Kilo Almak İçin Ne Yapılmalı, Nasıl Kilo Alınır?

Kilo almak için ne yapılmalı rehberini okuduktan sonra çok zayıfım kolay bir şekilde kilo almak için ne yapmalıyım sorusunu bir kez daha düşünmek zorunda kalmayacaksınız. Bu yazıda sağlıklı ve hızlı bir şekilde nasıl kilo alınır, nasıl beslenmeliyim, ne yemeliyim, hangi sporları yapabilirim, nasıl bir diyet uygulamalıyım gibi merak ettiğiniz tüm soruları yanıtlıyoruz.

Çok mu zayıfsınız, zayıflıktan hiçbir elbise yakışmıyor mu, herkes sizin hasta olduğunuzu mu düşünüyor, karşı cinsten hiç kimse yüzünüze bile bakmıyor mu, siz de artık kilo almam lazım mı diyorsunuz dert etmeyin. Size bu yazıda sunacağımız önerileri uygulayarak bu olumsuz duruma kısa sürede son verebilirsiniz.

Zayıflıktan bir an önce kurtulmak ve sağlıklı normal bir insan olarak yaşamak istiyorsunuz. Sonuca ulaşmak için denenmiş doğal ya da yapay kilo alma yöntemleri arıyorsunuz. Belki de sihirli bir değneğin size dokunmasını bekliyorsunuz. Ancak bu işte sabırsız davranmak sizi yanlış yollara yönelterek başarılı olmanızı engelliyor. Nerede hata yapıyorsunuz, neden kilo alamıyorsunuz önce bunu öğrenerek anlatmaya başlıyorum. Sıkı durun lütfen. İşte ayrıntılar.

Kolayca Kilo Almak İçin Ne Yapılmalıdır?

Öncelikle aklınızdan bu soruyu çıkarın. Amacınız kısa sürede değil sağlıklı ve güvenli bir şekilde kilo almak olsun. Zaten hızlı kilo almak için uyguladığınız kulaktan dolma bilgilerle kesinlikle istediğiniz sonucu elde edemezsiniz. Boşuna kürek çekmekten başka hiçbir işe yaramayan o bilgileri unutun. Ben size bu işin sırrını vereceğim. Yazımı okumaya devam edin, çok memnun kalacaksınız. Hadi başlayalım.

Öncelikle gerçekten zayıf mısınız buna karar verelim. Çünkü bazıları ideal kiloda olmasına rağmen kendini çok sıska hissedip kilo almasının gerekli olduğunu düşünüyor. Bunu anlamak için aşağıdaki programı kullanarak vücut kitle indeksi değerinizi hesaplatın.

Hesaplama sonucunda vücut kitle indeksi 18,4 altında çıkarsa bu zayıf olduğunuz anlamına gelir ve endişe etmenizde haklı olduğunuz söylenebilir. Başka bir ifade ile normal bir kiloya ve sağlıklı bir beden yapısına sahip olmak için bir takım iyileştirme yollarına başvurmanız artık mecburidir.


1.Neden Çok Zayıf Olduğunuzu Öğrenin

Kilo almak için etkili önerilere geçmeden önce neden zayıfsın nedenlerini öğrenmeniz gerekiyor. Bunları bilmeden herhangi bir yöntemi denemek başarısızlığın en önemli nedeni olduğu için bu sorunun cevabını bilmelisiniz. Zayıflığın en yaygın nedenleri;

  • Yetersiz ve dengesiz beslenme
  • Yeme bozuklukları
  • Hiper tiroidi
  • Tüberküloz
  • Kanser
  • HIV/Aids
  • Diyabet
  • Çölyak hastalığı
  • Sindirim enzimlerinin yetersizliği
  • Mide asidinin azlığı
  • Overtraining ya da aşırı antrenman
  • Sürekli kullanılan bazı ilaçların yan etkisi
  • Depresyon ve aşırı stres
  • Yediklerini çıkarma ya da az yeme alışkanlığı gibi ruhsal problemler
  • Bağırsak parazitleri

olduğu bilinmektedir.

