Bu yazıda yumurta alerjisi hakkında bilmeniz gerekenleri ve yumurta alerji yapar mı, bebeklerde yumurta alerjisi belirtileri nelerdir gibi soruları yanıtlıyoruz. Böyle bir durumda ne yapmanız gerektiği ve kısa sürede almanız gereken önlemler yazımızın devamında.
Spor salonundaki hocalarınız ya da takip ettiğiniz internet sitelerinde bol bol yumurta yemeniz mi tavsiye ediliyor? Düzenli olarak bir vücut geliştirme programı uyguluyorsunuz ve protein tozu kullanıyorsunuz ancak vücudunuzda kaşıntı ya da kırmızı lekeler mi oluşuyor?
Vücudunuzda ne olduğunu tahmin edemediğiniz belirtiler mi meydana gelmeye başladı? Sıkı durun yumurta alerjiniz olabilir. Kas yapmak için önerilen ve en ucuz protein kaynaklarından biri olan yumurtaya karşı vücudunuz aşırı hassasiyet gösterebilir. Bu da yumurtaya karşı gelişen bir alerji olarak tanımlanabilir.
Yumurta proteini, amino asit dengesi açısından en kaliteli kaynak olarak kabul edilse de aşırıya kaçıldığında bazı sorunları da beraberinde getirebilir. Sadece aşırı tüketimi değil aynı zamanda çiğ tüketilmesi de sağlığa zararlı olabiliyor ve uzmanlar tarafından önerilmiyor. En kötü yan etkisi ise alerjidir.
Yumurta Alerjisi ve Belirtileri
Birçok vücut geliştirme beslenme programı kahvaltı menüsünde 3-4 yumurta bulunuyor. Ya vücudunuzun yumurtaya karşı alerjisi varsa kas yapmak için harcadığınız emekleriniz boşa gidebilir, hayalini kurduğunuz vücuda belki de hiç kavuşamayabilirsiniz.
Günümüzde sadece kas yapan vücut geliştirmeciler değil, aynı zamanda kilo vermek isteyenler de popüler diyetlerde söylendiği gibi her sabah yumurta tüketimi ile tokluk hissi sağlamaya çalışıyor.
Genellikle günde 1 adet önerilen bu gıdaya karşı vücudunuz bazı tepkiler verebilir. Bu konforu oldukça olumsuz etkileyen bir durum.
Yumurta alerjisi, erken bebeklik dönemlerinden başlayarak yetişkinlik döneminde nadiren de olsa görülebilir. Çocuklarda sıklıkla görülen bu alerji ergenlik döneminde genellikle kaybolur. Bebeklerde ve çocuklarda görülen en yaygın gıda alerjisi olarak kabul edilmektedir. Küçük çocuklarda görülme olasılığı % 0,5 ile % 2,5 arasındadır.
Yumurta ya da onu içeren ürünler kullanıldıktan kısa süre sonra bazı belirtiler meydana gelebilir.
Yumurta Alerjisi Belirtileri
Yumurta alerjisi belirtileri, kaşıntı, deri döküntüleri, burun alerjisi, bulantı, kusma, göğüs ağrısı ve yanma, öksürük, cilt alerjisi olarak sıralanabilir. Diğer besin alerjilerine kıyasla yumurta alerjisinde daha sık karşılaşılan belirtiler ise göz lezyonları ve egzama şeklindedir.
- Alerji, yumurta ya da onu içeren besinler yendikten dakikalar ya da saatler sonra hırıltılı solunum, kızarıklık, ishal ve kusma ile kendini belli edebilir. ✓
Kaşıntı ya da bulantı gibi belirtilerde besin zehirlenmesi düşünülebilir ancak deri lezyonları ya da egzamada yumurta alerjisi olma olasılığı daha yüksektir. Siz ya da çocuklarınızda bu belirtilerden biri ya da bir kaçı oluşur oluşmaz doktora görünmenizde fayda var.
- Bebeklerde görülen egzama yumurta alerjisi ile ilişkili olabilir. ✓
Yumurtaya alerjisi olanların süt, soya ve yer fıstığı gibi besinlere de alerjisi olabilir. Yumurta hassasiyeti sindirim sistemi geliştikçe ergenlik döneminde kaybolsa da yetişkinler için daha tehlikeli olabilir. Bu nedenle alerji testi
Yumurta alerjisi nasıl anlaşılır?
yaptırarak alerjiniz olup olmadığınızı öğrenmeniz gerekir.
Vücut geliştirme beslenme programınızda bol miktarda yumurta içeriyorsa yumurtaya karşı hassasiyetiniz olup olmadığını test ettirmeniz gerekir. Böylece protein tozu kullanırken meydana gelebilecek kızarıklık ve kaşıntıların nedenini de öğrenerek problemin kaynağını ortadan kaldırma imkanına sahip olabilirsiniz.
Alınması Gereken Önlemler
Yumurta alerjisi olanlar sarı ya da beyaz tüm yumurta çeşitlerinden uzak durmalıdır.
- Protein ihtiyacı kırmızı et, hindi eti, balık, bakliyat, fındık ve ceviz ile karşılanabilir.
- Makarna ve mayonez de yumurta içerir.
- Pasta, kurabiye ve yumurta içeren hamur işleri de beslenme programından çıkarılmalıdır.
- Herhangi bir aşı yaptırmadan önce yumurta alerjinizin olduğunu doktorunuza söylemelisiniz.
- Yapılan araştırmalarda sanılanın aksine yumurta beyazı sarısına oranla daha fazla alerjik reaksiyon oluşturmaktadır. O nedenle sadece yumurta akı yemek sarısını yememek etkili bir çözüm olmayabilir.
Yumurta Alerjisi Yapan Besin İçerikleri
Etiketli gıdalarda yumurta olup olmadığını anlamak tedavi açısından oldukça önemsiz bir ayrıntı olarak görülebilir. Etiketin üzerinde yumurta kelimesi geçip geçmediğini kontrol etmeniz yeterli değil. Çünkü bazen farklı terimler de kullanılabiliyor. İşte alerjiye neden olan diğer içerikler:
- Ovalbumin, ovomusin, ovovitellin, ovomukoid, livetin, globulin
Aldığınız besinin üzerinde bu kelimeler geçiyorsa dikkatli olmanızda fayda var.
Aşı yaptırırken dikkatli olun: Kabakulak ve kızamık aşılarında tavuk embriyosu bulunduğundan aşı yaptırmadan önce doktorunuza bilgi vermeniz konusunda gereken duyarlılığı göstermeniz çok önemli.
Bebeklerde oluşan yumurta alerjisi belirtileri ortaya çıktıktan sonra 6 ay kadar yumurta içeren besinler ve gıdanın kendisi beslenme programından çıkarılmalıdır.
Benimde yaptırmam lazım galiba kilo alma problemim için şüpheleniyorum ne yalan söyleyeyim