Omega 3 Balık Yağı Hapı Kilo Yapar Mı?

Balık yağı hapları bilimsel olarak kanıtlanmış sayısız faydaları ile sağlıklı beslenme için oldukça önemli besin bileşenleri içerirler. Bunlardan en önemlisi hücre zarı geçirgenliğini sağlayan omega 3 yağ asitleridir. Onlar olmadan vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminler, mineraller, proteinler ve oksijen hücre içine giremez ve çeşitli problemler ortaya çıkar. Takip edilen beslenme planı deniz ürünleri ile yeşil yapraklılar açısından fakirse açığın kapatılması için balık yağı takviyesi kullanımı düşünülebilir. Ancak sayısız faydasına rağmen birçok kişi balık yağı iştah açar mı, omega 3 kilo aldırır mı ve günde iki tane hap alsam balık yağı kilo aldırır mı endişesi taşır.

Balık yağının kilo aldırması hakkındaki endişeler içerisindeki yağ kelimesinden kaynaklanır. Yıllarca insanlara yağlı yemenin sakıncalı olduğu fikri aşılanmış ve sonuç olarak insanlar karbonhidrata yönlendirilerek kilo almışlardır. Örneğin balık yağı kilo yapar mı diye düşünen biri hiç çekinmeden rahatlıkla 5-10 dilim ekmek yiyebiliyor. Ancak ekmeğin bir dilimindeki 12 gram karbonhidrat ve 3 gram protein gözden kaçıyor. Alınan balık yağı takviyeleri ise sadece 1-2 gram kadar.

Zayıflamak veya kilo almak isteyenler için balık yağı hapı kilo aldırır mı oldukça önemli bir merak konusu. Ayrıca vücut geliştirme ile uğraşanlar da balık yağı kas yapar mı nasıl ve ne zaman kullanmalıyım diye düşünüyor. Hemen açıklamak gerekirse bu soruların cevabı hem evet hem de hayır olarak verilebilir. Peki hangi şartlarda balık yağı hapları kilo aldırır ve kas yapar açıklayayım. Ancak bunu anlatabilmek için önce balık yağının özelliklerine daha yakından bakmalıyız.

Balık Yağı ve Omega 3 Nedir, Kilo Aldırır Mı?

Balık yağları, kasların aktivitesinden hücrelerin düzgün şekilde çalışmasına kadar birçok işlevi olan zengin omega 3 kaynakları arasındadır. Vücut tarafından üretilemedikleri için gıdalardan alınması gereken omega 3 yağ asitleri yeterince alınmadığında hücre zarının geçirgenliği bozulur.

Sonuç olarak vitamin, mineral, oksijen ve protein alamayan hücreler nedeniyle kas, beyin, kalp ve cilt gibi birçok mekanizma olumsuz etkilenir. O nedenle omega 3 yağ asitlerinin günlük olarak alınması oldukça önemlidir.

Bir Harvard Üniversitesi araştırmasına göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde omega-3 eksikliğine bağlı olarak her yıl yaklaşık 100 bin kişi hayatını kaybediyor (1). Durum birkaç deniz ülkesi hariç birçok ülke için de hiç iç açıcı gözükmüyor.

Öyle ki yapılan araştırmalar toplumların deniz ürünleri ve yeşil yapraklı besinleri yeterince almadığını ortaya koymaktadır. Denizden uzak ve deniz ürünlerinin az tüketildiği ülkelerde balık yağı eksikliğine bağlı mortalite oranları artıyor. Bakın size bir şey söyleyeyim mi?

Balık yağının faydaları ile omega 3 yağ asitlerinin faydalarını bilen biri beslenme konusunda son derece titiz davranır. Sağlıklı yaşayabilmek, kalp ve beyin sağlığını korumak için günlük beslenme planına özellikle soğuk sularda yetişen yağlı balıkları ve yeşil yapraklı gıdaları ekler. Ayrıca Omega 3 açısından zengin balıklardan somon balığı, ringa balığı, ton balığı, sardalya ve hamsi gibi balıkları yemeye özen gösterir.

