Protein tozu yağlanma yapar mı?

Bu yazıda sporcular tarafından belki de en çok kullanılan protein tozu hakkında merak edilen önemli bir sorunun cevabını analiz etmek istedik. Özellikle vücut geliştirme yapan çoğu kişi tarafından merak edilen günlük kullanıma bağlı olarak protein tozu kilo aldırır mı sorusunun cevabını da ayrıntılı bir şekilde açıkladık. Günlük ne kadar protein tozu kullanmak gerekir ve hangi miktardan sonra yağlanma yapmaya başlatır gibi sorular ilginizi çektiyse bu yazı tam size göre.

Vücut geliştirme sporu yapanların en büyük amacı elbette kaslı kütleler edinmektir. Yani kilo alırken yağlanmamak aksine kaslanmaktır. Yapılan yoğun antrenmanlar, düzenli beslenme programları ve muntazam uyku düzeni ile başarılı sonuçlar ortaya çıkar. Tüm bunlar fazlasıyla emek gerektiren konulardır. Tam da bu noktada, protein tozu sporcuların yardımına koşmaktadır.

Protein tozları, antrenman esnasında çalışan kasların gelişimine katkı sağlar. Yüksek protein miktarına sahip yumurta, yoğurt, sığır eti, tavuk eti, yulaf gibi besin maddelerinin tüketilmesi, taşınması meşakkatli olduğundan protein tozları bu konuda sporcular için çok yararlı bir takviye besin konumundadır. Her meselede olduğu gibi protein tozları konusunda da sporcuların aklını karıştıran bazı spekülasyonlar olabilir.

Protein Tozu Yağlanma Yapar mı?

protein powder

Protein tozu

Bunlardan biri protein tozlarının vücutta yağlanmaya neden olduğu iddiasıdır. Bu söylentilerin çıkış noktalarından biri protein tozları ile karbonhidrat tozlarının karıştırılmasıdır.

Çoğu protein tozunda yağ, laktoz ve karbonhidrat bulunur. Bu, protein tozlarının yağlanmaya neden olduğu anlamına gelmez. Zira protein tozlarında bulunan yağ, laktoz ve karbonhidrat oranları kas gelişimi için gerekli olan düzeydedir.

Karbonhidrat tozları ise kısaca kilo aldırır. Unutmamak gerekir ki kilo vermek isteyen insan sayısı kadar kilo almak isteyenler de mevcuttur. Karbonhidrat tozları bu insanlar için uygundur.

Protein tozlarının yağlanmaya neden olduğu iddiasına destek çıkan argümanlardan birinin çıkış noktası da işin kolayına kaçıp yoğun antrenman programı ile çalışmayan ve bunun yanında gereğinden fazla protein tozu tüketme hevesinde olan acemi sporcuların davranışlarıdır.

Kasların egzersizlerle zorlanmaması ve protein tozunun ya da protein tozuyla beraber, protein içerikli besinlerin haddinden fazla tüketilmesiyle vücutta yağlanmalar olabilmektedir. Bu, yağlanmanın nedeninin protein tozları olmadığını tasdik etmektedir. Ayrıca kalitesiz ve sahte protein tozlarının da yağlanmalara neden olması, bütün protein tozu ürünlerinin suçlanmasına sebep değildir.

Var olması gereken maddelerin oranlarının dengesiz olması ya da içinde bulunmaması gereken ek maddelere sahip olması, kalitesiz ve sahte protein tozlarının yağlanma yapmasına neden olur. Ek olarak, protein tozlarıyla beraber, günlük besinler yoluyla alınan fazla proteinler karaciğer yağlanmasına da neden olabilir. Önüne geçmek için beslenme ve spor düzeninin iyi ayarlanması gerekir.

Görüldüğü üzere protein tozlarının yağ yapmadığı aşikârdır. Protein tozları aslında yağ yakıcı protein tozu konumundadır. Antrenmanda çalıştırılan kaslar protein tozlarıyla kuvvetlendirilir. Yani gerçekte yağ yakıcı protein tozu diye bir şey yoktur.

  • Protein, kasların güçlenmesi için gerekli olan bir besin yapı taşıdır. Protein tozları, uygun kullanımlarında yağ oluşturmadığı gibi vücuttaki yağları da yakmaz.

Öte yandan yağ yakıcı tozlar da mevcuttur. Yağ yakmanın en iyi yolu tabi ki beslenme ve spordur. Fakat vücuttaki yağ yakımını hızlandırmak isteyen sporcular dışarıdan aldıkları ek yağ yakıcı tozlar ile bu işlemi gerçekleştirebilirler.

Her sporcu kaslarının güçlenmesinin yanında yağlarının da erimesini ister. Bu işlem için bahsedilen tozlar kullanılmaktadır. Elbette yoğun bir antrenman programı olmaksızın, bu tozları kullanmak fayda vermeyecektir. Uygun egzersizler ile beraber alındığında işe yaramasının önünde hiçbir engel bulunmayacaktır.

Tüm bunların yanı sıra yağsız protein tozu da mevcuttur. Protein tozlarının vücutta yağlanmaya neden olmamasına rağmen, diyet yapan sporcuların yağ oranı olabildiğince düşük olan protein tozlarını kullanması gerekebiliyor.

İzole whey protein tozu ya da whey protein izolesi diye geçen tozlar, bünyelerinde laktoz yani şeker ve yağ neredeyse hiç içermezken, içerdiği karbonhidrat oranı da çok azdır.

Yağsız protein tozu yani izole whey protein tozları diğerleri gibi aromalar içermediğinden içindeki ek madde oranı sıfırdır. Laktoz içermeyen bu tozlar, %90 oranında protein barındırırlar.

Protein tozlarının vücutta yağlanmaya neden olmadığını hatırlatmak gerekir. Burada bahsedilen tozlar, diyet uygulayan, süte alerjisi bulunan ya da laktoz intoleransına sahip sporcular için geliştirilmiş protein tozlarıdır.

Laktoz intoleransı bulunan kişilerde, süt ve süt ürünleri alındığında, mide bulantısı ve ishal meydana gelebilmektedir. Bağırsaklarda eksik bulunan ya da hiç bulunmayan bazı enzimlerin neden olduğu bu hassasiyet, toplumda birçok kişide görülebildiği gibi; enzim mahrumiyeti içerisinde olup, bu rahatsızlıktan muzdarip olanların sayısı azdır. Bu tozları, içinde laktoz şekeri bulunmadığından, laktoz hassasiyeti bulunan bireyler gönül rahatlığıyla tüketebilirler. Kaslarının güçlenmesini isteyip alerjisi bulunan sporcular, bu sayede, protein tozlarının yararlarından mahrum kalmamaktadırlar.


Bu yazıyı okuyanlar şunları da okudu:

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!