Kefirin Faydaları ve Besin Değeri

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için birbirinden farklı listeler görüyoruz. Bu listelerin çoğunluğunda gördüğümüz kefir nedir ne işe yarar, gerçekten faydalı mıdır kefir kilo aldırır mı merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Sadece bağışıklık sistemini değil aynı zamanda sindirim sistemini de olumlu etkileyen kefirin faydaları saymakla bitmiyor. Öyle ki sağlığımıza faydalarını ve kas yapımına etkilerini öğrenince neden daha önce denemedim diyebilirsiniz.

İlk içtiğinizde tadını pek beğenmeyebilirsiniz. Ancak bazı kurallara uygun olarak tükettiğinizde alışabilir ve o ekşimsi tadın farkına bile varmayabilirsiniz. Zaten kefir faydaları düşünüldüğünde tadı göz ardı edilebilir ve beslenme programlarında rahatlıkla yer verilebilecek bir besindir.

Hemen söyleyeyim, kefir oldukça besleyici, doyurucu, vitamin ve mineral deposu bir besindir. Bu açıdan bakıldığında kilo almak veya kas yapmak için oldukça iyi bir seçenektir. Bir müjde daha vereyim, zayıflamak için de tüketilmeye uygundur. Ancak her bir hedef için doğru zamanda ve miktarda tüketilmesi gereken bir besindir. Peki kefir nedir, onu illa ki marketlerden mi almalıyız ve evde kefir nasıl yapılır bilinmesi gerekenleri bu yazıda açıkladım.

Kefir Nedir Ne İşe Yarar?

Kefir tadı ayrana benzeyen hafif ekşimsi bir süt içeceğidir. İçerisinde insanlardaki faydalı bakterilere benzer yararlı bakteriler ve probiyotikler içeren bir besindir. Kökü Kafkaslara dayanan ve sağlık açısından adeta mucizevi ömrü uzatan bir fermente bir gıda olarak kabul edilir.

kefir nedir ne işe yarar

Kefir Nedir Ne İşe Yarar?

Sadece inek sütünden değil aynı zamanda Hindistan cevizi, manda, keçi, soya ve pirinç sütünden de yapılabilir. Bir kaşık kefir yaklaşık olarak 70-100 milyon arası vücut için dost bakteri içerir. Evde kefir mayası ile kendiniz de yapabilirsiniz veya marketlerden hazır olarak da satın alabilirsiniz. Ancak evde yapılanlar daha sağlıklı ve faydalı olabilir.

Yapılan araştırmalar da kefirin oldukça sağlıklı ve güvenilir bir gıda olduğunu destekleyecek nitelikte. Örneğin bazı çalışmalara göre antioksidanlar içermesi sebebiyle kefirin tümör karşıtı özellikler içerdiği sonucuna ulaşılmış. Bununla birlikte mikropları yok edici ve antienflamatuar etkili olduğunu gösteren çalışmalar da vardır. Peki şifası hangi özelliğinden gelir sorusunu cevaplayabilmek için öncelikle besin değerine bakalım.

Kefirin Besin Değeri

Fermente özelliğiyle laktoz intoleransı olanların dahi diyetisyenlerine danışarak tüketebilecekleri kefirin en önemli özelliği oldukça besleyici bir gıda olmasıdır. Sadece 100 ml kefir içerseniz 52,4 kcal enerji kazanırsınız. Ayrıca 100 mililitresinde 3,2 gram karbonhidrat, 3,2 gram yağ ve 2,7 gram protein bulunur.

💪1 su bardağı kefir tükettiğinizde bardak 250 ml ise 157 kcal enerji, 13 gram karbonhidrat, 8 gram yağ ve 8 gram protein almış olursunuz.

Vitamin ve mineral içeriği oldukça zengindir. Özellikle kalsiyum ve fosfor mineralleri ile B12 ve B2 vitaminleri içerir.

