Buzlu badem, genellikle sıcak yaz günlerinde içeceğin yanında meze olarak sunulur. Ancak sofraların zenginleştirilmesi ve tadımlık lezzetler sunulması amacıyla da kullanılabilir. Dünya yemek literatürüne göre ordövr çeşitlerinden biridir. Besin değeri ve faydaları oldukça fazla olduğu için bu yazıda size özel olarak buzlu badem tarifi paylaşımı yapmak istedim. Ayrıca buzlu badem nasıl yapılır, ne işe yarar ve ne için kullanılır sorularını da yine sizin için cevapladım.
Buzlu badem tarifi, bir kere kavrulmuş badem ile değil, çiğ badem ile yapılır. O nedenle markete gittiğinizde üzerinde çiğ yazanları arayıp satın almanız gerekiyor. Kavrulmuş bademin kabuklarını soymak mümkün olmadığı için onlar tercih edilmez. Yapımında mutlaka kabukların soyulmasına dikkat edilmelidir.
Çiğ bademden çıkan o sert kabukları gördüğünüzde ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz. Zaten yapılan araştırmalar, bademin kabuğu ile yenmesinin pek sağlıklı olmadığını ve sindiriminin zor olduğunu göstermiş. Kabuklarını soyduğunuzda beyaz süt renginde bir yiyecekle karşılaşmak iştahınızı canlandırırsa şaşırmayın.
Buzlu Badem Nasıl Yapılır?
Çiğ badem içerdiği yüksek protein ve sağlıklı yağlar ile oldukça güçlü ve kaliteli bir besindir. Karbonhidrat oranı % 19 civarındadır. Böylece, sağlıklı kilo vermek isteyenler için kan şekerini dalgalandırmadan protein kazandırır. Kilo verdirici diyetlere gönül rahatlığı ile eklenebilir.
Buzlu bademi sadece kilo vermek isteyenler değil aynı zamanda yağsız kas kütlesini artırmak isteyenler de tüketebilir. Protein oranı % 22 olduğu için vücut geliştirmek isteyenler için günlük protein ihtiyacının karşılanması için kullanılabilir. Bu anlamda oldukça iyi bir kas yapıcı ve erkeklerde testosteron hormonunu artırabilen mezeler arasındadır.
İçerdikleri vitamin ve mineraller ile sadece erkeklere değil aynı zamanda kadınlara da faydalıdır. Onu yedikten sonra kendinizi daha mutlu hissederseniz lütfen beni hatırlayın. Artık neden bu tarifi sofralarımıza eklememiz gerektiğini biliyoruz. Peki nasıl yapılır?
Buzlu Badem Tarifi ve Yapılışı
Bademin tatlı ve acı badem olmak üzere iki çeşidi vardır. Buzlu badem yapılışında tatlı ve çiğ olanlar kullanılır. Tüm faydalarından yararlanabilmek için de kabuklarının soyulması gerekir.
✓ Bademleri 15 ya da 20 dakika kadar sıcak suda bekletin.
✓ Yumuşayan kabukları elinizle soyabilirsiniz.
✓ Yarım kilo çiğ bademin kabuklarını soyduktan sonra geniş bir kaba koyun.
✓ 1 su bardağı büyüklüğü kadar buz ile servis edebilirsiniz.
✓ Üzerine pudra şekeri serperek tarifi buzlu tatlı badem tarifi haline dönüştürebilirsiniz.
✓ Pudra şekeri ile servis etmek kilo vermek isteyenler için pek önerilmez. Ancak 1 çay ya da tatlı kaşığı eklendiğinde hamur işlerinden daha sağlıklıdır. Nedeni ise, içinde çiğ badem kadar kaliteli bir besin olmasıdır. Peki buzlu badem ne işe yarar diye soracak olursanız, ne işe yaramaz ki diye kısaca cevap verebilirim.
10 yıl önce İsviçre’de şimdi de Almanya’da yaşayan biri olarak biliyorum ki buzlu bademin ne için kullanıldığı hakkında daha somut bilgilere ihtiyaç duyabilirsiniz. İşte onlar:
Buzlu Badem Ne İçin Kullanılır?
