Neden Kilo Veremiyorum, Ne Yapmalıyım, Diyetisyen Şart mı?

Diyet yaptığım halde neden kilo veremiyorum diye merak ediyorsanız doğru adreste olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

Bazen ne yaparsanız yapın vücut kilo vermeyi durdurur, eğer tiroit hormonunun az çalışması, şeker hastalığı ya da başka bir rahatsızlığınız varsa kilo veremez hale gelirsiniz. Böyle durumlarda diyetisyen kontrolü büyük önem taşır. Peki ama neden zayıflayamıyorum diyor musunuz? İşte en bilimsel cevabı:

Spor ve diyet yaptığınız halde neden kilo veremiyorsunuz, uyguladığınız diyetler neden işe yaramıyor?

Artık psikolojim bozuldu,  zayıflayamıyorum ne yapmalıyım diyenlere diyetisyenler ve Canan  Karatay bu konuda ne diyor, neleri tavsiye ediyor hepsini ayrıntılı olarak aşağıda açıkladık.

Zayıflamak için diyetisyen tarafından hazırlanmış iyi bir beslenme programı uygulayıp her gün egzersiz yapmanıza rağmen kilo veremeyebilirsiniz.

Büyük bir olasılıkla uyguladığınız diyet size uygun olarak hazırlanmamıştır. Yaptığınız egzersizler de yağ yakımını sağlayacak düzeyde yoğun olmayabilir.

Doğum sonrasında alınan kilolarla başınız dertte olabilir. Hangi nedenle olursa olsun kilo her zaman sizi mutsuz eder. Siz de diyet yapmaya başlarsınız.

Neden başarılı olmak bazen mümkün değildir, biliyor musunuz? Cevabı aslında çok basit, genellikle bazı hastalıklar buna neden oluyor.

1 gram bile kilo verememenin nedenleri nelerdir diye bakıldığında karşımızı aslında çok da farkında olunmayan basit hatalar çıkıyor. Peki  yapılan bu hatalar nelerdir, kimler kilo veremez? Hadi başlayalım.

Neden Kilo Veremiyorum, Ne Yapmalıyım?

Çoğumuz fazla kilolardan kurtulmak istiyoruz ancak kilo vermek için denemediğimiz yöntem kalmıyor. Hep birinden duyduğumuz yöntemleri uygulamak istediğimiz için başarı elde edemiyoruz.

Sonra nerede yanlış yaptığımızı düşünüp neden kilo veremiyorum diye yakınmaya başlıyoruz. Sebebi aslında çok karmaşık değil.

Bizim çok önemsemediğimiz ancak farkında olmadan kilo vermemizi zorlaştıran basit hatalarımız oluyor. Şimdi onlardan bahsetmek istiyorum.

1: Az uyumak

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Lazar Angelov (@lazar_angelov_official)’in paylaştığı bir gönderi ()


Yapılan en büyük hatalardan birisi az uyumaktır. Unutmayın eğer az uyursanız daha erken kalkarsınız ve hemen karnınız acıkır.

Gün içinde daha fazla öğün sayısı yapmak zorunda kalırsınız. Öğün sayısının fazla olması ise kilo vermeyi zorlaştıran en önemli nedenlerden biridir.

2: Öğün atlamak

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

ALL OF LUXURIOUS (@allofluxurious)’in paylaştığı bir gönderi ()


Öğün atlamak bir sonraki öğünde daha çok yemenize neden olur. Böylece daha fazla kalori alacağınız için günlük almanız gereken kaloriden daha fazlasını alırsınız. Bu da vücudu kilo almaya eğilimli hale getirir.

Öğün atlamanın bir diğer sakıncası metabolizma hızını azaltmasıdır. Uzun süre aç kalmak enerji ihtiyacının minimuma inmesini sağlar.

Vücut enerjiyi çok tasarruflu kullanır. Metabolizmayı normal haline getirebilmek için beslenme programınıza metabolizmayı hızlandıran yiyecekler ekleyebilirsiniz.

3: Boş kalori içmek

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Hajduné Ildikó (@hajdune.ildiko)’in paylaştığı bir gönderi ()


Kola, meyveli soda, hazır meyve suları gibi içecekler yüksek şeker ve kalori içerir. Yapılan hata kola içmeyi durdurmak ancak meyve suyunun da en az kola kadar enerji içerdiğini hesaba katmamaktır.

Meyveli soda gibi içeceklerin şeker içerdiğini de hafızanızdan çıkarmamalısınız.

4: Yanlış egzersiz yapmak

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Bodybuilding.com (@bodybuildingcom)’in paylaştığı bir gönderi ()


Yeterince egzersiz yapmamak kilo vermeyi zorlaştırır. Ancak bazen yanlış egzersiz yapmak da aynı etkiyi gösterebilir.

Örneğin ağırlık çalışması yapmaya başladıysanız hafif kütleler yerine ağır kütleler kullandığınızda hem hacım kazanırsınız hem de bu sizi olduğunuzdan daha kilolu gösterir.

Kilolu gözükmek, motivasyonunuzu düşürerek kilo verme ya da beslenme programınızı kararlı bir şekilde uygulamanızı engeller. Böylece diyet yapsanız bile kilo vermek hayal olur.

