Geçmiş olsun Türkiye. Başımız sağ olsun.

% 100 Kaliteli Beslenme Çantası

Çocuklarımız için kaliteli beslenme çantası arayıp duruyoruz ve sonunda birinde karar kılıp satın alıyoruz ancak kendimize almak hiç aklımızın ucundan geçmiyor. Oysa sağlıklı bir yaşam için sağlıklı ve kaliteli beslenmemiz gerekiyor. Bizim de en az küçüklerimiz kadar bu çantalara ihtiyacımız var. Kim ne derse desin evinizde hazırladığınız yiyecekler dışarıdan ya da iş yerinin yemekhanelerinden kat kat daha temiz ve hijyeniktir.

Çocuklarımıza, kuzenlerimize ya da sevdiklerimize ve hatta kendimize doğru beslenme çantası seçmek yeterli değildir. Önemli olan o çantayı kaliteli besinler ile doldurmaktır. O nedenle öncelikle kaliteli beslenme nedir,  kaliteli beslenmek için nasıl ve ne yemeliyiz? gibi soruların cevaplarını öğrenmekte fayda var. Bu amaçları öğrendikten sonra iyi bir beslenme çantasının özellikleri üzerine odaklanacağız.

Beslenme çantasının kalitesi sağlık açısından büyük önem taşıdığı için yapıldığı maddeye özellikle dikkat etmek gerekiyor. Sağlıklı bir öğünü içine alabilecek büyüklükte ve içine konulan yiyeceklerin yerli yerinde bozulmadan ya da dökülmeden durmasını sağlayabilecek nitelikte bir sağlıklı beslenme çantasına ihtiyacınız olabilir. Bu beslenme çantası yiyeceklerin içine konuldukları kapların da kırılmayacak  şekilde dizayn edilmiş olması sizin ya da çocuklarınızın oldukça işine yarayacaktır.

Kaliteli Beslenme Nedir? Kaliteli Beslenme Çantası

kaliteli beslenme çantası

Kaliteli beslenme çantası

Doğru beslenme çantası seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini açıklamadan önce bu vesile ile kaliteli bir şekilde beslenmenin ne anlama geldiğine odaklanalım. Kaliteli beslenme, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeden daha genel bir kavramdır. Özetleyecek olursak, şeker oranı düşük, kompleks karbonhidrat içeren, lifli ve genellikle protein oranı yüksek olan besinlere kaliteli besin, bu gıdaları dengeli ve yeterli bir şekilde tüketmeye de kaliteli beslenme denir. 

Örnek verilecek olursa bir gıdanın şeker oranı yüzde 40’dan fazlaysa bu gıdanın kaliteli besin olduğu söylenemez.  Bütün paketli yiyeceklerde şeker ve yağ oranına bakılarak besinin kalitesi hakkında yorum yapılabilir.

Her ne kadar paketler üzerinde trans yağ yoktur gibi ifadeler yer alsa da şeker miktarı 20 gramdan fazla olan ürünler ne yazık ki sağlıklı yiyecekler sınıfında yer almaz.

Tatlı ya da şekerleme şirketlerinin sahipleri acaba ürettikleri yüksek oranlı şeker içeren paketli gıdaları tüketiyorlar mı sizce? Bana göre tüketmeleri mümkün değil. Bir ilaç firmasının sahibinin çocuklarına vasiyet etmesi gibi: “Ürettiğimiz ilaçları kesinlikle kullanmayınız.”

Sadece karbonhidrat oranı düşük gıdalar değil ancak Harvard Tıp Fakültesi’nin uzmanlarına göre taze sebze-meyveler, tam taneli tahıllar, süt ürünleri, yağsız et çeşitleri ve kuru yemişler yüksek kaliteli besinlerdir. Burada katılmadığımız tek nokta meyvelerinde kaliteli besin sınıfında olmasıdır.

