Zayıflamak için yapılması gerekenler, zayıflamak için ne yapmalı?

Sağlıklı zayıflamak için yapılması gerekenler ve zayıflamanın püf noktaları nelerdir sizin için anlatmaya karar verdim. Hayatımın en kötü günleriydi, üniversiteye başlarken. O kadar kiloluydum ki hiç evlenemem diye düşünüyordum. Ancak hayat bazen insanların önüne fırsatlar çıkarır. Beni üzgün gören bir hocam onlardan biriydi bence.

Okuldaki bir hocam beni, ismini vermek istemediğim o zaman pek tanınmayan ancak günümüzde çok ünlü bir diyetisyene yönlendirdi. Hayatımın ikinci fırsatı da oydu bence. Yaşama ve beslenme biçimim onun sayesinde değişti. Peki kısa sürede zayıflamak için ne yapmalı, hangi önlemleri almalı, denemiş olduğum teknikler nelerdi merak ettiyseniz işte bir fırsat da benden sizlere.

sağlıklı kilo verme

Zayıflamak için yapılması gerekenler

Hayatımda yaptığım en hayırlı işlerden biriydi diye düşünüyorum o diyetisyene gitmek. İyi ki onunla görüştüm, tanıştım ve onun arkadaşı oldum. Yaşam biçimimi tamamen değiştirdi. Sonuç olarak 1 yıl içerisinde 34 kg verdim. Bu, aylık neredeyse 2,5 -3 kilo kadar eksilmek demekti. Sizlerin de zayıflamak için ne yapmam lazım, ne yemem, ne içmem gerekiyor, diyet nasıl olmalı, dediğinizi duyar gibiyim.

Kısa sürede zayıflamak için ne yapmalıyız günümüzün en önemli problemi. Ancak zayıflamak da aşk gibidir. Aceleye gelmez. Biraz işimiz zor gibi olsa da hayallere kavuşmak olasılıksız değil.

Eskiden her şey doğaldı ve insanlar hareketliydi. Şimdi ise her yiyecek hormonlu ve herkesin elinde bir cep telefonu var. Hareketten uzak bir yapıdayız. Sonuç olarak da kilo veremiyoruz maalesef. Ancak umutsuzluğa kapılmaya gerek yok çünkü evde alacağınız birkaç basit önlemle bütün fazlalıklardan kurtulmanız mümkün.

Zayıflamak İçin Yapılması Gerekenler

Adım adım zayıflamanın püf noktaları neler, nereden başlamak gerekiyor, nasıl beslenmek ve egzersiz yapmak lazım kilo verme sürecinde oldukça önemli. Hangi yiyecekleri artırmalı, hangilerinden uzak durmalı, fitness yapmak şart mıdır hepsini öğrenmeden bir şeyler denemek mantıklı ve etkili değil.

Hele ki kulaktan dolma bilgilere inanırsanız sağlığınız risk altında demektir. Şok diyet listeleri yerine sağlıklı kilo verme kuralları üzerine odaklanmalısınız. Peki sağlıklı ama hızlı kilo vermek için yapılması gerekenler nelerdir dedim ya acele etmeyelim ve bu konuda anlaşalım. Önce zayıflarsanız ne olacak onu söyleyeyim.

Kilo verdiğinizde kalp damar hastalığına yakalanma riskiniz azalacak ve yüksek tansiyonunuz dengelenecek. Ayrıca safra kesesi hastalıklarından korunacaksınız ve karaciğerinizin daha sağlıklı olacak. Böylece vücudunuzdaki zehirler daha iyi temizlenecek. Hoş bir görünüme kavuşacağınızı söyleme gerek yok bile. Bunları düşünmek motivasyon düzeyinizi artıracaktır.