2.Uzman Kontrolüne İhtiyacınız Olacak

Bir önceki bölümde okuduğunuz gibi zayıflığın nedenleri oldukça fazla. Bunlardan birine bile sahip olmanız ne kadar çok yemek yeseniz de kilo almanızı engelleyecektir. O halde çok zayıfsanız hemen bir dahiliye uzmanından randevu alarak bir türlü kilo alamadığınızı söyleyin, doktor gerekli görürse sizden bazı tahliller yaptırmanızı isteyecektir.

Yapılan tahlillerin sonucuna göre bir yol haritanız olacak ancak ne olursa olsun zayıflıktan kurtulmak için diyetisyen rehberliği çok faydalı sonuçlar almanızı sağlayacak, benden demesi. Uzmana kontrol olduktan sonra herhangi bir hastalığınız yoksa aşağıdaki öneriler tam size göre demektir.

3.Abur Cuburdan Uzak Durun

Hamburger, patates kızartması, cips, kola, bebe bisküvisi, kraker ve hazır meyve suları gibi yiyeceklerden bol bol yemenizi önerenlere gözlerinizi kapatın. Onlar sadece göbek bölgenizde yağlanmalara neden olmaktan öteye gidemez.

Zor kilo alan biri olarak abur cubur yiyeceklerden fayda beklemeyin. Bunları yemek sizi leblebi yutmuş solucana benzetir. Orantısız ve sağlıksız bir görünüm istemiyorsanız sağlıklı yiyeceklerle beslenmeniz gerektiğini unutmayın.

4.Sağlıklı Beslenmeyi Öğrenin

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Daily Nutrition Facts✏️ (@caloriefixes)’in paylaştığı bir gönderi ()


Sağlıklı bir şekilde beslenmek için güne iyi bir kahvaltı ile başlamayı alışkanlık haline getirin. Tüm öğünlerde karbonhidrat ve protein içeren yiyeceklerle sağlıklı yağlardan yeterince aldığınızdan emin olun. Bunun için 3 ana öğünden oluşan ve 3 ya da 4 ara öğün yapmanızı sağlayacak bir beslenme programı uygulayabilirsiniz. Kilo almak için örnek beslenme programı aşağıda listelendi.

Kahvaltı: 2 yumurtalı tereyağlı omlet, 30 gram hindi füme, 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu, 5 dilim tam buğday ekmeği, 2 adet ceviz, 8 adet zeytin, 1 domates, 1 tutam maydanoz, 1 yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezi, 1 yemek kaşığı fıstık ya da fındık ezmesi

Öğleden Önce: 1 su bardağı proteinli süt,  8 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 4 adet gün kurusu kayısı ya da 1 adet yeşil elma

Öğle Yemeği: 1 tabak mercimek çorbası, 1 porsiyon kepekli makarna, 200 gram tavuk ya da hindi (Ya da 100 gram kırmızı et içeren yemek), 1 kase yoğurt ve sınırsız salata ya da 1 tabağın yarısı kadar brokoli

Öğleden Sonra: 1 porsiyon meyve (özellikle muz, kuru incir ya da kuru erik), 1 bardak süt ya da 1 su bardağı yoğurt

Akşam Yemeği: 1 tabak sebze yemeği, 100 gram kırmızı et ya da balık, 10 yemek kaşığı bulgur ya da pirinç pilavı, zeytinyağlı salata

Akşam Yemeği Sonrası: Akşam yemeğinden 1 saat sonra papatya çayı, 2 avuç kabak çekirdeği, 1 avuç fıstık, 4 adet kuru kayısı ya da 2 adet kuru incir

Yatmadan Önce: 20 adet çiğ badem, 2 adet portakalın suyu (yoksa soya sütü), 50 gram kaşar peyniri ya da 2 yemek kaşığı zeytinyağlı lor peyniri

5.Günde 8 Bardak Su İçin

Kimileri kilo almak isteyen birinin su içmemesi gerektiğini söyler. Bu tamamen yanlıştır. Kilo almak için sağlıklı bir vücudunuz olmalı. Eğer sağlıklı bir insanın yaptığı gibi günde 8-10 bardak su içmezseniz vücudunuz susuz kalır, sağlığınız bozulur ve hastalıklara açık hale gelirsiniz.