5: Uzman birinden yardım almamak

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Prof. Dr. Canan Karatay (@cananefendigilkaratay)’in paylaştığı bir gönderi ()


Yapılan en önemli hata ise diyetisyenlerden yardım almayı göz ardı etmektir. Kulaktan dolma bilgilerle kilo vermek yerine tam tersine kilo alırsınız.

Nedeni ise sağlığınızı farkında olmadan tehlikeye atmanızdır. Örneğin bir arkadaşınızda işe yarayan diyet listesini uygulamaya çalışmak ve bunun sizde de etkili olacağını düşünmek oldukça büyük bir hatadır.

Sizin yapınız ve metabolizma hızınız onunki ile aynı olmadığı için istediğiniz sonuca ulaşmanız mümkün olmaz.

Uzmandan yardım almanın en büyük faydası ise kilo vermeyi engelleyen hangi durumlara sahip olduğunuzun kolayca tespit edilebilmesidir. Çünkü bazı durumlarda kişi hastalıkları ya da alışkanlıkları nedeniyle asla kilo veremez.

Canan Karatay’a göre kilo verememenin en önemli nedeni aşırı ekmek yemek ve öğün sayısının 3’ten fazla olmasıdır.

Sık sık ama az az yemek ona göre kan şekerinin sürekli yüksek olmasına neden oluyor ve kilo veremiyorsunuz. O nedenle ekmeği ve şeker içeren tüm yiyecekleri kesmek ve protein içeren besinlere ağırlık vermeniz gerekiyor.

Kimler Kilo Veremez?

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Julio cesar Urtiz Licea (@dr.juliourtiz)’in paylaştığı bir gönderi ()


Diyet yapmama rağmen neden kilo veremiyorum, diyetisyen ne yapmalıyım diyorsanız aşağıda bahsedilen durumlardan en az birini yaşama riskiniz yüksektir.

Vücut kilo vermeyi neden durdurur sorusuna verilecek en net cevap sağlıklı olmaması durumundadır. Başka bir ifade ile kilo vermesi mümkün olmayan kişi sağlıklı değildir.

Sağlıklı bir birey kilo alabilen ya da verebilen insandır. Diyet ve egzersiz yapmalarına rağmen kilo vermekte zorlananların bir hastalığa sahip olup olmama durumları mutlaka hekim tarafından değerlendirmeye alınmalıdır.

Kimler kilo veremez aşağıda liste haline getirdim.

✓ Stres ve Depresyon Problemleri: Sürekli stres altında olanlarda kortizol hormonu nedeniyle vücudun özellikle bel ve göbek bölgesinde yağ depolama durumu artış gösterir.

  • Hormonlara kim karşı çıkabilir ki? O nedenle kortizol hormonu testi yapılabilir.
  • Depresyon ise sizi yemeğe meyilli hale getirir ve gereğinden fazla yersiniz.

✓ Hipotiroidi: Tiroit bezi normalden daha yavaş çalışıyorsa ne yaparsanız yapın kilo veremezsiniz.

  • Üşüme, yorgunluk, kadınlarda adet düzensizliği, uyku problemleri, ses kısıklığı ve saç dökülmesi sorunları yaşıyorsanız tiroit beziniz yavaş çalışıyor olabilir. Hemen tedavi olmalısınız.

✓ Cushing Sendromu: Ülkemizde Sezen Aksu hastalığı olarak da bilinen Cushing sendromu, stres hormonu olan kortizolun yüksek seviyelerde salgılanmasıdır.

  • Kilo artışına ek olarak depresyon, yuvarlak yüz, kas zayıflığı, yüksek tansiyon, yüzde sivilce, aşırı yorgunluk ve baş ağrısı problemleri de yaşıyorsanız Cushing sendromu ile karşı karşıya olabilirsiniz.
  • Acil şifalar dilerim. Hemen tedavi olmanız gerekir.

✓ İnsülin Direnci veya Yüksek İnsülin Düzeyleri: İnsülin direnci geliştiyse veya insülin gereğinden daha fazla salgılanıyorsa vücudun metabolizmasını düzenleyen hormonlar düzgün çalışmaz.

  • Hücreler insülin hormonuna direnç gösterirse özellikle göbek bölgenizde yağlanmalar meydana gelir.
  • Vücut yağlarınız göbek bölgenizde toplanmışsa hemen bir dahiliye uzmanına görünün ve test yaptırın. Çünkü bu  sorun var oldukça ne yaparsanız kilo veremezsiniz.

Canan Karatay Ne Diyor?

Siz de neden kilo veremiyorum ne yapmalıyım diyenlerdenseniz yukarıda sayılan nedenlerin sizin için geçerli olup olmadığını hemen öğrenmelisiniz.

Kimler kilo veremez başlıklı bölümde belirtiğim gibi bu nedenleri ancak bir uzman ya da diyetisyen belirleyebilir. Örneğin düşük tiroit hormonu yüzünden zayıflayamıyorum diyebilmek için mutlaka diyetisyen ya da doktora danışmalısınız. Emin olabilirsiniz ki bu adım es geçildiğinde boşuna emek verirsiniz.

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!