  1. Öncelikle bir olumlama yapalım. “Sağlıklı bir şekilde kilo veriyorum, daha sağlıklıyım ve daha mutluyum.” Bu cümleyi çok sık tekrar etmeye başladığınızda işler yolunda gidiyor demektir. Sakın hafife almayın ve sağlıklı kilo vermek için dua edin.
  2. Kendinizi tanıyın. Bu ne demek öncelikle kilo vermenizi engelleyen bir hastalığınız olup olmadığını bilin. Öğrenmek için sırasıyla dahiliye ve diyetetik bölümlerinden randevu alın ve doktorunuzun önerdiği tetkikleri yaptırın. Zararın neresinden dönerseniz iyidir.
  3. Eğer insülin direnci gibi hastalığınız yoksa şanslısınız sadece düzensiz ve sağlıksız beslendiğiniz yorumu yapılabilir. Veya gereğinden fazla yiyorsunuz ondan kilolusunuz demektir.
  4. Herhangi bir sağlık probleminiz olmadığı halde kilonuz yüksekse bu o kadar da kötü bir şey değildir. O zaman aşağıda önerilenleri yaparak aşırı yağlarınızdan kurtulmanız hiç de zor değil.
  5. Beyaz ekmeği hayatınızdan çıkarın. Tam buğday ekmeğini ise sadece kahvaltıda 1 ya da 2 dilim tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa bu inanın ki size haftada 500 -1000 gram arasında kilo verdirecektir.
  6. Günde 8 saat uyuduktan sonra yeni güne aç karnına 1 bardak su ile başlayabilirsiniz. Bu kahvaltıda doğrudan daha az yemeniz anlamına gelmektedir. Ancak su içtikten hemen sonra yemek yemeyin. Ya da su içmek için yemek yedikten sonra en az 30 dakika kadar bekleyiniz.
  7. Her 1,5 saatte 1 bardak su için. Kalori yakmanın en iyi yollarından biri günde 8-10 bardak su içmektir.
  8. Beslenme programınıza şekersiz yeşil çay, yoğurt, kinoa, yeşillikler, sebzeler, yumurta, çiğ badem, lor peyniri, greyfurt ekleyin. Ayrıca yulaf ezmesi, yeşil fasulye, hindi eti, domates ve salatalık olmazsa olmazınız olsun.
  9. Su kabağı, lahana, ıspanak ve brokoli gibi yiyeceklerden her hafta birininde 1 porsiyon kadar tüketin. Bunlar zayıflamanıza da yardımcı olacaktır.
  10. Zayıflamak için yapılması gerekenler nelerdir listesinin 8. sırasında ise uzak durmanız gereken yiyecekler bulunuyor. Kola, paketli gıdalar, hazır meyve suları, şekerlemeler, hamur işleri, çikolata, bisküvi, kraker, kahvaltılık gevrekler kesinlikle yenmemelidir.
  11. Reçel, marmelat, cips, çay şekeri ve düşük kalorili olduğu iddia edilen light ürünler diğer uzak durulması gereken gıdalardır. Başka bir ifade ile basit karbonhidratları sıfıra indirin. Ancak kompleks karbonhidratları da sınırlandırın.
  12. Kabak çekirdeği, badem, ceviz ve fındık gibi kabuklu yemişleri ve yumurta yemeyi alışkanlık haline getirin. Ayrıca baklagiller, kırmızı et, hindi, balıketi, süt, kefir, yoğurt ve ayran gibi protein bakımından zengin yiyecekleri diyetisyenin önereceği şekilde daha fazla yiyin. Sağlıklı yağlardan korkmayın. Ancak yiyeceklerin trans yağ içermediğinden emin olun.
  13. Korona olayı tamamen bittikten sonra egzersiz yapmak için spor salonuna yazılın. Spor hocasının verdiği egzersizleri düzenli bir şekilde yapmaya çaba gösterin. Eğer spor salonuna gitme imkanınız yoksa her gün en az 30 dakika yürüyüş yapın.

Bunlar zayıflamak için uygulanması gereken genel kurallardı. Şimdi bu kuralları daha somut bir şekilde açıklayalım.

Zayıflamanın Püf Noktaları

Egzersiz Programı: Birinci haftadan sonuncu haftaya kadar yaptığım tek bir egzersiz vardı. O da her gün yürümekti.