İçeceklerin yanında servis edilerek meze şeklinde kullanılabilir. Sıcak günlerde ferahlamak ve terle kaybettiğiniz bazı mineralleri kazanmak için de hazırlayabilirsiniz. Bununla birlikte:
✓ Serinlemek ve ferahlamak için
✓ Sağlıklı bir beslenme düzeni sağlamak için,
✓ Besin değeri güçlü bir atıştırmalık olarak
✓ Sağlıklı yağlar ve protein kazanmak amacıyla
✓ Gece yatmadan önce bazı hormonları canlandırmayı hedefliyorsanız,
✓ Çinko eksikliği yaşayan bir kadınsanız,
✓ Ya da çinko kazanmak isteyen bir erkekseniz,
✓ Mutluluk hormonları ile ruh dinginliğine kavuşayım diyorsanız buzlu badem tarifini hemen gönül rahatlığı ile deneyebilirsiniz. Peki bu tarifte yer alan çiğ bademin diğer faydaları nelerdir?
Çiğ Bademin Faydaları
Çiğ badem çok tüketilen kuru yemişlerden biridir. Ayrıca, burada bahsedilen badem tatlı bademdir. Türkiye tatlı badem üretiminde dünyada ilk 10’da yerini almaktadır. O nedenle ben ne zaman oraya gitsem en az 10 kg kadar satın alırım. Neden mi?
- Glisemik indeksinin düşük olması nedeniyle diyabet yani şeker hastaları için bulunmaz bir şifadır. Şeker dalgalanmalarını azaltan çiğ badem özellikle ara öğünlerde sütle birlikte tüketilebilir.
- Çiğ bademin kolesterolü normal seviyeye çektiği bilinmektedir.
- Sağlıklı kilo vermek isteyenler için özellikle ara öğünlerde tüketilebilir. Zayıflamak istiyorum diyenlerin sadece ara öğünlerde yemesi, akşam yemeğinden sonra yememesi tavsiye edilir.
- Sağlıklı kilo almak isteyenler ise hem bir ara öğün de hem de yatmadan önce yerse daha etkili olur.
- Vücut geliştirmede beslenme için çok önemli bir protein kaynağı olan çiğ badem çok etkili bir erkeklik hormonu artırıcı olarak bilinmektedir. Vücut geliştirme ile ilgilenen sporcuların özellikle yatmadan önce çiğ badem ve peynir yemesi kas yapımını ve büyüme hormonunu artırır.
- Yapılan araştırmalar, çiğ bademin kalp dostu olduğunu ve safra taşı oluşumunu engellediğini ortaya çıkarmıştır.
- Koenzim ve omega 3 yağı seviyesi oldukça yüksektir.
- Kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum gibi içerdiği mineraller sayesinde çiğ badem kemikleri güçlendirir.
- B grubu vitaminleri açısından oldukça zengin bir kaynaktır. Sütle birlikte B 12 eksikliğine iyi gelebilir. Tabi bunun için diyetisyen size hazırlanmış bir beslenme programına da ihtiyaç duyabilirsiniz. Peki kaç kalori kazanırsınız?
Buzlu Çiğ Badem Besin Değerleri
Kilo vermeyi hedefliyorsanız tek kişilik buzlu badem tarifi için 50 gram, iki kişilik yapımı için 100 gram kadar çiğ badem kullanmanız gerekir.
✓ 100 gr buzlu badem tarifinde (suyu hariç)
- 597 kcal enerji
- 22,1 gram protein
- 52,8 gram sağlıklı yağ
- 19,3 gram kompleks karbonhidrat bulunur. Ayrıca bu miktar ile günlük demir, potasyum ve kalsiyum ihtiyacının en az % 22’sini karşılamış olursunuz.
Çiğ Bademin Kabukları Nasıl Soyulur?
✓ Sadece buzlu badem tarifi için değil her ne zaman tüketirseniz tüketin kabuklarını soymayı alışkanlık haline getirmelisiniz. Böylece çiğ bademin faydalarından yararlanabilirsiniz.
✓ Bademleri, 15 ya da 20 dakika kadar sıcak suda bekletirseniz kabukların çok kolay bir şekilde soyulduğunu göreceksiniz. Buzlu olarak servis edebileceğiniz gibi portakal suyu ile birlikte atom olarak da tüketebilirsiniz.