Hasta olmak ise haftalık 1-2 kilo kaybetmenize neden olabilir. Çünkü yapılan araştırmalara göre soğuk algınlığına yakalanmak bile en az 2 kg kaybetmenize neden olur. O nedenle sadece su içmek değil, aynı zamanda sağlık bilgisi kurallarına da dikkat etmelisiniz.

6.Yemeklerden Hemen Önce Su İçmeyin

Suyunuzu içtikten en az 30 dakika geçmeden yemek yemeyin. Yapılan araştırmalar yemekten hemen önce ve yemek sırasında tüketilen içeceklerin mideyi doldurarak az yemeye neden olduğunu göstermiştir. İştahınız kapansın istemiyorsanız bu kurala dikkat etmelisiniz.

  • Suyu yemek yemediğiniz zamanlarda içmeniz oldukça faydalı olacaktır.

7.Anabolik Gıdalar Tüketin

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Natural Raw C (@naturalrawc)’in paylaştığı bir gönderi ()


Bazı gıdalar vücudunuzda anabolik etki yaparlar. Bu da daha çabuk kilo almanızı sağlayabilir. Bu tür yiyecekleri yiyerek uyguladığınız 4000 kalorilik beslenme programı, bu yiyecekleri yemeden uyguladığınız 5000 kalorilik beslenme programından çok daha etkili sonuçlar almanızı sağlayabilir. Bu yiyecekleri aşağıda listeledim.

  • Hindistan cevizi yağı
  • Ispanak
  • Bakla
  • Yumurta
  • Yulaf
  • Chia tohumu
  • Brokoli
  • Ananas
  • Ballı muz
  • Portakal
  • Nar
  • Nohut, yeşil mercimek
  • Leblebi ve bezelye
  • Kuşkonmaz
  • Kereviz
  • Kinoa
  • Patates püresi ya da haşlaması

8.Her Gün 400 Kalori Daha Fazla Alın

Günlük olarak en az 300 kalori fazladan enerji almazsanız kilo almayı beklemeyin. Bol bol ekmek ya da bulgur yiyerek istediğiniz sonucu elde edemezsiniz. O zaman ne tür gıdalar yemelisiniz? Kendisi küçük yani midede az yer kaplayan ancak sağlıklı yağ içeren kuru yemişlerden yiyebilirsiniz. Örneğin çiğ badem, çiğ ceviz ve kaju fıstığı hem sağlıklı yağ içeren hem de bol kalorisi olan yiyeceklerdir.

9.Supplement Kullanabilirsin

Sağlıklı beslenmek için yeterince paranız yoksa kilo almayı beklemeyin. Youtube kanallarındaki içerikleri incelediğimde bebe bisküvisi ile kilo almanın sağlıklı olduğunu iddia eden kişilere rastladım. Bunların hiçbir bilgisi yok. Bu tür yiyecekler sizi ancak hasta eder. O nedenle doğru yoldan şaşmayın.

Protein Tozu: Günde 200 gram kırmızı et yeme olanağınız yoksa diyetisyene de danışmak şartıyla eksiği kapatmak için protein tozu kullanabilirsiniz. Bu supplement sadece et yerine geçer ve sağlıklı karbonhidratları yine de tüketmeniz gerekir. Ancak protein tozu kullanmanın çok sağlıklı bir seçenek olmadığını da hatırlatmak isterim. Her şeyin doğalı daha sağlıklıdır.

Balık Yağı: Sağlıklı beslenmede haftada 2 gün balık yenmesi önerilir. Eğer bunu yapamıyorsanız kaliteli bir balık yağı hapı kullanmanız eksiği kapatmak açısından faydalı olabilir.

Multivitamin: Yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uygun olmayan bir yemek programınız varsa örneğin brokoli, maydanoz, portakal, havuç, domates, zeytin ve meyve yemiyorsanız ya da yeterli vitamin ve mineral almıyorsanız doktorunuza danışarak vitamin takviyesi kullanabilirsiniz.

Gainer: Sağlıklı olup olmadığı tartışılan ancak kilo almak için sıklıkla başvurulan en etkili yöntemlerden biri de gainer kullanmaktır. En iyi gainer kilo aldırıcı “Weider Mega Mass” analizine göz atmanızı öneririm.