  • 1. Hafta: 15 dakika yürüyüş
  • 2. Hafta: 20 dakika yürüyüş
  • 3. Hafta: 25 dakika yürüyüş

Her hafta yürüme süresini 5 dakika kadar artırdım. Ancak sıkılıyorsanız farklı egzersizler de yapabilirsiniz. Örnek egzersiz için şu rehbere bakabilirsiniz.

Beslenme programı: Günde 4 öğünden fazlası kilo aldırır. Öğünlerde şeker, un, karbonhidrat içermeyen yemekler tüketmek sakıncalı değildir. Şu ana kadar hep sık sık ama az az yiyin dediler ama şekerden uzak durmanız gerektiğini söylemediler.

Sabah kahvaltısında gevrek ve süt, sonraki öğünde 1 porsiyon meyve, sonrakinde kompleks karbonhidrat içeren yiyecekler gibi işe yaramayan listeleri uygulamanızı istediler ancak hiçbir başarı elde edemediniz.

Önemli olan sık sık ama az az yemek değil, basit şekerlerden tamamen uzak durup, sağlıklı karbonhidratları sınırlandırmaktır. Aşağıda zayıflamak için ne yemeliyiz sorusuna da cevap olabilecek örnek bir diyet listesi var.

  • Aşırı kilolu olup acilen kilo vermek amacında olanlar doktor onayı olmak şartıyla ketojenik diyet listesi uygulayabilir.
  • Benim zamanım var ve sağlıklı kilo vermek istiyorum diyenler ise protein diyeti ile aşırı yağlarından kurtulabilir.

Şimdi yazar olarak ben ne yaptım 1 yılda 34 kiloyu verirken nasıl beslendim, ne yedim, ne içtim? İşte bunu sağlayan diyet listem şöyleydi.

Birinci Aşama: Arınma Dönemi – 1 Hafta

  • İlk haftada her gün aç karnına soğan çorbası içtim.
  • Soğan çorbamı içtikten sonra temiz havayı içime çekerek kendimi yormadan yarım saat yürüyüş yaptım.
  • Günde 3 kez limonlu, 7 kez limonsuz su içtim.
  • Kahvaltıda peynir, domates, salatalık, zeytin, yeşillik, ceviz, badem ve yeşil çay tükettim.
  • Öğlen yemeklerinde birinci gün koca bir tabak brokoli, ikinci gün brüksel lahanası, üçüncü gün ıspanak, dördüncü gün kereviz, beşinci gün enginar, altıncı gün pırasa ve son gün kabak çorbası tükettim.
  • Akşam yemeğinde ise 1 kâse diyet sebze çorbası içtim ve 5 adet köfte yedim. Bol zeytinyağlı salata vazgeçilmezimdir.
  • Vitamin eksikliği olmasın diye diyetisyenimin önerdiği vitamin ve balık yağı takviyelerini kullandım.

İkinci Aşama: Temel Kilo Verme Diyeti -10 hafta

10 hafta boyunca aşağıdaki yazıda verilen programı uyguladım. 10 hafta sonunda tekrar diyetisyenime göründüm. Bu zamana kadar hiç ölçüm yapmamıştık. Bir karar almıştık. Kesinlikle 11 hafta boyunca tartılmayacaktım ve sadece aynadan kendimi kontrol edecektim.

Diğer bir ölçüm ise elbiselerimdi. Onların nasıl daha rahat olduğunu gördükçe doğru yoldasın Nilüfer diyordum. Neyse diyetisyenin o hassas tartısı ile tartıldım ve 11 haftada 9 kg vermiş ve 88 kilodan 79 kiloya inmiştim. Tahlil sonuçlarım da herhangi bir sorun olmadığını gösteriyordu. Yani bu diyet bende etkili olmuştu.

Diyetisyenim artık arkadaşım diyeceğim bana o zaman “Eğer başarılı olamasaydık bu diyeti değiştirmek zorunda kalacaktık.” dedi. Şanslıydım hep aynı diyetle sağlıklı bir şekilde kilo verdim. 1 yıl sonunda ise bu diyeti aralıksız uygulayarak 34 kg vermiş oldum.

