İnsan vücudundaki kasları dışarıdan beslenmenin en kolay ama en tartışmalı yollarından biri protein tozu kullanımıdır. Protein tozu kullanmak ise ne kadar sağlıklıdır tartışmalı bir konudur. Kimileri daha çok kas yapayım derken en iyi protein tozları nelerdir gibi yanlış düşüncelere kapılabiliyor. Onları kullanmak sizi süper adam yapmaz. Kullanırken bilinçli olmakta fayda var. İçeriğinde ne var, içindeki maddeler güvenilir midir, hangi kaynaklardan elde ediliyor. İşte cevabı.
Tüm protein tozları aynı özelliklere mi sahiptir. Kiminde whey, kiminde kazein, kiminde daha farklı ifadeler ile karşılaşıyorsunuz. Peki bunlar ne anlama geliyor. Hangisi daha etkili gözle görülür sonuçlar almanızı sağlar. Hangisini ne zaman kullanmak gerekir?
Bu yazıda protein tozlarının içeriklerini analiz etmenin iyi bir fikir olduğunu düşündük ve bazı örnekler üzerine de odaklanacağız. En temel yapı taşı nedir, protein tozunda neler var gibi soruların cevapları üzerinde bir değerlendirme yapalım.
Protein Tozlarında Neler Var?
Protein tozunu oluşturan en temel yapı taşı da amino asittir. Amino asitler, proteinlerin işlenmesinden hastalıklarla mücadeleye, vücut gelişiminden spora kadar her alanda insan vücudunun gereksinim duyduğu en büyük kaynaktır. Bu alanda en gelişmiş çalışmalar spor alanında besin destek ve takviye ürünleri adına yapılmaktadır. Bunun en temel nedenlerinden birisi de kasları oluşturan proteinlerin de yapı taşlarının amino asitler olmasıdır.
Etkili bir kas inşası için bir sporcuya amino asit, olmazsa olmazdır ve her profesyonel sporcu amino asit ürünlerini sporcu takviyesi olarak kullanır.
Sporcu İçin Amino Asitler
Amino asitler, özellikle kas inşası söz konusu olduğu zaman bir numaradır. Çünkü amino asitler kasları kalıcı kılan ve gelişimi uzun süre boyunca tetikleyip etkileyen en temel üründür. Bir protein tozu kadar kasları şişirmez ama kasların uzun süre boyunca iri, güçlü ve sert kalmasını sağlar. Yani hiç amin o asit kullanmayan bir sporcu spor hayatına son verdiğinde veya ara verdiğinde kaslarında büyük oranda gerileme görürken, amino asit takviyeleriyle kaslarını geliştiren sporcularda bu kaslar daha uzun süre kalıcılık sergiler.
Sonuç olarak kas gelişimi için amino asitlerin en temel kaynaklar olduğu tartışmasız bir gerçektir. Peki amino asitler sadece kasları oluşturup kalıcı kalmasını mı sağlar?
Amino Asitler Ne İşe Yarar?
Amino asitler kasları geliştirmekle beraber kas yıpranmalarının önüne geçer ve performansı arttırır. Bir takım amino asit modelleri kas gelişimini ön plana çıkarırken, bir takım amino asit formları da kas ve doku yıpranmalarını, zedelenmeleri ve deformasyonları önler veya onarır.
Özellikle yoğun antrenman dönemlerinde kaslar çok fazla yıpranır. Bu durumda sporcular bir sonraki antrenmana kadar uzun süre dinlenme gereksinimler duyar çünkü kasları ağrır. Fakat amino asit kullanımı bunun önüne geçer ve kasları onarıp yeniler.
Protein Tozu Ne İçerir?
Her protein tozu markasına göre farklı özelliklere sahip olsa da değerler aşağı yukarı birbirine yakın düzeydedir ancak bazı markaların etki düzeyleri, sindirimleri, kokuları ve günlük kullanılma miktarları farklılık gösterebiliyor. Biz açıkçası 1 seferde 30 gramdan fazla alınması önerilen protein tozlarına pek güvenmiyoruz. Tavsiye edilenden fazla protein içince kasların daha fazla geliştiğine dair bilimsel bir araştırmaya rastlanılmadığını unutmamak gerekir. Bir markanın protein tozunun kutusu üzerinde 80 gram yazıyordu ve bu gerçekten sağlığı ciddi derecede tehlikeye sokabilir. Bunlara itimat etmemek lazım.
Yazar olarak bizim de kullandığımız Weider premium whey adlı protein tozunun içeriğinde neler var ona bir göz atalım. 2 yemek kaşığı yani 30 gram protein tozunda;
- 117 kalori enerji,
- 23 gram protein,
- 1,6 gram yağ,
- 2,4 gram karbonhidrat
- 240 mg tuz
- 160 mg kalsiyum,
- 0,7 mg B6 vitamini,
- 2 gram glutamin,
- 2,6 mg lösin,
- 1,6 mg izolösin,
- 1,55 mg valin
- Çeşitli oranlarda amino asit
Özellikle BCAA açısından içeriği oldukça iyi gözüküyor. Piyasanın en pahalı ürünlerinden biri. 2 yemek kaşığı tükettiğinizde bir anda 23 gram protein kazandırması inanılır gibi değil. Çünkü 23 gram protein tüketmek için yaklaşık 100 gram kırmızı et tüketmek gerekiyor. Hem çok masraflı hem de pişirmesi zahmetli.
Siz doğal beslenme taraftarı bir sporcuysanız ve protein tozu kullanmak istiyorsanız protein kaynakları yazımızdan amino asitler hakkında daha geniş kapsamlı bilgiler edinebilirsiniz ve piyasadaki tüm amino asitleri görebilirsiniz. Ayrıca o yazıda hangi yiyeceklerin daha fazla protein içerdiğini de öğrenebilirsiniz.
Güzel bir yazı olmuş, bu protein tozlarını nereden alabilirim. En iyi protein tozu nedir birde bu konuda cevap arıyorum. Saygılar.