Şimdi, param olsaydı tabi ki ben de bu yiyecekleri beslenme programıma eklerdim dediğinizi duyar gibi oldum. Biliyorsunuz ki hem ekonomik şartlar hem de hazırlama zorluğu nedeniyle her gün balık yemek neredeyse imkânsız gibi. Ancak iyi seçilen ve doktor önerisi ile kullanılan balık yağı takviyeleri uygun fiyat performans açısından akla gelen ilk çözümlerden biridir. Peki balık yağı haplarının faydaları nelerdir, kilo aldırıyorlar mı, onları seçerken nelere dikkat etmek gerekiyor biliyor musunuz? Bu soruların cevabını bilerek yola çıkmanın hayalinizi gerçeğe iyice yaklaştıracağını söylemeye bile gerek yok!

Balık Yağı Hapının Faydaları

Bilimsel araştırmalara göre Omega 3 yağ asidi içeren balık yağı takviyelerinin düzenli kullanımı birçok açıdan faydalı bulunmuştur. Bu olumlu etkilerin çoğu kanıtlanmış olsa da bazı bulguların yeni yapılacak çalışmalarla desteklenmesi gerekir.

  • Kalp sağlığını korur ve inme riskini düşürür.
  • Stres ve depresyon üzerinde olumlu etkiler tespit edilmiştir.
  • Yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır.
  • Zihin ve beyin işlevlerini düzenler. Örneğin dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik, sonucunu düşünmeden hareket etme ve konsantrasyon eksikliği gibi problemlerin önlenmesinde olumlu etkiler görülmüştür.
  • Eklem ağrıları, omuz ağrısı ve egzama ağrılarını hafifletebilir.
  • Halsizlik ve yorgunluk durumları için de uzmanlar tarafından önerilmektedir.
  • Kan yağlarından trigliserid yüksekliğinin düşürülmesinde doktor tarafından reçete edilen balık yağı kullanımı Amerikan Gıda ve İlaç dairesi (FDA) tarafından da onaylanmıştır.

Balık yağı takviyelerinin bu olumlu etkilerinden faydalanmak o takviyenin kalitesine ve doğru şekilde muhafaza edilmesine bağlıdır. Balık yağı kullanımındaki püf nokta balık yağının doğru seçilmesi ve doktor önerisi ile kullanılmasıdır.

Balık Yağı Hapı Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

İyi bir balık yağı takviyesi kullanmaya karar verdiyseniz takviyenin DHA ve EPA değerlerine bakmak oldukça önemlidir. Ayrıca hangi formda olduğu da dikkat edilmesi gereken önemli bir püf noktasıdır.

💪Balık yağı haplarının EPA ve DHA değerleri 300 mg üzerinde olduğunda istenen etkiyi oluşturur. Etiket üzerindeki bu değerler kontrol edilmelidir.

Güvenilir markalar tercih edilmelidir. Hava ile temas etmiş ürünlerden uzak durulmalıdır. Balık yağlarının trigliserid formda olup olmadığı takviye üzerinde açıklanmış olmalıdır. Ayrıca takviyenin üzerinde onayları ve Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın izinleri incelenmelidir.

Şimdi balık yağı takviyesini doğru şekilde seçtiğinizi hayal edin. Doktor önerisiyle kullanmaya başladınız. Kısa sürede beklediğiniz etkiyi gösterdi ancak yine de uzun süreli kullanımında endişeleriniz var. Size hemen sevindirici haberi vereyim: Ne ekerseniz onu biçersiniz.

İstediğiniz etkiyi sağlamak için balık yağı haplarının kullanım şekli oldukça önemli. Başka bir ifade ile hedefiniz kilo almak, kas yapmak veya zayıflamak olabilir. Ancak şu anda bu yazıyı okuduğunuza göre bütün hedefler için balık yağlarını aynı şekilde kullanmayı beklemiyorsunuz değil mi? O zaman ayrıntılara yakından bakalım.

Balık Yağı Kilo Aldırır Mı?

