Amacınıza ulaştırabilecek sayısız kilo verme yolları olsa da bunlar herkes için etkili olmayabiliyor. Önemli olan çok çaba harcamadan ve kısa sürede kilo vermek değil, sağlıklı bir şekilde zayıflamak ve verilen kiloları geri almamak ve kalıcı kilo vermektir. Bu yazıda etkili ve sağlıklı kilo verme yolları üzerinde durulacaktır.
Bir türlü kilolarınızdan kurtulamıyor musunuz, istediğiniz elbiseyi giyemiyor musunuz, kendinizi yorgun ve bitkin mi hissediyorsunuz? Endişelenmeyin, doğru adreste emin olabilirsiniz. En iyi kilo verme yolları rehberinde herkesin amacına uygun 1 ay gibi kısa bir sürede en az 4-5 kg vermenizi sağlayacak etkili kilo verme teknikleri var.
Kısa sürede amacınıza ulaşmak istiyorsanız öncelikle vücut tipinizi tanımanız gerekiyor. Çok çeşitli şişmanlık tipleri var. Örneğin, vücut üst kısmının daha kilolu olması, yağların alt karın bölgesinde birikmesi, yağların alt vücutta birikmesi, fazlalıkların göbekte toplanması, yağların bacaklarda birikmesi ve yağların bel ve sırt bölgesinde konumlanması gibi çeşitli tiplerde yağ birikimi gerçekleşir. Hangi durumda nasıl bir yöntem, egzersiz ya da beslenme düzeni seçmeniz gerektiğini en iyi kilo verme yolları rehberinde bir araya getirdik. İşte ayrıntılar…
En İyi Kilo Verme Yolları
En etkili kilo verme yolları nelerdir diye araştırma yaptınız ve bir çok web sitesinde birbirinin benzeri açıklamalarla karşılaştınız. Şimdi bizim hazırladığımız bu kilo verme yöntemleri rehberini okuduğunuza göre onların hiç biri etkili olmadı. Ama üzülmeyin. Hiç bir şey için geç değil. Hala umutluyum, sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorum diyorsanız yazımızı sonuna kadar dikkatli bir şekilde okumanızı öneririm.
Kilo vermek için kim bilir ne kadar yol denediniz. Hiç birinde istediğiniz başarıyı elde edemediniz. Böylece umutsuzluğa kapıldınız. Her diyete başladığınızda ne yaparsam yapayım kilo veremiyorum şeklinde bir öğrenilmiş çaresizlik yaşadığınız için motivasyon sağlayamadınız. Bunun sonucunda daha 21 gün bile geçmeden diyeti yarıda bıraktınız. Böylece kilo vermekte hep zorlandınız. Bunları neden uzun uzun yazdım biliyor musunuz? Kilo vermekte zorlanmanın en önemli nedeni bu anlattıklarım. Hiç bir şey yapmazsanız kesinlikle kilo veremezsiniz ancak sağlıklı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemleri doğru bir şekilde uyguladığınızda kilo verme ihtimaliniz sıfırdan farklı olur.
Fazla kilonun olmanın nedenleri arasında en etkili olanı gereğinden fazla kalori alımıdır. Aşırı kilo alımı ise yüksek oranda karbonhidrat ve şeker içeren besinlerden oluşan bir beslenme programının uygulanmasıdır. Başka bir ifade ile fazla kilonun en önemli sebebi beslenme bozuklukları ve sağlıklı beslenme kurallarına uymamaktır.
Çok az yiyorum ama neden kilo veremiyorum diyorsanız bunun dışında farklı faktörlerden söz edilebilir. Aşırı kilolu olmanın en yaygın nedenleri aşağıda listelenmiştir.
- Hareketsiz bir yaşam,
- Kalori dengesizliği,
- Hormonlarla ilgili dengesizlikler,
- Metabolizma yavaşlığı,
- Genetik faktörler ve kilo almaya genetik yatkınlık,
- Beslenme bozuklukları,
- İnsülin direnci ve tiroit bezinin yavaş çalışması gibi hastalıklar,
- Çevre şartları ve maddi olanaklar,
- Sağlıksız besinler ile beslenme,
- Antidepresan hapların yan etkileri,
- Vitamin eksikliği,
- Doğru olmayan ilaç kullanımı ve yan etkileri,
- Stres ve depresyon durumları, hassas olma ve üzüntüler,
- Üzgün ve yalnız hissetme,
- Hareketsiz bağırsaklar,
- Kabızlık,
- Vücuttaki bazı mineral ve vitaminlerin eksikliği,
- Yaşlanma,
- Diz ya da kalça ağrıları nedeniyle oturma eğilimi olarak sıralanabilir.