Şimdi çok mutluyum. Her günüm sporla geçiyor. Zayıflamak için evde ne yapmalı ve bu konuda Canan Karatay nelerin faydalı olacağını söylüyor ve uyguladığım diyetin ayrıntıları neler şu yazıda anlatmıştım.

Tekrar uyarmak istiyorum. Bu program benim için diyetisyen tarafından hazırlandı. Sizin için uygun olmayabilir. Benim bütün tahlillerim yapıldıktan sonra hazırlandı. Ben de etkili oldu, sizde olmayabilir. Yani diyetisyen onayı olmadan hiç bir diyeti uygulamayın.

Yorum

  1. blank murat Şubat 4, 2015
  2. blank hthatice Şubat 4, 2015
  3. blank tugrul Şubat 4, 2015
  4. blank selma Şubat 4, 2015
  5. blank aslı-3 Nisan 13, 2015
  6. blank nilüfer sipahi Nisan 13, 2015
  7. blank süleyman-3 Nisan 13, 2015
  8. blank meri Nisan 25, 2015
  9. blank ayşe Nisan 25, 2015
  10. blank ebru Nisan 25, 2015
  11. blank nilüfer sipahi Nisan 25, 2015
  12. blank nilüfer sipahi Nisan 25, 2015
  13. blank halis Nisan 26, 2015
  14. blank sevilay Nisan 26, 2015
  15. blank emel Nisan 27, 2015
  16. blank gonca can Nisan 27, 2015
  17. blank hatice Nisan 27, 2015
  18. blank deniz Nisan 30, 2015
  19. blank duygu Mayıs 10, 2015
  20. blank gülcan Haziran 19, 2015
  21. blank kadriye Temmuz 8, 2015
  22. blank simay Temmuz 8, 2015
  23. blank yonca Temmuz 8, 2015
  24. blank Bilindik Market Ağustos 4, 2015
  25. Pingback: kerim Ağustos 5, 2015
  26. blank Rıdvan Ağustos 11, 2015
  27. blank karakan Ekim 24, 2015
  28. blank yasemin Ekim 26, 2015
  29. blank Adsiz Kasım 9, 2015
  30. blank koray avcı Kasım 25, 2015
  31. blank fatma Aralık 18, 2015
  32. blank şevval Ocak 30, 2016
  33. blank hakan cavus Şubat 25, 2016
  34. blank nilüfer sipahi Şubat 27, 2016
  35. blank Gül sare Şubat 29, 2016
  36. blank nilüfer sipahi Mart 4, 2016
  37. blank didem Mart 17, 2016
  38. blank nilüfer sipahi Mart 19, 2016
  39. blank sevda akyl Nisan 11, 2016
  40. blank nilüfer sipahi Nisan 11, 2016
  41. blank emrecan Nisan 14, 2016
  42. blank Rabia Nisan 18, 2016
  43. blank smyye Nisan 19, 2016
  44. blank Esra Nisan 21, 2016
  45. Pingback: Nilay Nisan 21, 2016
  46. blank Gürkan Nisan 25, 2016
  47. blank nilüfer sipahi Nisan 25, 2016
  48. blank nilüfer sipahi Nisan 25, 2016
  49. blank nilüfer sipahi Nisan 25, 2016
  50. blank Semra Nisan 26, 2016
  51. blank nilüfer sipahi Mayıs 3, 2016
  52. blank adsiz Mayıs 5, 2016
  53. blank nilüfer sipahi Mayıs 10, 2016
  54. blank yasemin Aralık 20, 2016
  55. blank nilüfer sipahi Aralık 25, 2016
  56. blank Adsız Ocak 8, 2017
  57. blank nilüfer sipahi Ocak 9, 2017
  58. blank havva Şubat 7, 2017
  59. blank nilüfer sipahi Şubat 14, 2017
  60. blank arzu Nisan 7, 2017
  61. blank Aslı Nisan 8, 2017
  62. blank nilüfer sipahi Nisan 23, 2017

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!