Balık yağları için takviyeler, kalori açısından çok yüksek değerlere sahip değildir. Örneğin balık yağı kapsülleri genellikle 1000 mg civarındadır. Markaya ve içeriğine göre değişmekle birlikte günlük kullanım önerisi ise genellikle 2 kapsül şeklindedir.

Günlük kullanım değerleri kalori açısından 2 gram üzerinden hesaplandığında bu 18 kaloriye denk gelir. Ancak bazı balık yağları sıvı şeklinde satılmaktadır ve günlük kullanım önerisi de 1 tatlı kaşığı kadardır. Miktar olarak 5 gram ve 90 kcal baz alındığında dahi yüksek kalori içermez.

Kilo almak isteyen biri için günlük 5 gram balık yağı bile kalori açıklarını kapatmaz. Zaten 2 kapsülden fazlası da önerilmez. Bu açıdan bakıldığında balık yağı kilo yapar mı sorusunun cevabı hayırdır. Ancak şu konuda anlaşmamız gerekiyor. Sağlıklı olmadan aldığınız kilolar kalıcı olmaz. Demek ki balık yağları kilo almak için değil, sağlığı korumak ve kalıcı kilo sağlamak için kullanılabilir. Peki hangi şartlarda kilo aldırır?

Sadece balık yağı içeyim ve kilo alayım diye düşünüyorsanız yanlış yolda olduğunuzu bilmenizde fayda var. Yüksek kalorili sağlam bir kilo alma programı uygulamıyorsanız kilo almanız maalesef mümkün değil! O halde kilo almak istiyorsanız öncelikle sağlıklı bir kilo alma planına ihtiyacınız var. Uyguladığınız kilo alma programının etkisini hızlandırmak için de günde 1 veya 2 kapsül balık yağı kullanabilirsiniz.

Balık Yağı Kilo Almaya Yardımcı Olur Mu?

Kilo alamama nedeniniz beslenme yetersizliği ve hücre zarının geçirgenliğinin bozulması ise balık yağları içeren takviyeleri kullanmak etkili olabilir. Çünkü omega 3 eksikliği vitamin, mineral ve proteinlerin hücre içine girmesini engellediği için beslenme bozukluklarına neden olabilir. Yani çok yeseniz bile önemli besin bileşenlerinden yoksun kalabilir ve kilo alamayabilirsiniz. İşte böyle durumlarda balık yağı kullanımı hücre zarı geçirgenliğini düzelterek kilo alımına yardımcı olur.

Uyku düzenini olumlu etkilediği için hormonların düzene girmesini sağlar. Eğer yüksek kalorili bir diyet listesi ile kullanırsanız kilo almaya yardımcı olduğu söylenebilir.

💪 Kısa sürede kilo almayı hedefliyorsanız günde 4000 kalorilik beslenme programına ek olarak 1000 mg balık yağı ve 1000 mg C vitamini takviyesini birlikte kullanabilirsiniz. Ancak öğle yemeğinden sonra daha etkili olacaktır. Uyku bozukluğunuz varsa yatmadan önce de alabilirsiniz.

Zayıflamak isteyen ancak balık yağı takviyesi kullanması tavsiye edilenler için de müjdeli bir haberim var. Zaten halihazırda karbonhidrat açısından fakir protein açısından zengin bir diyet uyguluyorsanız günde 1 kapsül asla kilo aldırmaz. Siz doktorunuz önerdiyse o öneriye uyabilirsiniz. Yani balık yağından değil, fazla ekmek yemekten kaçınmanız daha mantıklı olacaktır. Ancak yatmadan önce kullanmanızda fayda var.

Hayvansal gıdaları tercih etmiyorsanız veya balık yağı takviyesi kullanmak istemiyorsanız aynı etkilere sahip bitkisel kaynakları beslenme programınıza ekleyebilirsiniz. Bu bitkisel kaynaklar omega 3 yağ asitleri içerir. Vücudunuz omega 3 eksikline bazı tepkiler verir.