Kilo Vermek İçin Yapılması Gerekenler
Kilo vermek için burada bahsi geçen kolayca kilo verme yolları etkili olsun istiyorsanız ilk yapmanız gereken iyi bir diyetisyenden ya da uzmandan destek almak olmalıdır. Dahiliye uzmanı ile görüşerek bir türlü kilo veremediğinizi söyleyebilirsiniz. Doktor aşırı kilo almanızın ya da bütün çabalarınıza rağmen ideal kiloda olmamanızın nedenini yaptırdığı tahliller sonucunda teşhis edebilir.
Hiç bir “kilo verme formülü” doktor onayı olmadan işe yaramaz. Doktor kontrolü sonucunda tiroit beziniz fazla çalışıyorsa, insülin direnci varsa ya da vitamin eksikliği gibi bir neden varsa öncelikle bunun tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde hangi kilo verme tekniği uygulanırsa uygulansın bu amaca ulaşamazsınız.
İlk adım sonucuna göre herhangi bir sağlık sorununuz yoksa beslenme bozukluğunuz olabilir. Beslenme bozukluğu konusunda bilinçlenmeden sağlıklı zayıflamak mümkün olmaz. Örneğin sürekli karbonhidratlı beslenmek ve yeterince protein almamak aşırı yağlanmaya neden olabilir. Bu da kilo almanıza neden olur ve zayıflamak da hayal. Az hareketli birisiniz ancak harcadığınız kaloriden daha fazlasını alırsanız hangi kilo verme yolları tatbik edilirse edilsin sonuç hüsrandır.
Gerçekten kilo vermeye ihtiyacınız var mı? Belinizi boyunuza bölün bu oran kadınlar için en fazla 0.53, erkekler için ise 0,57 olmalıdır. Örneğin beliniz 70 cm, boyunuz da 170 cm olsun. 70/170= 0,41 oluyor. Bu oran hem erkek, hem de kadın için normal bir orandır. Ancak belirtilen değer aşıldığında bir sorun olduğu söylenebilir.
Kilo vermek istiyorum diyorsanız kendinize mantıklı ulaşılabilir hedefler belirleyin. Zaten kilo verme sürecinde bir diyetisyen yardım aldığınızda diyetisyen size 1 ayda 2- 3 kilo vermenizi sağlayacak bir program önerecektir.
21 Gün Kuralına dikkat edin. Yani ilk 21 gün eski alışkanlıklarınızı bırakıp yeni alışkanlara adapte olduğunuz süredir. Bu sürede diyetisyen tarafından önerilen kilo verme yöntemleri uygulanırken taviz verilmemesi alışkanlığın kazanılması açısından büyük önem taşıyor.
Bir kilo verme hedefleri defter tutun ve zayıflama konusunda neleri uyguladığınızı ve zayıflama sürecinde neler hissettiğinizi gün gün yazınız. Bunu yazmak bile bir miktar enerji kaybı sağlayacaktır.
Kilo kontrolünde dikkat edilmesi gereken bir diğer değişken de beden kitle indeksi değeridir. Kilonun boyun karesine bölünmesi ile bulunur. Başka bir ifade ile kilonuzu önce boyunuza bölün, sonra çıkan sonucu bir kez daha boyunuza bölün çıkan sonuç vücut kitle indeksi olarak kullanılır. Örneğin 70 kg kütleli ve 165 cm boyunda birinin vücut kitle indeksi: (70/1,65)/1,65=25.7 olarak bulunur. Bu değer ideal kilo aralığı olan 18-25 arasında olmadığı için bu kişi “kilolu” sınıfındadır. Beden kitle indeksi 35 üstü olanlar ise obez olarak değerlendirilebilir.