Elbette meyveler içerdikleri vitamin, mineral ve antioksidanlar nedeniyle tabi ki yararlıdır. Buna rağmen meyveler içerdikleri şekerler nedeniyle hiç de masum değildirler. Fazla yenildiği takdirde kilo alımına ve göbek yağlanmasına neden olabilecekleri unutulmamalıdır. Özetle kilo almak için ya da kilo vermek için kaliteli beslenme kurallarını öğrenmeniz gerekir.

Kaliteli besinler

İstavrit, çinekop, palamut ve ton balığı gibi balık çeşitleri, domates, fasulye, salatalık, zeytinyağı, zeytin, brokoli, patlıcan, lahana, pırasa, ıspanak, kereviz, haşlanmış ya da buharda pişirilmiş kırmızı et, pirzola, yeşil fasulye, organik süt, organik tavuk eti, organik yumurta, organik tereyağı, maydanoz, dereotu, peynir (özellikle lor peyniri), yoğurt, kefir, çiğ ceviz, fındık, fıstık, çiğ badem, kaju, su, tam buğdaylı tahıllar, ithal olmayan yeşil mercimek, barbunya, nohut, kuru fasulye, kiraz, kivi, portakal, limon, erik, şeftali, avokado, vişne, mandalina, kayısı, incir, havuç, kabak, bakla ve bamya olarak sıralanabilir.

Şüphesiz burada sayamadığımız daha bir sürü şifalı ve antioksidanlı bir sürü yiyecek var. Yazamadıklarımız için Allah bizi affetsin. Özetlemek gerekirse Allah’ın yarattığı tüm besinler sağlıklı ve kalitelidir. Ancak üretim tekniklerine dikkat etmek gerekir.

Kalitesiz besinler

Yüksek miktarda şeker ya da trans yağlar içeren yiyeceklerdir. Her türlü şekerleme, kola, hazır meyve suyu, tuz, çay şekeri, unlu gıdalar, makarna, pirinç, kızarmış et çeşitleri, cips, çikolata, reçeller, her türlü kraker ya da bisküviler, beyaz un, yüksek trans yağ asidi ve glisemik indeksi yüksek olan bu besinler de kaliteli olmayan, kalitesiz ya da düşük kalite besinlerdir. Kalitesiz besinlerin ayrıca sağlıksız olduğunu söylemeye gerek bile yoktur. Özetle paketlenmiş ve insanın ürettiği gıdalardır.

Kaliteli beslenmenin vücuda yararları

  • Kasların gelişimine olumlu etkisi vardır.
  • Daha fazla enerji harcatır ve kilo kontrolünü sağlar.
  • Gücü artırır.
  • Beyin için çok faydalıdır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur.
  • Vücut geliştirmek isteyenler için kasların daha hızlı gelişmesini sağlarlar.

İyi Beslenme Çantası Nasıl Olmalıdır?

Doğru beslenme çantası ithal olmamalıdır. Çünkü yapıldığı madde kanserojen maddeler içerebilir. O nedenle almadan önce etiketinin mutlaka okunması ve üzerinde ne malı yazıldığına bakılması gerekir. Bölümleri farklı besin gruplarını tutacak şekilde dizayn edilmiş olmalıdır. Darbelere karşı koruyucu olması içine konulan cam kapların ve yumurta gibi besinlerin kırılmasını engeller. Özellikler böyle ancak içine ne konulmalıdır. Daha ayrıntılı bilgi için şuna bakabilirsiniz.

Sağlıklı Beslenme Listesi İle 10 Yıl Daha Uzun Yaşa:)

Kaliteli beslenme çantasında neler olmalıdır?

  • Yeşillikler: Brokoli, ıspanak haşlama, kıvırcık, marul, maydanoz
  • Balık çeşitleri: Ton balığı
  • Sebzeler, meyveler
  • Baklagiller
  • Kuru yemişler ya da sağlıklı yağlar

Yukarıda bahsedilen kaliteli besinlerden en uygun ve diyetisyenler tarafından da önerilenleri beslenme çantanıza koyabilirsiniz. Daha ayrıntılı bilgi için en iyi sağlıklı beslenme rehberi tam size göre.

1 Yorum

  1. misafir Ocak 2, 2016

Ne düşündüğünüz bizim için çok önemli!