Omega 3 Yağ Asidi Eksikliği Belirtileri

  • Kabızlık problemleri yaşamak
  • Kuru cilt yapısına sahip olmak
  • Ciltte kaşıntılar olması
  • Saç dökülmesi
  • Saç ve tırnak kırılması
  • Çabuk hastalanmak ve soğuk algınlığı problemleri
  • Unutkanlık
  • Eklem ağrıları
  • Stresle baş etmede sorunlar ve depresyon

Eğer bu belirtiler varsa hedefiniz ne olursa omega 3 içeren balık yağı takviyelerine veya bunun bitkisel versiyonlarına yönelebilirsiniz.

Omega 3 Yağ Asidi Nedir?

Vücut tarafından sentezlenemeyen ve besinlerle birlikte alınması gereken yağlara esansiyel yağ asitleri denir. Esansiyel yağ asitleri ise omega 6 ve omega 3 olmak üzere iki çeşittir.

  • Linoleik asit omega-6 yağ asidi olup margarinlerde ve bazı bitkisel yağlarda bulunur. Mısıryağında, soya yağında, bazı bitkilerin tohumlarında, tahıllarda ve kırmızı et omega 6 yani linoleik açısından zengin kaynaklardır.
  • Alfa linolenik asit (α-linolenik asit) ise omega-3 yağ asidi olup ceviz yağında, keten tohumu yağında, kanola yağı, bazı tohumlarda, deniz planktonlarında, fasulyede, yeşil yapraklı sebzelerde ve birçok balık türünde bulunur. Ayrıca kabuklu yemişler de alfa linolenik asit açısından zengindir. Bu gruba aynı zamanda kısaca (ALA) da denilir.
  • EPA ve DHA ise balık yağlarında bulunan sırasıyla 20 ve 22 karbonlu yağ asitleridir. EPA kalp sağlığı, DHA ise beyin sağlığı için faydalı olarak bilinmektedir. Dolayısıyla takviye seçimi yaparken bu değerlere dikkat etmek gerekir. Peki ama omega 3 yağ asitlerinin faydaları nelerdir öğrenelim.

Omega 3 Yağ Asitlerinin Faydaları

Bir 2012 araştırması Omega 3 yağ asitlerinden EPA ve DHA’nın kardiyovasküler fonksiyon, Alzheimer hastalığı ve fetal gelişim ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Araştırmada bu moleküllerin nörolojik gelişim, enflamasyon, bağışıklık sistemi ile göz ve retina sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu belirtilmiştir.

Tıp literatüründeki çalışmalar incelendiğinde omega 3 yağ asitlerinin insan sağlığı ve yaşlanma üzerinde birçok olumlu faydaları olduğu görülür. Bunlar aşağıda listelenmiştir:

  • Kalp sağlığını korur. Normal olmayan kalp ritmini düzenleyebilir.
  • Yüksek kan basıncını düşürür.
  • Kötü kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.
  • Kalp çarpıntısına iyi gelir ve kalp krizi riskini azaltır.
  • Alzheimer açısından olumlu etkileri vardır.
  • Eklemlerde meydana gelen iltihabi durumların gelişimini yavaşlatır.
  • Tip 2 diyabet ve trigliserid düzeyleri üzerinde olumlu etkileri vardır. Hatta çok yüksek trigliserid seviyesine sahip olanlara omega 3 preparatları reçete edilebilmektedir.
  • Bipolar bozukluk ve şizofreni oluşumunu yavaşlatabilir.

Omega 3 kullanmanın aynı zamanda kilo kontrolü üzerinde olumlu etkileri olduğu birçok uzmanın görüş birliğine vardığı bir konudur. Ancak kilo verme açısından değerlendirildiğinde tek başına omega 3 ya da balık yağı takviyesi kullanmak amaca ulaştırmayabilir. Peki omega 3 yağ asitlerinin olumlu etkilerinden faydalanmak için illa ki balık yağı mı tüketmeliyiz? Cevap hayır tabi ki. İşte o besinler:

Zengin Omega 3 Kaynakları

Aşağıdaki yiyeceklerin üzerine tıklayarak EPA ve DHA değerlerini öğrenebilirsiniz.