Hiç kimseye “Ben zayıflama diyeti uyguluyorum. ” demeyin! “Eski alışkanlıklarımı değiştirmeye karar verdim ve artık sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaya çalışıyorum.” demeniz motivasyonunuzu artıracaktır.
Pozitif düşünün. Sağlıklı bir şekilde kilo vereceğinize inanın. Kin, nefret, hainlik, kıskançlık ve her türlü kötü düşünceleri aklınızdan çıkarın. Bunlar vücudunuzu asitli bir ortama dönüştürür ve kilo vermeniz zorlaşır.
Kısa sürede zayıflamak fikrini aklınızdan çıkararak sağlıklı zayıflamak fikrine odaklanın.
Yeni bir beslenme programına başlamadan önce bir uzmandan yardım almak şartıyla detoks yaparak zehirlerden kurtulabilirsiniz. Özellikle mevsim başlangıçlarında ya da oruç dönemlerinde yılda bir kez yapmak hem zayıflamak hem de uzun yaşam için çok faydalı olabilir.
Doğru nefes almayı ilk 10 haftada öğrenmiş olmanız gerekiyor. Diyaframı kullanın. Burundan derin nefes alıp ağızdan verin.
Normalden daha uzun süre aç kalındığında ilk olarak kötü ve zararlı hücrelerin yok olduğunu biliyor musunuz? Bir çok uzman zayıflamak için en etkili yolun öğün sayısını 2 ya da 3’e düşürmek olduğunu söylüyor. Bazıları ise ısrarla sık sık ama az az yemenin daha doğru olduğunu söylüyor. Canan Karatay bu görüşe tamamen karşı.
Zayıflamak İçin bol su içebilirsiniz. Su içmek vücudu mikroplardan arındırır ve tokluk hissi oluşturarak daha az yemenizi sağlar. Ayrıca bir çok vücut fonksiyonun sağlıklı çalışması için hayati bir yaşam kaynağıdır. Yapılan araştırmalarda bol su içen kişilerin daha kolay kilo verdiği kanıtlandı. Gün içinde 1,5-2 litre su içebilirsiniz.
Zayıflamak için zayıflama hareketleri yapıp terliyorsanız yüksek oranda su kaybedebilirsiniz. O nedenle spor yaptığınız günlerde 2,5 -3 litre su içmeniz faydalı olacaktır.
En doğal zayıflama yolları arasında en önemlisi hiç bir ilaç kullanmadan sağlıklı beslenmeyi öğrenmektir. Ayrıca günde 30-45 dakika yürüyüş zayıflamanızı hızlandıracaktır.
Her zaman aldığınız kaloriden daha azını alarak zayıflayabilirsiniz. Bunun için besinlerin kalori değerlerini bilmelisiniz ve ona göre yemelisiniz. Günde 500 – 750 kalori daha az alarak iki haftada 1 kilo verebilirsiniz.
Bir dilim ekmek 50 kalori ise ve siz de günde 10 dilim ekmek yiyorsanız bu 500 kalori eder. Demek ki sadece ekmeği keserek bile haftada 350 – 500 gram verebilirsiniz. Bu da ayda 1,5 -2 kilo vermek demektir.
Çay içmeden duramıyorsanız zeytinyağı renginde demsiz çayı ya da yeşil çayı tercih edebilirsiniz. Yeşil çay günde 1 fincandan fazla içilmemelidir.
Çay içerken içine şeker atmaktan vazgeçemiyorsanız uygulayacağınız tek bir çözüm yolu var. O da çayı sadece sabahları bir fincan içmektir.
“Zayıflama çayları\” olarak satılan ürünlere şüphe ile yaklaşın. Bunlar kilo vermeyi sağlamak yerine sağlığınızı tehlikeye sokabilir. Ne olduğu belli olmayan ürünlere umut bağlamayın.
Beslenme alışkanlıklarını değiştirmediğiniz durumda bitkisel zayıflama yolları adı altında sunulan hiç bir yöntem işe yaramayacaktır. Doktor ya da diyetisyen önermiyorsa bunlardan uzak durmak en mantıklısıdır.
Bilinen markalar olmak şartıyla antioksidan içeren ve metabolizmayı hızlandırabilen yeşil çaylar günde 1 fincandan fazla içilmemelidir.