10.Vücut Geliştirme Yapın


Kilo almanın en iyi yolu vücut geliştirmedir. Hareketsiz kalarak, enerji harcamadan kilo alacağınızı düşünüyorsanız yanlış yoldasınız. İştahınızın artması ve gün içinde daha çok kalori alabilmek için ağırlık çalışması yapmak biçilmez bir kaftandır.

En iyi kilo alma yöntemi yağlanarak değil, kas yaparak kilo almaktır. Bunun için hemen evde veya spor salonunda ağırlık çalışması yapmaya başlayabilirsiniz. Kilo almanız için ne tür bir egzersiz programı uygulamanız gerektiğini “Adım adım vücut geliştirme” başlıklı yazımda ayrıntılı bir şekilde anlattım. A’dan Z’ye ayrıntılı bir yol haritası için o yazımı okumanızı öneriyorum.

1 Haftada 5 Kilo Almak İçin 21 Kural

Bu yazıda çok zayıfım kilo almak için ne yapmalıyım sorusunun cevabını sıklıkla yapılan hatalar bağlamında ele aldım. Tekrar vurgulamak gerekirse kolaylıkla kilo almak için ne yapılmalı sorusu yerine güvenli ve sağlıklı nasıl kilo alınır sorusu üzerine odaklanmanızın daha mantıklı olduğunu söyleyebilirim.

SONUÇ: Kilo Almak İçin Ne Yapmalıyım?

  • Güne erken başlayın. Çünkü gün içinde daha fazla kalori almak için daha fazla öğün sayısına ihtiyacınız var.
  • Sık yemeye çalışın. 3 ana ve 2 ara öğün olmak üzere en az 5 öğün yapın.
  • Ağırlık çalışması ile dengeli kilo alın ve kas kütlenizi artırın.
  • Uzman bir diyetisyenden yardım alın.
  • Parazitlerden kurtulmak için dahiliye uzmanından randevu alın. Aşırı zayıflar genellikle parazit nedeniyle kilo alamaz.
  • Metabolizma hızınız yüksekse veya tiroid bezi çok çalışıyorsa tedavi olun.
  • 3 ay boyunca dereotu kürünü deneyebilirsiniz. Bu metabolizma hızınızı dengeye getirerek kilo almanıza yardımcı olabilir.
  • Günde harcadığınız kaloriden 1000 kalori fazla alabilirseniz haftada 1 kilo alabilirsiniz.
  • Bol karbonhidrat içeren besinler tüketin ve daha fazla protein alın.
  • Avokado, kuruyemiş, Hindistan cevizi yağı gibi sağlıklı yağ içeren gıdaları ihmal etmeyin.

Yorum

  1. blank ozan Nisan 8, 2015
  2. blank Film izle Nisan 10, 2015
  3. blank nilüfer sipahi Nisan 10, 2015
  4. blank abdullah Nisan 13, 2015
  5. blank nilay Nisan 30, 2015
  6. blank aysu Nisan 30, 2015
  7. blank enes Ekim 20, 2015
  8. blank nilüfer sipahi Ekim 20, 2015
  9. blank enes Ekim 21, 2015
  10. blank nilüfer sipahi Ekim 21, 2015
  11. blank enes Ekim 21, 2015
  12. blank enes Ekim 22, 2015
  13. blank nilüfer sipahi Ekim 23, 2015
  14. blank Beyza Nisan 26, 2016
  15. blank esma Nisan 26, 2016
  16. blank Onur Ağustos 12, 2016
  17. blank nilüfer sipahi Ağustos 16, 2016
  18. blank Ege Ağustos 16, 2016
  19. blank Enes Ağustos 22, 2016
  20. blank Berkay Ağustos 23, 2016
  21. blank ramazan Aralık 18, 2016
  22. blank Asu Aralık 26, 2016
  23. blank nilüfer sipahi Aralık 27, 2016
  24. blank nilüfer sipahi Mayıs 6, 2017
  25. blank nilüfer sipahi Mayıs 6, 2017
  26. blank nilüfer sipahi Mayıs 6, 2017
  27. blank Özlem Mayıs 17, 2017
  28. blank nilüfer sipahi Haziran 5, 2017

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!