Hayvansal omega 3 kaynakları:

1. Balık Yağı Hapları
Orzax Balık Yağı Takviyesi 1 kapsülde (1200 mg) Omega 3: 780 mg EPA:384 mg DHA:252 mg E Vitamini:0.7 mg
2. Ton Balığı
Dardanel 100 gram zeytinyağlı ton balığı Omega 3:  EPA +DHA:200 mg, protein 23.5 g, yağ:12.4 g
3. Uskumru
1 porsiyon uskumru balığı Omega 3: EPA: 430 mg, DHA:550 mg, protein 18.6 g, yağ:13.9 g
4. Somon
1 porsiyon somon balığı Omega 3: EPA: 570 mg, DHA:1200 mg, protein 25.6 g, yağ:13.1 g

Bitkisel omega 3 kaynakları:

1. Ceviz
1 fincan cevizde: 5.5 gram ALA (alfa linolenik asit omega 3)
2. Soya fasulyesi
1 yemek kaşığı soya fasulyesi yağı: 920 mg ALA
3. Keten tohumu
1 yemek kaşığı keten tohumu: 6700 mg ALA

Diğer bitkisel omega 3 kaynakları: Kanola, kabak çekirdeği yağı, kekik, semizotu, fasulye ve yeşil yapraklı sebzeler olarak sıralanabilir.

💪 Kilo almak isteyenler yukarıda sayılan besinleri kilo alma beslenme programlarına gönül rahatlığı ile ekleyebilirler.

Zayıflamak amacında olanlar ise zayıflama beslenme planları içinde bu besinlere yer verebilirler.

Balık Yağı Vücut Geliştirmede Nasıl Kullanılır?

Yoğun bir egzersiz programınız varsa vücudunuz spor yapmayan insanlara göre daha çok sağlıklı yağ ister. Bu açığı kapatmanın en etkili yolu ise Hindistan cevizi ve balık yağını vücut geliştirme beslenme programına eklemektir. Örneğin gece yatmadan önce 1 kapsül kullanabilirsiniz. Böylece uykuya daha çabuk dalmanız kolaylaşır ve daha iyi bir dinlenme sağlamış olursunuz.

💪 Balık yağı kas yapar mı sorusunun cevabı ise egzersiz ve beslenme programınıza göre değişir. Düzenli olarak haftada 3 kez sağlam bir antrenman programını uyguluyor musunuz? Yüksek proteinli ve karbonhidratlı bir beslenme düzeniniz var mı?

Cevabınız evetse öğleden sonra 1000 mg C vitamini içeren besin takviyesi ile 1 kapsül balık yağı kullanarak kas yapımını hızlandırabilirsiniz. İlaveten gece yatmadan önce 1000 mg daha kullanırsanız testosteron hormonu yükselir, dolaşım canlanır, organlarınıza kan akışı artar. Daha iyi dinlenirseniz ve kas inşa süreci bu durumdan olumlu etkilenir.

SONUÇ: Kilo almak isteyen biri sadece balık yağı tüketerek asla kilo alamaz. Ancak bunun tersi de doğrudur. Yani zayıflamak isteyen biri de sadece balık yağı ile kilo veremez. Kilo kontrolünde her insanın ihtiyaç duyduğu makro değerler aynı değildir.

Kilo almak için sağlam bir beslenme programına ihtiyaç vardır. Ancak bu beslenme programında omega 3 kaynaklarına yer vermek gerekir. Çünkü kişinin ihtiyacına göre değişmekle birlikte 175 cm boyunda 75 kilo bir delikanlının kilo alması için en az 3500 kalori gerekir.

Alınan kalorilerin tüm vücut tarafından verimli kullanılması için de omega 3 kaynakları gerekir. Başka bir ifade ile beslenme programı ile alınan kalorilerin etkin kullanımı açısından balık yağı kilo aldırır mı sorusunun cevabı evettir.

Yorum

  1. Nalan Mart 18, 2018
  2. Salih Temmuz 23, 2023
  3. nilüfer sipahi Temmuz 23, 2023
  4. Salim Ağustos 9, 2023
  5. nilüfer sipahi Ağustos 11, 2023
  6. Derin Aralık 30, 2023
  7. Selim Mayıs 15, 2024
  8. Gülden Haziran 5, 2024

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!