Basit şekerlerden, hamur işlerinden, pastalardan, böreklerden ve hazır paketlenmiş yiyecekleri hayatınızdan çıkarabilirsiniz.
Beslenme programında Glisemik indeksi düşük olan gıdalara ağırlık verilmelidir. Kan şekerini birden yükseltip birden düşüren besinlerden uzak durunuz. Zayıflamak istiyorum diyenlere sebze, yeşillik ve lifli yiyecekler ile beslenmelidir.
Glisemik indeksi yüksek olan yiyecekler; glikoz, nişasta, kızarmış patates, mısır nişastası, pirinç unu, muhallebi, bisküvi, kola, beyaz ekmek, pişmiş havuç, glutensiz ekmek, patates unu, ekmek, karpuz, çikolata, cips, beyaz şeker, ananas, bal, kuru üzüm, patates, mısır gevreği ve patlamış pirinç olarak sıralanabilir. Bunları sınırlandırma en iyi zayıflama yolu olarak görülebilir.
En kalorili yiyeceklerden uzak durmalısınız. Örneğin baklava, börek, kola, hazır meyve suları, şekerli tatlılar, cipsler, gevrekler, hamur işleri gibi yüksek oranda basit şeker, karbonhidrat ve yağ içeren besinler ve içecekler beslenme listesinden çıkarılabilir.
Kilo verme sürecinde limon, limonlu su, ıspanak, marul, maydanoz, semiz otu, dereotu, pazı, domates, enginar, brokoli, salatalık, zencefil, havuç, karnabahar ve lahana gibi besinlerle hazırlayacağınız yiyecekleri alışkanlık haline getirmeye çalışabilirsiniz.
Lifli gıdalardan zengin beslenme programları uygulayın. Örneğin sebze ağırlıklı bir beslenme tercih etmek kısa sürede kilo vermenize yardımcı olabilir. Ayrıca haftada iki gün mercimek, fasulye, barbunya, nohut gibi baklagiller tercih edilebilir. En çok lif içeren gıdalar tam tahıllar, bezelye, enginar, kabak, lahana, armut, incir, kayısı ve yulaf kepeği olarak sıralanabilir.
Ender Saraç zayıflama yöntemleri ile ilgili katıldığı birçok televizyon programında uyku düzeninin öneminden bahsetmiştir. Ayrıca Canan Karatay’da bir programda zayıflamak isteyenlerin günde 8 saat uyuması gerektiğini ve bunun yağ yakımı için çok önemli olduğunu vurgulamıştır.
Yemeklerden yarım saat önce ve yarım saat sonrasına kadar su içmeyin. Sabahları aç karnına bir kaç damla olacak şekilde limonlu su içmek sizi canladıracak ve mikroplardan arındıracaktır.
Güne iyi bir kahvaltı ile başlayın. İyiden kasıt protein, karbonhidrat ve yağ dengesinin ayarlanmasıdır. Örneğin 1 tam yumurta, 10 adet tuzsuz zeytin, 1 dilim kepek ya da tam buğday ekmeği, 2 kibrit kutusu kadar beyaz peynir ya da 2 çorba kaşığı lor peyniri, yaz mevsiminde domates, salatalık, biber yenilebilir.
Kış mevsiminde ise kahvaltıda yenilen domates, salatalık gibi sebzelerin yerine patlıcan ezmesi, ıspanak, kıvırcık, marul yenebilir.
Kalori dengesizliğinin önüne geçebilmek için bir uzmandan yardım almanız gerekiyor. Eğer böyle bir imkanınız yoksa kalori cetveli rehberinden faydalanabilirsiniz.
Zayıflama yolları arasında oldukça popüler olan karbonhidrat diyeti, protein diyeti, ya da muz diyeti gibi saçmalıklarla vaktinizi harcamayın. Sağlıklı bir beslenme programında yiyecekler % 40-50 sağlıklı karbonhidrat, % 30-40 protein ve % 20 -30 oranında sağlıklı yağ içermelidir.
