Oruç Tutmak: Faydaları ve 10 Öneri

Oruç tutmak, insanın nefsini kontrol altına almasını sağlayan ve farz olan bir ibadettir.

Hicri takvimin 9. ayı Ramazan ayında milyonlarca Müslüman bu ibadeti yerine getirmeye çalışır.

Bazı uzmanlara göre oruç tutmanın faydaları saymakla bitmiyor. Ancak sağlıklı bir şekilde bu ibadeti yerine getirmek için önerilen bazı kurallar var.

Kısa sürede acıkmamak için neler yemeli, nasıl beslenmeliyiz, Ramazan’da tok tutan besinler nelerdir sorularını cevaplıyoruz ve ayrıca bu yazıda oruç tutmanın faydaları nelerdir, orucu bozan durumlar ve oruç tutmakla ilgili ayetler nelerdir ve uzmanlar bu konuda ne diyor hepsini açıklıyoruz.

Güneş’in doğuşu ile başlayıp batışı ile son bulan oruç ibadetinde hiç yiyecek ve içecek tüketilmez. İnsanı manevi olarak huzura erdiren bu ibadet ile organlar dinlendiği için maddi olarak da bir kazanç sağlanmış olur.

Yemek yememek enerji seviyesini düşürse de iman gücünü artırarak hayata daha olumlu ve ümitli bakmayı sağlar. Bu açıdan oruç tutan biri zorunlu olan bir ibadeti yerine getirdiği için kendini daha güvende hisseder.

Özellikle yaz günlerinde oruç ibadetini yerine getirmek zor olarak görülse de uygulayacağınız basit tekniklerle oruç tutarken hiç zorlanmayacaksınız ve ibadetinizi belki de tam 29 ya da 30 gün tutarak cennetin kapısına doğru yol almış olacaksınız. Sizler için oruç tutmakla ilgili merak ettiğiniz tüm sorular için bu yazıyı hazırladık. Hadi başlayalım.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Huzurlu bir nesil için… (@cocuklaricinhadisler)’in paylaştığı bir gönderi ()

Oruç Tutmak İçin 10 Neden

Bazı yıllarda 29 gün bazı yıllarda da 30 gün tutulan oruç, sadece yemek yememek ve içmemek olarak görülse de aslında yalandan, iftiradan, sigaradan, alkolden, küfürden ve cinsellikten uzak durmak için de bir fırsat olarak görülebilir.

Oruç, nefsimizi kontrol altına almayı öğrenebilmek için çok faydalı bir ibadettir. Küfretmek, yalan söylemek ve iftira atmak belki orucu bozmaz ancak bir ibadeti yerine getirirken günah olan davranışları sergilemek kabul edilir davranışlar değildir.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

İslam ve İhsan (@islamveihsan)’in paylaştığı bir gönderi ()


Yalan söyleme ve küfür etme gibi davranışlar gösteren çocuklarımıza oruç tutmanın kuralları arasında yalan söylemenin ve diğer kötü davranışları da yapmanın yasak olduğunu söyleyebiliriz. Böylece çocuklarımızın bu davranışlarını azaltabiliriz. Peki oruç tutmanın faydaları nelerdir?

Oruç Tutmanın Faydaları

Kurallara uygun olarak yapıldığında oruç tutmak sağlık için çok faydalıdır. Dini açıdan değerlendirme “Oruç tutan sağlık bulur.” şeklindeki hadislere dayandırılabilir. Ancak konuyla ilgili bilimsel çalışmalar yeterli düzeyde değildir.

Orucun sağlık üzerine etkilerini inceleyen daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var. Ancak uzmanların üzerinde fikir birliğine vardığı faydaları aşağıdaki gibi listelenebilir.

  • Beyin çalıştıkça güçlenir, diğer organlarımız ise yorulur. Oruç,  en çok beyni çalıştırır ve diğer organları ise dinlendirir.
  • Hafıza ve dikkat sorunlarına iyi gelir.
  • Ruhsal açıdan dinlendirdiği için strese ve depresyona karşı koruyucudur.
  • Beyindeki sinir hücrelerinin sayısını artırır.
  • Parkinson ve bunama gibi hastalıkların riski oluşan yeni sinir hücreleri ile azalmış olur.
  • Sahip olduklarının kıymetini anlama fırsatı verir ve şükretmeyi öğretir.
  • Kötü davranışların sayısını azaltır.
  • Negatif insanı pozitif yapar.
  • Öfkeyi kontrol etmeyi sağlar. Sağlıklı beslenerek oruç tutan insanda öfke problemleri daha az görülür.
  • Oruç tutmak, genel sağlık durumuna iyi gelir ve bağırsak kök hücrelerinin yenilenme işlevini artırır. Bu ABD Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bağlı içinde Türk bilim insanı Doç. Dr. Ömer Yılmaz’ın da yer aldığı araştırma ekibi tarafından yapılan çalışma ile kanıtlandı.