  • 157 kalori
  • 13 g karbonhidrat
  • 8 g protein ve 8 g yağ
  • 8300 mg kalsiyum (% 38)
  • 1 μg B12 (% 40)
  • 0,6 mg B2 (%37)
  • 2,5 mg C vitamini (% 4,25)
  • 265 mg fosfor (%38)
  • 375 mg potasyum (%10,7)

Besin değeri açısından oldukça iyi özellere sahip olan kefirin faydaları nelerdir ve bilimsel araştırmalarda hangi sonuçlar elde edildi? Sizin için yaptığımın araştırmanın sonuçları şöyle:

Kefirin Faydaları Nelerdir?

Yoğurt ve süt kadar çok kullanılmasa da yaklaşık 100 yıldır Kafkas toplulukları tarafından kullanılıyor ve oralarda ölümsüzlük iksiri diye anılıyor. Ancak onu süt ürünlerinden ayıran önemli noktalar var.

İçerdiği probiyotikler yoğurttan daha çeşitli ve daha çok sayıda. Yapılan araştırmalar ise probiyotik içeren yiyecekleri tüketenlerin hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğunu kanıtlamış durumda.

Kefir Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Kefirin faydalarından en önemlisi güçlü bir probiyotik kaynağı olması sebebiyle bağışıklığı güçlendirmesidir. Bağışıklık bağırsaklarda başlar cümlesini duymuş olabilirsiniz. Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamak için probiyotik içeren yüksek lifli yiyeceklerin tüketilmesi önerilir. İşte kefir lif içermese de probiyotik açısından zengindir ve bu sözü yerine getirmek için biçilmiş bir kaftandır adeta.

İçerisinde doğal yoğurttan bile daha fazla ve çeşitte yararlı bakteriler bulunur. Yapılan bir çok araştırmaya göre kefir bağışıklığı uyarmada oldukça etkili gözüküyor. Örneğin bazı çalışmalarda kefirde bulunan probiyotiklerin Helicobacter Pylori, Salmonella ve E. Coli gibi oldukça zararlı olan bakterileri engellediği gösterilmiştir (1).

Antibiyotik kullanımı veya başka faktörlere bağlı olarak bağırsaklarda bulunan zararlı bakterilerin sayısı azalır. Bununla beraber yararlı bakterilerin de bir kısmı ölür. Bu nedenle özellikle antibiyotik kullanımlarından sonra kefir tüketmeniz bağışıklık sisteminizi yeniden inşa etmek açısından çok faydalı olacaktır.

Sindirim ve Kabızlık Problemlerine İyi Gelir

İçerdiği diğer vitamin, mineral ve proteinler kolayca tamamen sindirilir. Böylece kefir enfeksiyonlara karşı koruyucu, doğal bir antibiyotik görevi üstlenir. Yemekten sonra 1 çay bardağı kadar içilmesi bile hazmı kolaylaştırır.

İçerdiği probiyotikler sindirim sistemini olumsuz etkileyen bakterileri de ortadan kaldırır. Örneğin Helicobacter Pylori ciddi mide rahatsızlıklarına neden olur. Ancak düzenli kefir içilmesi Helicobacter Pylori gibi canlıların çoğalmasını engeller.

Sindirim sistemi ile ilgili diğer bir faydası kabızlık belirtilerini ortadan kaldırmasıdır. Yapılan bir araştırmada kabızlık problemi yaşayan kişilerden bir kısmı 4 hafta boyunca günde 500 ml kefir içiyor. Çalışma sonucunda kefir içen grubun kabızlık belirtilerinin düzeldiği ve bağırsak hareketlerinin arttığı gözlemleniyor (2). Ayrıca yapılan bir çok araştırma sonucuna göre kefir hassas bağırsak sendromu için umut verici bir besindir.

İçerisinde bol miktarda bulunan triptofan, kalsiyum, magnezyum, fosfor sayesinde kefirin, kemik gelişimi, kas büyümesi, hücre onarımları ve protein sentezi açısından önemli faydaları vardır.

