikkat etmelidir.
- Ailenizde kalp hastası olanlar kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıdır.
- Daha önce kalp krizi geçirmiş ve doktor tarafından ilaç tedavisi verilen hastalar da sağlıklı beslenme, hareketli yaşam ve stresten uzak durma prensiplerine uymalıdır. İlaç kullanmak riskini azaltmayı garanti etmez. Bu nedenle yaşam tarzına oldukça dikkat edilmelidir.
Kalp krizi dikkat edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Kriz sırasında ölen doku kendini yenileyemez yani geri dönüşü olmayan hasarlar bırakır. Sigara kullanımı ve yüksek kolestrol, kişilerde zamanla damarların tıkanmasına ve kalp krizine neden olur.
Benim babam iki kere geçirdi, hafif şekilde etkilendi, inşallah 3. sü de olmaz 🙁
Allah korusun Hilal Hanım