Saymakla bitmeyen faydaları olan oruç ibadetini yerine getirmek hücrelerin kendini yenilemesi açısından her sene uygulanması gereken detoks olarak da görülebilir.

Zehirler detoks ile vücuttan uzaklaşırken, oruç bu zehirlere maruz kalarak hasar gören hücrelerin yerine yenilerinin yapılmasına zemin hazırlar.

Bu ibadeti yerine getirirken hangi durumlardan uzak durmalı, dini açıdan orucu bozan durumlar nelerdir aşağıdaki bölümde açıkladım.

Orucu Bozan Durumlar

Unutarak bir şeyler yemek ve içmek orucu bozmaz. Bu nedenle unuttuğunuz anda ağzınızı yıkayıp oruç tutmaya devam edebilirsiniz. Peki oruçluyken ne yapılmaz, orucu bozan durumlar nelerdir?

  • Bilerek yemek, içmek
  • Cinsellik
  • Burna herhangi bir sıvının çekilmesi
  • Bilerek sigara dumanını içine çekmek
  • Abdest sırasında suyun boğaza kaçması
  • Önden ya da arkadan fitil kullanmak
  • Merhemin iç organlara kaçması
  • Kendi kendine tatmin
  • Dil altı ilacı emmek
  • Kan yutmak
  • İlaç şırınga etmek

Orucu bozan durumlardan yukarıda sayılanlar fiziksel olanlardır. Örneğin küfür etmekle oruç bozulmaz ancak sevabından faydalanmanız da mümkün olmaz.

Sağlık açısından küfür etmenin zararını şu şekilde açıklayabiliriz. Bütün kötü düşünceler vücuttaki asit miktarını artırır. Asit miktarı vücudu negatif enerjilere ve hastalıklara daha açık hale getirir.

Daha Kolay Oruç Tutmak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Yapılan araştırmalarda sahura kalkmadan oruç tutmanın bir çok zararı olduğu ortaya konmuştur. 1997 yılında Hamilton ve arkadaşları tarafından yapılan araştırmada sahura kalkılmadığı taktirde vücutta bazı olumsuz durumların meydana geldiği sonucuna ulaşılmıştır.

Çalışmanın değerlendirme bölümünde ulaşılan sonuçlar;

  1. Açlık süresi uzar.
  2. Yorgunluk ve halsizlik artar.
  3. Unutma problemleri görülür.
  4. Düşük kan şekeri ve hipoglisemi problemleri ortaya çıkar.

olarak sıralanmıştır (1). O halde oruç tutmak sağlıklı olsa da sahura kalkılmaması durumunda vücudumuz buna olumsuz tepki vermektedir. Kolay ve sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için şu prensiplere dikkat etmeliyiz:

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

KONYA K HAN (@konyakhan)’in paylaştığı bir gönderi ()

  • Mutlaka sahura kalkınız.
  • Herhangi bir hastalık durumunuz olup olmadığını öğrenmek için dahiliye uzmanına danışınız. Oruç tutmak sağlığınızı ciddi bir şekilde tehlikeye sokacaksa tutmayınız.
  • Sahurda ağır yemekler yerine daha hafif gıdalar tercih edilebilir. Böylece uyumak istediğinizde sindirim problemlerinizi azaltmış olursunuz.
  • Sahurda basit şeker içeren ve tuzlu gıdalardan uzak durunuz.
  • Sahurda ekmek, pirinç, börek ve makarna gibi yiyecekler kan şekerini birden yükseltir ve gün içinde daha çabuk acıkırsınız.
  • Bir gün içinde 2 ya da 3 bardak ayran, yoğurt ya da süt tüketebilirsiniz.
  • İftarda çok hızlı yenmemelidir.
  • İftarda aşırı şeker içeren yiyecekler yerine kan şekerini birden yükseltmeyen gıdalara ağırlık verilebilir.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Aralıklı Oruç ➕ Low Carb (@ogobekgidecekkk)’in paylaştığı bir gönderi ()


Yazımızda oruç tutmak hakkında oruç tutmanın faydaları nelerdir ve orucu bozan durumlar ile daha kolay ve sağlıklı bir şekilde oruç ibadetini yerine getirmek için yapılması gerekenleri açıkladım. Orucu kolay tutmak için uygulanması zor olmayan öneriler üzerine odaklandım. İnşallah faydalı olur.

Kaynaklar:

  1. Hamilton, E. M. N., Whitney, E. N., & Sizer, F. S. (1991). Nutrition: Concepts and controversies.

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!