Kefirin Kanserle Savaşı

Kefirin faydaları sadece içerdiği probiyotik mikroorganizmalardan kaynaklanmıyor aynı zamanda içerisinde bulunan selenyum, hücreler üzerinde antioksidatif bir etkiye sahiptir. Kanserle mücadele açısından çok önemli bir faktör olarak değerlendirilen selenyum vücudumuz açısından önemli bir antioksidandır.

Özellikle kalp hastalıklarına ve dolaşım sistemine iyi gelmektedir. Kefirin bir diğer önemli faydası da hücrelerin kendini yenilemesini sağlaması ve yaşlanmayı geciktirmesidir.

Kefirin Yaşlanmaya Etkisi

Daha önce de ifade edildiği gibi kefir yaşlanmayı geciktirici etkilere sahip bir şifa kaynağıdır. Orta Asya ve Kafkaslarda gençlik iksiri olarak yüzyıllar öncesinden beri tüketilmektedir. Kefir tüketenlerin daha az hasta oldukları gözlemlenmiştir.

Kefir Kilo Aldırır Mı?

Kefirin besin değerini artık biliyorsunuz. Şimdi sizin için oldukça önemli olan kefir kilo aldırır mı sorusunun cevabını vereyim. Günde 2 su bardağı kadar tükettiğinizi hayal edecek olursanız bu yaklaşık 315 ek kalori demektir.

O öyle bir besin ki protein (% 27,5) ve yağ oranı (% 27,5) birbirine eşit. Karbonhidrat oranı (% 45) ise onlardan biraz daha fazla. Bu değerler özellikle ektomorf vücut tipleri için önerilen oranlara oldukça benziyor.

Muhtemelen tahmin ettiğiniz gibi oldukça sağlıklı bir menü adayı. Ancak kefirin kilo aldırması sıkı bir beslenme düzenine ek olarak tüketilmesi ile gerçekleşebilir. Eğer ana öğünlerdeki besinleri daha az yemenize neden olursa kilo aldırmak yerine kilo verdirebilir. Bu konuda şu kurallara dikkat etmeniz oldukça önemli.

Kilo almak için yemeklerden 15-20 dakika sonra tüketilmesi daha uygundur. Mümkünse yanında ahududu, çilek veya muz gibi meyveler yenilerek etkisi artırılabilir. Ancak sadece kefir içerek kilo alacağını da ummak yanlış olacaktır. Nasıl protein tozları sağlıklı bir beslenme programı olmadan kullanıldığında bir işe yaramıyorsa aynı şey bu yiyecek için de geçerlidir.

ÖZET: Kefir ne şekilde tükettiğinize bağlı olarak kilo aldırabilir. Ana öğünlerden hemen önce içildiğinde mideyi doldurur ve iştahı kapatabilir. O nedenle öğle yemeğinden ve akşam yemeğinden sonra tüketilmesi daha etkili olabilir. Pek çok akıllı insan bu noktada kefirin kas yapımına etkilerini merak ediyor. Araştırmalarda nasıl sonuçlar elde edilmiş?

Kefir Kas Yapar Mı?

Vücut geliştirme yapıyorum protein tozu mu yoksa kefir mi diyenlere tek kelime tabi ki kefir derim çünkü faydaları muhteşem. Ancak bu cümle laktoz intoleransı problemi veya süt ürünlerine karşı hassasiyeti olanlar için geçerli değil! Bir de bazı kurallar söz konusu. Şimdi birlikte düşünelim.

1 su bardağı kefirdeki protein miktarı 8 gram kadar. Protein tozlarının günlük kullanılabilecek maksimum miktarı ise 30 gram. Ancak bu size 25 gram protein sağlıyor. Demek ki günde 3 su bardağı kefir ile bu değeri sağlamak mümkün. Şimdi sıkı durun!

Bir gıdanın mucizevi faydalarının olması onu sınırsız tüketeceğiniz anlamına gelmiyor. Her şeyin fazlası zarardır diye bir söz var duymuşsunuzdur mutlaka. Bu sözün de ötesinde vitaminlerin bile fazlası zehir etkisi yaptığı bir çok bilimsel araştırma ile kanıtlanmış durumda. Ben olsam günde 2 bardaktan fazla tüketmem. Neden mi?