İnternet, gazete ya da dergilerde yayınlanan ne olduğu bilinmeyen zayıflama diyetleri sizin için uygun olmayabilir. O nedenle uygulayacağınız zayıflama programının size özel olarak diyetisyen tarafından hazırlanmasına dikkat ediniz. Herkesin metabolizması, sağlık durumu, kalori ihtiyacı, yaşı, cinsiyeti farklılık gösterdiği için bu kurala uymak çok önemlidir.
Günde içilen kahve sayısı 1’i geçmemelidir.
Ekmekten kopamayanlar günde 2 ya da 3 dilim tam buğday ekmeği ya da kepek ekmeği tercih edebilir. Ancak kepek ekmeği her gün yenirse kansızlığa neden olabilir.
Bir çok yerde zayıflamanın sırları gibi saçmalıklar görürseniz aldanmayın. Hepsinin tek amacı var, o da ticaret ve para kazanmaktır. İnsan sağlığı ile oynayan şarlatanlardan uzak durmalısınız.
Zayıflamak için egzersiz şart değil ancak egzersiz yapılması kilo vermeyi kolaylaştırır. Sağlıklı beslenme kurallarına uyan birisi doğal olarak kendiliğinden zayıflayabilir. Önemli olan bunu başarabilmektir. Ancak yürüyüş, ip atlama ve pilates zayıflamaya yardımcı egzersizlerdir.
Hormonlu sebze ve meyvelerden uzak durmalısınız. Peki ama meyvelerin ya da sebzelerin hormonlu olup olmadığını nasıl anlayacaksınız? Çekirdeksiz, şekli bozuk olan patlıcan, kabak ya da biberleri satın almayın. Yine şekli bozuk ya da şekilsiz ve yapışık yumrulu patatesler de hormonlu olabilir. Orantısız bir şekilde incelen şekli bozuk salatalıklardan da şüphe etmek gerekir. Aşırı büyük ve yapışık çilekler yenilmese iyi olur.
Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmeye özen göstermelisiniz. Örneğin narenciye çeşitleri (portakal, mandalina, greyfurt ve limon), ıspanak, pırasa, kereviz, brokoli, kabak, karnabahar, pazı, lahana, yer elması gibi sebzeler ile muz, ayva, kivi, bal kabağı ve nar gibi meyveler kış mevsiminde tüketilse daha iyi olur. Domates, salatalık, patlıcan, kavun, karpuz, erik, kiraz, kayısı ve şeftali gibi yiyecekler ise yazın yenmelidir.
Zayıflamak için bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz çok faydalı olacaktır. Her hastalık durumunda ilaç kullanılması vücudun dengesini alt üst edebiliyor. Bazı ilaçların kullanımı fazla acıkmaya neden olabiliyor. O nedenle bağışıklığı güçlendirmek için stresten uzak durmaya çalışmak ve onu kontrol altına alma yolları öğrenilmelidir.
Özellikle A vitamini, E vitamini, C vitamini, D vitamini ve Omega 3 içeren gıdalar ile beslenmek bağışıklık ve zayıflamak için çok önemlidir. Sabahları limonlu su içmek de grip veya nezleyi önleyebilir.
Zayıflamak istiyorum diyorsanız en etkili kilo verme yolları arasında her şeyin doğalını kullanmak en iyisidir. Parfüm ve ruj gibi ürünlerin sağlıklı olduğundan emin olmalısınız. Her gün makyaj yapan bir kadın ömrü boyunca 25 kilo ruj yutabiliyor. Bunun da bin bir çeşit yan etkileri olabileceği için dikkatli olmak da fayda var. Eğer ayda 10 kg kadar vermek istiyorsanız en hızlı kilo vermenin yöntemi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
İsterseniz başabilirsiniz. 16 yaşındayım, 155 civarı boyum var ve 62 kiloydum. diyetisyene gittim ve bana uygun bir diyet proğramını 3 ay civarı uyguladım ve şimdi 48 kiloyum 🙂 Burda yazılan şeyler doğru kilo vermek aslında çok kolay,tek gerekli şey iradeye hakim olabilmek. Ama zayıflamak isteyen herkesin diyetisyene gitmesi şart. mesela ben diyetisyene gitmeseydim tiroit sorunum olduğunu bilmiyordum. Şimdi iyiki gitmişim diyorum.
Beslenmenizden tuzu çıkarın bence ve günde 5-6 öğün yemelisiniz.