Kas kütlesini artırmak için ilk kural bir kere iyi egzersiz ve iyi beslenmedir. İyi egzersiz yaptığınızı hayal edelim birlikte. Siz de kas yapar mı acaba diyerek antrenman sonrasında kefir içmeye başladınız diyelim. İşte bu büyük bir hata. Çünkü içindeki protein kazein denilen ve yavaş sindirilen bir protein türü. Size antrenman sonrasında hem de fırsat penceresi dediğimiz zaman aralığında whey proteini lazım.

Antrenman sonrasında değil ama diğer öğünlerde özellikle öğle ve akşam yemeklerinden hemen sonra içilebilir. Böylece kasları yavaş yavaş besler. İçindeki protein türü ile kasların daha çabuk toparlanmasını sağlar.

ÖZET: Kefir kas yapar mı cevabım evet ama doğru zamanda tüketilmesi durumunda diyebilirim. Bir de süt ürünlerinin fazlası vücuttaki iltihapları artırabilir. O nedenle kas yapayım diye lıkır lıkır kefir içmek sağlıklı olmayabilir.

Hedef zayıflamak ise yemeklerden önce sarımsak turşusu veya nane ile tüketilmesi midenin dolmasını ve daha az yemeyi sağlayabilir. Oluşturduğu tokluk hissi sayesinde zayıflama hayaliniz kefirle mümkün olabilir.

Kefirin Kas Yapımına Etkisi

Hücrelerin kendini yenilemesini sağlayan kefir kas yapımı için de çok etkili amino asit ve proteinler içerir. Kaslarınızı büyütmek istiyorsanız hiç çekinmeden kefir kullanabilirsiniz.

Kefir ile sadece protein ve amino asit değil aynı zamanda kaliteli karbonhidrat ve yağ da kazanırsınız. Antrenmanlardan 1 saat öncesinde tüketeceğiniz iki su bardağı kefir ile vücut geliştirme hareketleri daha verimli yapılabilir.

Vücutta bulunan zehirlerin atımına yardımcı olan kefir ile vücuttaki zararlı atıklar azalmış ve hücrelerin daha sağlıklı çalışmasına olanak sağlayan bir ortam oluşmuş olur.

Kefir metabolizma üzerinde olumlu etkilere sahip olup metabolizma fonksiyonlarının yenilenmesine ve düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca vücudumuz için hayati öneme sahip hormonların seviyelerini düzenler.

Başta üreme hormonları olmak üzere kortizol, insülin ve beyinde önemli işlevi olan serotonin (mutluluk) hormonu ile adrenalin hormonu üzerinde olumlu etkiler yapar. Kefir mide ve pankreas gibi bazı organların salgılarını arttırarak başta ülser olmak üzere sindirim rahatsızlıklarına karşı iyileştirici rol oynar.

SONUÇ: Kefirin faydaları göz ardı edilemeyecek kadar çok bu nedenle beslenme programlarınıza eklemenizi ve sağlıklı yaşama bir adım daha atmanızı öneririz. Kefirin tadını sevmeyenler içine biraz su koyarak daha sıvı bir hale getirerek tüketebilirler. Bu özelliğini duyanların aklına kefir kurt yapar mı veya kurt döker mi gibi sorular gelebilir.

Yorum

  1. blank Esra Haziran 8, 2015
  2. blank nilüfer sipahi Haziran 8, 2015
  3. blank Kader Haziran 8, 2015
  4. blank Umut Küçük Haziran 10, 2015
  5. blank Fatih Haziran 11, 2015
  6. blank Zuhal dağlıca Haziran 17, 2015
  7. blank timur Temmuz 5, 2015
  8. blank pekin Temmuz 6, 2015
  9. blank nilüfer sipahi Temmuz 6, 2015
  10. blank Zeki Temmuz 8, 2015
  11. blank nilüfer sipahi Temmuz 8, 2015
  12. blank Kas Adam Temmuz 24, 2015

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!